Japonya, saman nezlesiyle mücadelede sedirlerin sayisini yüzde 20 azaltacakAhmet Furkan Mercan

Japonya, saman nezlesiyle mücadelede sedirlerin sayisini yüzde 20 azaltacakAhmet Furkan Mercan

TOKYO (AA) - Japonya, saman nezlesiyle mücadele amaciyla gelecek 10 yilda, dikili sedir agaçlarini yüzde 20 düzeyinde azaltmayi planliyor.

Japonya hükümeti, sedir agaçlari kaynakli görülen saman nezlesiyle mücadele ve polen emisyonunu düsürme politikasinda güncelleme yapti.

Tarim, Ormancilik ve Balikçilik Bakani Nomura Tetsuro, Japonya Basbakani Kisida Fumio ile bir araya geldi. Yeni mücadele plani duyuruldu.

Buna göre saman nezlesi ile mücadelede, Japonya hükümeti, halihazirda her yil kesime ugrayan 50 bin hektarlik alani, 70 bin hektara çikaracak.

Dikili sedir agaci sayisinin gelecek 10 yil içinde yüzde 20 düzeyinde azaltilmasi yoluyla, 30 yil içinde polen emisyonunun yariya indirilmesi hedeflenecek.

Genç sedir agaçlari, daha az polen salan türlerle degistirilecek. Nezle semptomlarinin hafifletilmesi için bagisiklik artirici ilaçlarinin yillik üretimi artirilacak.

Yeni politika dogrultusunda, özellikle bahar mevsimlerinde burun akintisi, hapsirma gibi semptomlari tetikleyen polen alerjenlerin etkisinin azaltilmasi amaçlaniyor.

Basbakan Kisida, açiklamasinda, "Saman nezlesi etkili bir sekilde ele alinmayan bir sosyal sorun. Gelecegi göz önünde bulundurarak acil önlem gerekiyor." dedi.