Kamboçya Basbakani, AUKUS'un ASEAN için endise kaynagi haline geldigini söylediDilara Karatas

Kamboçya Basbakani, AUKUS'un ASEAN için endise kaynagi haline geldigini söylediDilara Karatas

ANKARA (AA) - Kamboçya Basbakani Hun Sen, Avustralya'nin nükleer enerjili denizaltilara sahip olmasini öngören ABD, Ingiltere ve Avustralya arasinda imzalanan AUKUS anlasmasinin Güneydogu Asya Uluslar Birligini (ASEAN) endiselendirdigini belirtti.

Xinhua'nin haberine göre, baskent Phnom Penh'de üniversitede konusan Hun Sen, ASEAN'in nükleer silahlarin bulunmadigi bir bölge oldugunu savunarak, "nükleer silahlarin yayilmasina karsi olduklarini" söyledi.

AUKUS ülkeleri arasindaki ittifakin ASEAN ve bölgedeki ülkeler için endise kaynagi haline geldigini dile getiren Hun Sen, bunun "çok tehlikeli bir silahlanma yarisinin baslangici" oldugunu vurguladi.

Hun Sen, bu durumun devam etmesi halinde dünyanin "daha büyük bir tehlikeyle karsi karsiya kalacagi" uyarisinda bulundu.

Avustralya, Ekim 2021'de ABD ve Ingiltere ile nükleer denizalti teknolojisi alaninda isbirligini öngören AUKUS anlasmasini imzalamisti.

Bu kapsamda, Güney Avustralya eyaletinin baskenti Adelaide'deki tersanelerde en az 8 nükleer enerjiyle çalisan denizalti insa edilecek.

ASEAN'in kurucu üyeleri Endonezya, Malezya, Tayland, Filipinler ve Singapur'un yani sira Brunei, Vietnam, Laos, Kamboçya ve Myanmar olmak üzere toplam 10 üyesi bulunuyor.