AK Parti'de milletvekilligi aday adayligi basvuru sartlari belli olduMehmet Tosun- AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Yavuz: - "Basvuru aidatinin, AFAD'a bagis seklinde ödenmesine karar verdik. Bagislar, yetiskinler için 20 bin lira, kadin ve genç adaylarimiz için 10 bin lira, engelli adaylarimiz için de 5 bin lira seklinde olacak" - "Müracaatlarin il baskanliklari ve genel merkez nezdinde alinmasi karari verildi. Aday müracaatlarinin 16 Mart Persembe günü saat 21.00'e kadar devam edecegini karara

AK Parti'de milletvekilligi aday adayligi basvuru sartlari belli olduMehmet Tosun- AK Parti Genel Baskan Yardimcisi Yavuz:
- "Basvuru aidatinin, AFAD'a bagis seklinde ödenmesine karar verdik. Bagislar, yetiskinler için 20 bin lira, kadin ve genç adaylarimiz için 10 bin lira, engelli adaylarimiz için de 5 bin lira seklinde olacak"
- "Müracaatlarin il baskanliklari ve genel merkez nezdinde alinmasi karari verildi. Aday müracaatlarinin 16 Mart Persembe günü saat 21.00'e kadar devam edecegini karara

ANKARA (AA) - AK Parti Seçim Islerinden Sorumlu Genel Baskan Yardimcisi Ali Ihsan Yavuz, partilerinden milletvekili aday adayi olacaklarin basvuru aidatlarini, Afet ve Acil Durum Yönetimi Baskanligina (AFAD) bagis seklinde yatiracaklarini belirterek, "Bagislar, yetiskinler için 20 bin lira, kadin ve genç adaylarimiz için 10 bin lira, engelli adaylarimiz için de 5 bin lira seklinde olacak." dedi.

Yavuz, AK Parti Genel Merkezi'nde düzenledigi basin toplantisinda, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in cumhurbaskani ve milletvekili seçimlerinin 14 Mayis'ta yenilenmesi kararini imzaladigini hatirlatti.

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) 14 Mayis'ta yapilacak seçim çerçevesinde istifa etmesi gerekenlere, 16 Mart Persembe günü saat 17.00'ye süre tanidigini animsatan Yavuz, seçimlerin yenilenmesi kararinin ardindan, AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulunun toplanip bazi kararlar aldigini söyledi.

Bu dogrultuda aday usul ve esaslarini belirlediklerini aktaran Yavuz, sunlari kaydetti:

"Aday usul ve esaslari kapsaminda, müracaatlarin il baskanliklari ve genel merkez nezdinde alinmasi karari verildi. Aday müracaatlarinin 16 Mart Persembe günü saat 21.00'e kadar devam edecegini karara bagladik. Basvuru aidatinin bu dönem alinmayacagini Sayin Cumhurbaskani'miz seçim yenileme karari verirken açiklamisti. Basvuru aidatinin bu dönem alinmamasina ve bunun yerine deprem bölgesi hesaplari kapsaminda AFAD'a bagis seklinde bunun ödenmesine karar verdik. Bagis yapilmak suretiyle hiçbir aidat almadan bu süreci geçirecegiz. Bagislar da yetiskinler için 20 bin lira, kadin ve genç adaylarimiz için 10 bin lira, engelli adaylarimiz için de 5 bin lira seklinde olacak. Daha önceki yillarda da hep böyle olmustur. Buna özellikle dikkat ettik bu dönemde de. Her dönem isi nasil yürüttüysek ve hangi oranlari kullandiysak, bu dönemde bu ve benzeri bütün konularda ayni seyi yaptik. Yani her dönem en yüksek aidatin yarisi kadar kadin ve genç adaylardan aliryorduk, onlarin da yarisi kadar engelli adaylardan aliyorduk. O oran degismedi."

Yavuz, bu bagislarin, Cumhurbaskani Erdogan'in açiklamasinin ardindan yapilmis olmasini karara bagladiklarini dile getirdi.

