Kolombiya'da silahli isyanci örgüt ELN: Hükümet ile baris süreci krize girdiDilara Karatas

Kolombiya'da silahli isyanci örgüt ELN: Hükümet ile baris süreci krize girdiDilara Karatas

BOGOTA (AA) - Kolombiya'da silahli isyanci örgüt Ulusal Kurtulus Ordusu (ELN), hükümet ile yaptiklari baris görüsmelerinin, Kolombiya Cumhurbaskani Gustavo Petro'nun örgütün kendi içindeki birligini sorgulamasi nedeniyle krize girdigini bildirdi.

ELN tarafindan yapilan açiklamada, baris müzakerelerinin, Cumhurbaskani'nin kamuoyu önünde yaptigi elestirilerden etkilenmemesi gerektigi belirtildi.

Açiklamada, Petrov'un örgüt içindeki birligi sorgulamasinin baris görüsmelerini krize soktugu ve tüm dünyaya karsi tutarli olabilmeleri için hükümetin net konusmasinin önemi vurgulandi.

Hükümetten yapilan açiklamada da baris sürecinin "bölgelerdeki silahli eylemlerin sona ermesi için önemli olduguna" isaret edilerek hem hükümetin hem de ELN'nin silahli çatismalarin sorumlulugunu üstlenmesi gerektigi belirtildi.

Cumhurbaskani Petro, ELN'nin kendi içindeki birligini sorgulayarak ülke ordusuna "yasa disi silahli örgütleri finanse eden uyusturucu kaçakçiligi gibi faaliyetlerle mücadele emri" vermisti.

- 3 yil sonra müzakere masasina dönüs

Venezuela'nin garantörlük ve ev sahipliginde baskent Karakas'ta bir araya gelen Kolombiya hükümeti ve ELN, 2019'da askiya alinan baris görüsmelerini 22 Kasim 2022'de yeniden baslatmisti.

Ilk tur görüsmelerinde 13 Aralik 2022'de ateskese varilamamis ancak bazi bölgelerde insani yardim ve hapisteki ELN militanlarinin sartlarini iyilestirme karari alinmisti.

Meksika'da 14 Subat'ta baslayan ikinci tur baris görüsmeleri ise "ELN'nin siyasi statüsünün" taninmasiyla tamamlanmisti.

Hükümet ve ELN arasinda üçüncü tur baris görüsmeleri de 2 Mayis'ta, Küba'nin ev sahipliginde baslamisti.

Kolombiya'da cumhurbaskani seçimini kazanan ve 7 Agustos 2022'de görevi devralan sol görüslü Gustavo Petro, iktidara geldiginde Kolombiya Devrimci Silahli Kuvvetleri (FARC) ile 2016 Baris Anlasmasi'ni uygulamaya ve ELN ile baris görüsmeleri yapmaya söz vermisti.

- ELN ile müzakerelerin geçmisi

Kolombiya, ELN ile birçok kez yarida kesilen müzakerelere eski Cumhurbaskani Juan Manuel Santos döneminde baslamisti. Müzakereler, Ekvador'un garantörlük ve ev sahipliginden çekilmesi üzerine Havana'ya tasinmisti.

Uzmanlara göre, finansmanini uyusturucu kaçakçiligi, yasa disi madencilik ve adam kaçirma gibi yöntemlerle sagladigi tahmin edilen ve 2 binden fazla mensubu bulunan ELN ile Kolombiya hükümeti arasindaki önceki müzakere girisimleri, örgütün içindeki daginik güç ayriligi ve radikal tavirlar nedeniyle ilerleyememisti.

Müzakereler, örgütün 2019'da bir polis okuluna düzenledigi ve 22 kisinin hayatini kaybettigi saldirinin ardindan dönemin Cumhurbaskani Ivan Duque tarafindan askiya alinmisti.