Kanada Basbakani, Finlandiya'nin NATO üyeliginden memnuniyet duyduklarini söylediMehmet Alaca

Kanada Basbakani, Finlandiya'nin NATO üyeliginden memnuniyet duyduklarini söylediMehmet Alaca

TORONTO (AA) - Kanada Basbakani Justin Trudeau, Finlandiya’nin 31'inci üye olarak NATO'ya resmen katilmasini memnuniyetle karsiladiklarini belirtti.

Trudeau yaptigi açiklamada, Kanada'nin, Finlandiya'nin Katilim Protokolü'nü onaylayan ilk ülke oldugunu hatirlatarak Finlandiya ve bütün müttefiklerle daha yakin çalismayi dört gözle beklediklerini ifade etti.

Trudeau, NATO'nun siddet, otoriterlik ve Rusya'nin Ukrayna'yi yasa disi isgali de dahil olmak üzere, demokrasiye yönelik tehditler karsisinda "transatlantik barisin temel tasi" oldugunu dile getirdi.

Finlandiya’nin ittifaka katilmasini memnuniyetle karsiladigini belirten Trudeau, Finlandiya'nin üyeliginin NATO'yu güçlendirdigini ve Isveç'in de üyeligini desteklediklerini sözlerine ekledi.

- Finlandiya'nin üyelik süreci

Finlandiya, NATO'ya üyelik basvurusunu Isveç ile 18 Mayis 2022'de yapmisti. 28-30 Haziran 2022’de düzenlenen Madrid Zirvesi’nde Türkiye, Finlandiya ve Isveç arasinda Üçlü Muhtira imzalandi. Iki ülke, zirvede NATO'ya katilmaya davet edildi.

Zirveden sonra NATO ülkelerinin çogu, iki ülkenin üyelikleri için onay sürecini baslatti. 20 NATO ülkesi temmuzda, 4 ülke agustosta, 4 ülke de eylülde meclislerinde onay sürecini tamamladi.

Son olarak 27 Mart’ta Macaristan Meclisi, Finlandiya’nin üyeligini onayladi. TBMM’deki onay da 30 Mart’ta çikti. Resmi prosedürün tamamlanmasinin ardindan Finlandiya, NATO'nun kurulusunun 74'üncü yil dönümü olan 4 Nisan 2023'te resmen ittifakin üyesi oldu.

Böylece Finlandiya’nin NATO üyelik süreci, bir yildan kisa sürede tamamlanmis oldu.