- "3 bin ton kagit israfi önlenmis olacak"

Bu dönem aday müracaatlarini elektronik ortamda alacaklarini belirten Yavuz, elektronik ortamda müracaat almaya, ilk kez geçen dönem, mahalli idareler seçimlerinde basladiklarini, bu sefer milletvekili seçiminde de bunu uygulayacaklarini söyledi.

Böylece en basta 3 bin ton kagit israfini önlemis olacaklarinin altini çizen Yavuz, "Anlik raporlama, degerlendirme gibi avantajlari olacak bu sistemin. Yine bu sistem sayesinde dosya zamaninda girilmedi, saati geçti, kenarda unutuldu gibi hiçbir soruya muhatap olmayacagiz." diye konustu.

Yavuz, her aday adayindan 6 maddelik "milletvekili taahhütnamesi" alacaklarini belirterek, bu taahhütnamenin, geçmis dönemki taahhütnamelere göre kapsaminin daha genis oldugunu kaydetti.

Teskilat temayül yoklamasinin usul ve esaslarini da belirlediklerini aktaran Yavuz, "Bu kapsamda 'e-temayül' seklinde yapacagimiz teskilat temayül yoklamasini, bütün Türkiye'de tek günde, 19 Mart itibariyla saat 10.00-17.00 arasinda yapmis olacagiz." dedi.

- "Bir kisim partilerle görüsme halindeyiz"

Yavuz, açiklamalarinin ardindan basin mensuplarinin sorularini yanitladi.

"DSP ve ANAP'in Cumhur Ittifaki'na katilmasi söz konusu mu? Böyle bir davette bulanacak misiniz? HÜDA PAR'in Cumhur Ittifaki'na katilimi olacak mi?" sorusuna Yavuz, "Sayin Cumhurbaskani'miz seçim yenileme karari verir vermez, çok hizlanan bir tablo söz konusu. Bu daha da hizlanarak ilerleyecek. Çünkü her seyin bir zamani var bu süreçte. Saniyeler, dakikalar, saatlerin çok büyük önemi var. Biz de bir kisim partilerle görüsme halindeyiz." yanitini verdi.

MHP ile kurulan birlikteligin muhkem bir sekilde sürdügünü, Cumhur Ittifaki'nin bir bileseni olan BBP ile çalismalarin sorunsuz devam ettigini belirten Yavuz, bugün HÜDA PAR'i ziyaret edeceklerini, bu sürecin de kisa sürede nihayete erecegini umdugunu söyledi.

Yavuz, Yeniden Refah Partisi ile bir temaslarinin oldugunu, bu sürecin de isledigini ifade ederek, "Bu söyledigim partilerin disindaki gelismelere iliskin herhangi bir bilgiye sahip degilim." dedi.

- "Herkesten müracaat aliyoruz"

"AK Parti'de milletvekili aday adayligi için basvurucu ücreti AFAD'a bagis seklinde olacak. Ayni sey cumhurbaskanligi seçim kampanyasinda da olacak mi? Kampanyaya destek çagrisi yerine AFAD'a bagis mi olacak?" sorusu üzerine Yavuz, bu kararlarin, yetkili kurullarda görüsülüp karara baglandigini, bununla ilgili baslayan veya isleyen bir sürecin olmadigini kaydetti.

"Üç dönem kuralina iliskin bir karar aldiniz mi? Adaylik için üç dönem milletvekilligi yapanlar basvuruda bulunabilecekler mi?" sorusuna Yavuz, "Bizim tüzügümüzde üç dönem kurali vardi. 2017'de MKYK'ya tamamen yetki birakildi. Dolayisiyla MKYK'nin alacagi bir karar. Ona iliskin herhangi bir karar alinmadi. Dolayisiyla üç döneme takilan ya da üç dönemden daha fazla milletvekilligi yapmis olanlar da dahil herkesten müracaat aliyoruz. Onlar da aday adayligi müracaatinda bulunabiliyor." yanitini verdi.

Yavuz, müracaatlari aldiktan sonra yetkili kurullarin bunu degerlendirecegini, bununla ilgili daha vaktin oldugunu söyledi.

