Kirgizistan, Katar ile siyasi diyalogu güçlendirmek istiyorNazir Aliyev Tayfur

Kirgizistan, Katar ile siyasi diyalogu güçlendirmek istiyorNazir Aliyev Tayfur

BISKEK (AA) - Kirgizistan hükümeti ile Katar hükümeti arasinda savunma, kültür, maliye, spor, saglik, afet ve bankacilik alaninda isbirligini öngören 13 belge imzalandi.

Orta Asya turu kapsaminda Kirgizistan'i ziyaret eden Katar Emiri Seyh Temim bin Hamed Al Sani, Kirgizistan Cumhurbaskani Sadir Caparov tarafindan resmi törenle karsilandi.

Caparov ile Al Sani, bas basa ve heyetler arasi görüsme gerçeklestirdi.

Heyetler arasi görüsmede konusan Caparov, Katar Emiri Seyh Temim???????'in Kirgizistan ziyaretinin "tarihi anlam" ifade ettigini belirtti.

Caparov, Arap dünyasindan Kirgizistan'a 30 yil içinde ilk ziyaretin gerçeklestirildigine dikkati çekerek, Katar Emirinin ziyaretinin ikili iliskilerde yeni bir dönemi baslatacagina inandigini kaydetti.

Katar Emiri Seyh Temim ise Kirgizistan'in stratejik projelerinin uygulanmasinda yatirimci olarak yer alma teklifini degerlendirmeye hazir olduklarini söyledi.

Görüsmelerin ardindan Kirgizistan hükümeti ile Katar hükümeti arasinda savunma, kültür, maliye, spor, saglik, afet ve bankacilik alaninda isbirligini öngören 13 belge imzalandi.

- "Katar ile siyasi diyalogu gelistirmek istiyoruz"

Ziyareti gazetecilere degerlendiren Kirgizistan Disisleri Bakani Ceenbek Kulubayev, Arap dünyasindan tarihte ilk kez Kirgizistan'a bir ziyaret gerçeklestirildigini belirtti.

Kulubayev, bas basa ve heyetler arasi görüsmelerde, Kirgizistan ile Katar arasinda siyasi diyalogun gelistirilmesi, ekonomi, altyapi, yesil ekonomi, turizm ve insani konulari masaya yatirdiklarini söyledi.

Arap dünyasinin Orta Asya'ya ve özellikle Kirgizistan'a ilgi duymasinin "önemli" oldugunu vurgulayan Kulubayev, Katar'dan Kirgizistan'a uçak seferleri baslatmasini ve vize kolayligi saglanmasini teklif ettiklerini aktardi.