Kaspersky'dan Threads'te gizlilik ve güvenlik önerileriMehmet Kadir Kilinç- Kaspersky Web Içerik Analizi Uzmani Anna Larkina: - "Zararsiz olmayan veri sizintilarinin, hesaba yönelik saldirilarin, kullanici verilerinin pazarlama amaçli toplanmasinin ve analiz edilmesinin günümüzde yaygin oldugunu her zaman hatirlamakta fayda var"

Kaspersky'dan Threads'te gizlilik ve güvenlik önerileriMehmet Kadir Kilinç- Kaspersky Web Içerik Analizi Uzmani Anna Larkina:
- "Zararsiz olmayan veri sizintilarinin, hesaba yönelik saldirilarin, kullanici verilerinin pazarlama amaçli toplanmasinin ve analiz edilmesinin günümüzde yaygin oldugunu her zaman hatirlamakta fayda var"

ISTANBUL (AA) - Kaspersky, Threads platformunda gizlilik ve güvenligin saglanmasina iliskin önerilerde bulundu.

Kaspersky'dan yapilan açiklamaya göre, kisa bir süre önce Threads, kullanicilarin masaüstü cihazlarindan içerik aramalarina ve diger özellikleri kullanmalarina olanak taniyan yeni bir web sürümü yayinladi.

Similarweb istatistiklerine göre, Threads'in mevcut aylik kitlesi 13,2 milyona ulasti. Kaspersky uzmanlari, Threads'i kullananlar için bunu nasil güvenli bir sekilde yapacaklarina, kisisel verilerini nasil koruyacaklarina ve dolandiricilardan nasil kaçinacaklarina dair bir ipucu listesi hazirladi.

Kaspersky uzmanlari daha önce bu yeni sosyal agin web sürümünü taklit eden ve kullanicilarin giris bilgilerini ve sifrelerini toplayan kimlik avi sayfalarinin yani sira "kullanicilari Metaverse'e baglamayi" vadeden, webde kripto para karsiliginda satilan sözde "Threads Coin" tekliflerini kesfetti. Bu nedenle kullanicilarin bu yeni sosyal medya platformlarini kesfederken her zaman tetikte olmalari büyük önem tasiyor.

Güvenlik kontrolüne sahip olan Threads, Instagram veya Facebook hesaplari hakkinda güvenlikle ilgili önemli verileri gösteriyor. Mevcut bagli e-posta adresleri, cep telefonu numaralari, sifrenin en son ne zaman degistirildigi ve iki faktörlü kimlik dogrulamanin (2FA) açik olup olmadigi buradan görülebiliyor.

Kullanicilarin 2FA'yi ayarlamayi unutmamasi gerektigini vurgulayan Kaspersky uzmanlari, "Threads, Instagram profiline baglidir ve ayni giris bilgilerini kullanir. Bu nedenle kullanicilar bir sifrenin iki hesaba birden erisim sagladigini aklindan çikarmamalidir. Hesaplari yetkisiz erisime karsi koruyan bir güvenlik katmani olarak 2FA kullanmak her zaman daha güvenlidir. Modern ve güvenilir parola yöneticileri 2FA için benzersiz tek kullanimlik parolalar olusturup saklayabilir. Bu sayede kimlik dogrulama için ayri bir çözüm yüklemeye ve kullanmaya gerek kalmaz." bilgilerini aktardi.

Öte yandan Threads hesabini tek basina silmek mümkün olmuyor. Threads ile birlikte bagli Instagram profili de siliniyor. Bu da tüm verilerin sosyal agin diger kullanicilarindan gizlenecegi anlamina geliyor. Bunu yapmak için kullanicilarin Ayarlar -> Hesap -> Profili devre disi birak bölümüne gitmeleri ve Threads profilini devre disi birak seçenegine tiklamalari gerekiyor.

Gizlilik konusunda bir kullanici istemedigi bir kisiyi sessize alarak, kisitlayarak veya engelleyerek kendisiyle kimin iletisime geçebilecegini sinirlayabiliyor. Tüm bu durumlarda, kisilerden hiçbiri bu eylemlerden haberdar edilmiyor.

???????Threads hesabindaki gizlilik düzeyini güçlendirmek için su önerilerde bulunuluyor:

"Gönderilerde sizden kimlerin '@' sembolü ile bahsedebilecegini izleyebilir ve ayarlayabilirsiniz. Threads saldirgan dile karsi kullanicilarini korumaya çalisir. Böylece kullanicilar gönderilerine verilen yanitlardaki saldirgan dili filtreleyebilir. Platform, yerlesik listelerle otomatik filtreleme veya belirli ifadeleri ve kelimeleri manuel olarak ekleme gibi çesitli araçlara sahiptir."

- "Sosyal agin gizlilik politikasini iyi inceleyin"

Açiklamada görüslerine yer verilen Kaspersky Web Içerik Analizi Uzmani Anna Larkina, yeni bir sosyal agin ortaya çikmasinin hizla yeni bir seyler kesfetme, metin, resim ve video paylasma ve milyarlarca baska insanla etkilesim kurma arzusu yarattigini belirterek, sunlari kaydetti:

"Yine de Threads'i kullanan herkesin platforma kaydolmadan önce bu yeni sosyal etkilesimin sagladigi araçlari incelemek için birkaç dakika ayirmasi gerekiyor. Öncelikle hesabi silme yetenegine ve hesap koruma düzeyine dikkat etmenizi öneririz. Yayinlandiktan sonra tüm gönderilerinize ve fotograflariniza ne olacagini ve bunlari silmenin ne kadar kolay olacagini anlamak için sosyal agin gizlilik politikasini iyi inceleyin. Zararsiz olmayan veri sizintilarinin, hesaba yönelik saldirilarin, kullanici verilerinin pazarlama amaçli toplanmasinin ve analiz edilmesinin günümüzde yaygin oldugunu her zaman hatirlamakta fayda var. Benzer bir saldirinin kurbani olma riskini en aza indirmek ve zaten büyük olan dijital ayak izinizi daha da artirmamak için, yeni bir hizmete kaydolmadan önce sartlarini incelemeniz gerekir."