"Bazi illerde ortak listeyle girilmesi söz konusu mu? Bununla ilgili ittifaklar arasinda görüsme nasil gerçeklesecek? Bu, illerin temayüllerine nasil yansiyacak?" sorusu üzerine Yavuz, temayül yoklamasinin, AK Parti teskilatlarinin egilimini belirlemek için yapildigini, ortak liste ile bir alakasinin olmadigini ifade etti.

- "Sandik, milli iradenin yikilmaz kalesidir"

"Yurt içi ve disinda, Seçim Koordinasyon Merkezlerinin (SKM) son durumu nedir? AK Parti'nin sandiklari korumaya yönelik atacagi adimlar neler?" sorusu üzerine Yavuz, SKM'leri kurduklarini, il, ilçe, yurt disi SKM baskanlarini belirlediklerini, çalismalara hizli bir sekilde basladiklarini kaydetti.

Seçim güvenliginin, milli iradenin sandiga yansimasinin önemli oldugunun altini çizen Yavuz, "Sandik, milli iradenin yikilmaz kalesidir. Sandik, seçimin namusudur. Hepimiz bu anlamda sandik alaninda herhangi bir usulsüzlük olmasin diye çok daha dikkatli ve özenli davranmaya mecburuz." dedi.

Depremlerin yasandigi bölgelerde büyük oranda nüfus hareketliliginin olduguna dikkati çeken Yavuz, sunlari ifade etti:

"Seçim günü karsimiza çikacak hususlardan bir tanesi, deprem bölgesinden baska illere gitmis olanlarin oy kullanip kullanamamasi ve nasil oy kullanip kullanamayacagi hususudur. Bu konuya iliskin devletin bütün kurumlari kolaylastirici adimlar atiyor. Deprem bölgesinden baska illere giden veya ilçe degistiren, adres degistiren vatandaslarimiza iliskin pes pese kolaylastirici kararlar alindi ve uygulaniyor. Seçmen, nerenin seçmeniyse orada oy kullanacak. Biz daha yeni seçim yasalarinda degisiklik yaptik. Seçim yasalarinda degisiklik yapmasaydik, bugün baska seyler konusuyor olacaktik. O kanuni degisikliklerin yapilmis olmasi katki saglayacak bize."

- Taahhütnamede "Türkiye Yüzyili" vurgusu

Bu kapsamda, hiçbir seçmenin, seçmen olma hakkini kaybetmeyecegini vurgulayan Yavuz, evi yikilmis, adresi kapanmis olsa bile seçmen en son neredeyse, oradan seçmen kaydinin çikacagini söyledi.

Yavuz, Türkiye'nin baska sehirlerine gitmis seçmenlerin, 14 Mayis'a kadar bulundugu ile adresini almamasi halinde ancak seçmen oldugu ile giderek oy kullanabilecegini belirterek, adres degisikliginin 'e-Devlet' üzerinden yapilabildigini animsatti.

Öte yandan AK Parti'den milletvekili aday adayi olanlara imzalatilan "Milletvekili Taahhütnamesi"nde su ifadeler yer aliyor:

"14 Mayis 2023 tarihinde yapilacak olan Cumhurbaskani ve Milletvekili Genel seçiminde AK Parti'den milletvekili aday adayi olmus bulunuyorum. Milletvekili seçilmem halinde, seçim çevremde ikamet edecegimi, TBMM'nin ve Parti Grubumuzun çalisma usul ve esaslarina uyacagimi, TBMM'nin çalismadigi veya Partimizce baska bir görevlendirmede bulunulmadigi hallerde bütün zamanimi seçim çevremde geçirecegimi, seçim çevremde bulundugum süre içerisinde de sehrim ve teskilatimizla ilgili sorumluluklarimi bihakkin yerine getirecegimi, vatandaslarimizla olan bagimi sürekli kilacagimi ve bu bagi seçen seçilen iliskisinden öte gönül birlikteligine dayandiracagimi, 'Türkiye Yüzyili' insasinda var gücümle çalisacagimi kabul ve taahhüt ederim."