Iletisim Baskani Altun, Afet ve Kriz Dönemlerinde Habercilik Paneli'nde konustu:Utku Simsek- "Teyit edilmemis bilgilerin afet ve kriz ortamini zehirleyen bir etkisi oldugunu akilda tutmaliyiz. Ne yazik ki deprem gibi aci bir olay üzerine olusan hassasiyetlerin suistimal edilebildigini görmüs olduk. Bu suistimal üzerinden dezenformasyon ve kara propaganda girisimlerine sahitlik ettik" - "(Deprem bölgesi) Bölgede canla basla yürütülen arama kurtarma ve insani yardim çalismalarinin yaninda, tezvira

Iletisim Baskani Altun, Afet ve Kriz Dönemlerinde Habercilik Paneli'nde konustu:Utku Simsek- "Teyit edilmemis bilgilerin afet ve kriz ortamini zehirleyen bir etkisi oldugunu akilda tutmaliyiz. Ne yazik ki deprem gibi aci bir olay üzerine olusan hassasiyetlerin suistimal edilebildigini görmüs olduk. Bu suistimal üzerinden dezenformasyon ve kara propaganda girisimlerine sahitlik ettik"
- "(Deprem bölgesi) Bölgede canla basla yürütülen arama kurtarma ve insani yardim çalismalarinin yaninda, tezvira

ANKARA (AA) - Cumhurbaskanligi Iletisim Baskani Fahrettin Altun, afet ve kriz dönemlerinde gerçeklestirilen habercilik faaliyetlerine iliskin, "Medya bu tür durumlarda 'çözüm ortagi' sorumluluguyla hareket etmelidir. Öncelikle teyit edilmemis bilgilerin afet ve kriz ortamini zehirleyen bir etkisi oldugunu akilda tutmaliyiz." dedi.

Altun, Iletisim Baskanligi ev sahipliginde düzenlenen, "Sesinizi Duyuyoruz: Afet ve Kriz Dönemlerinde Habercilik Paneli"ne katildi.

Burada konusan Altun, 6 Subat'ta Kahramanmaras'ta meydana gelen depremlerde hayatini kaybedenlere rahmet dileyerek, "Milletimizin basi sag olsun, ülkemize geçmis olsun." ifadesini kullandi.

Devletin, bu afetler karsisinda da ilk andan itibaren bütün imkanlarini seferber ettigini belirten Altun, "Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde bütün kurumlarimiz, arama kurtarmadan insani yardima, deprem bölgesinde varlik gösterdi. Milletimiz de asrin felaketi karsisinda kelimenin tam anlamiyla asrin dayanismasini gösterdi ve miletimiz-devletimiz deprem bölgesindeki kardeslerimizin yardimina kostu. Devlet millet el ele vererek yaralari sarmak için verdigimiz örnek mücadele araliksiz devam ediyor." diye konustu.

Altun, deprem bölgesindeki vatandaslarin ihtiyaçlarini karsilamak, yikilan ve hasarli evler basta olmak üzere maddi kayiplari da telafi etmek için var güçleriyle çalistiklarini vurgulayarak, temelleri atilmaya baslanan konutlarin, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in ifade ettigi üzere bir yil içerisinde tamamlanacagi bilgisini verdi.

Deprem bölgesindeki il ve ilçelerin saglam ve dayanikli evlerin yani sira, altyapi ve üstyapisiyla yepyeni bir çehreye kavusacagini belirten Altun, ülke genelinde deprem farkindaliginin artirilmasi ve kentsel dönüsüm adimlarinin hizlandirilmasi için çalismalarini sürdüreceklerini söyledi.

- "Tezviratlarla da mücadele etmek durumunda kaldik"

Herhangi bir afet halinde, acil müdahale ve etkin yardim organizasyonu kadar, kamuoyunu hizli, dogru ve seffaf bir sekilde bilgilendirmenin de hayati derecede önemli oldugunun altini çizen Altun, sözlerini söyle sürdürdü:

"Bu süreçte ayni zamanda dezenformasyonla, sistematik yalan haberle mücadele etmek de bir gerekliliktir. Yasadigimiz son depremlerde bunu açik ve net bir sekilde görmüs olduk. Ne yazik ki deprem gibi aci bir olay üzerine olusan hassasiyetlerin suistimal edilebildigini görmüs olduk. Bu suistimal üzerinden dezenformasyon ve kara propaganda girisimlerine sahitlik ettik. Teyit edilmeden yapilan paylasimlarin, arama kurtarma faaliyetlerinin sekteye ugratmasi, insan hayatina mal olmasi gibi durumlarla dahi karsilastik. Bölgede canla basla yürütülen arama kurtarma ve insani yardim çalismalarinin yaninda, tezviratlarla da mücadele etmek durumunda kaldik."

Altun, Cumhurbaskanligi Iletisim Baskanligi olarak gerçek bilginin paylasilmasi, dezenformasyonla mücadele edilmesi, dogru bilgi ve veri akisini temin etmek için ilgili tüm kurum ve kuruluslarla koordinasyon içerisinde çalistiklarini dile getirdi.

Afet ortaminda olusan bilgi kirliligine ve kasitli dezenformasyon girisimlerine karsi kamuoyunun güvenilir bilgilere ulasmasini temin ettiklerini vurgulayan Altun, sunlari kaydetti:

"Kamuoyunu bilgilendirme görevini ifa eden yüzlerce basin mensubumuzun deprem bölgesine intikallerini koordine ettik. Basin mensuplarinin bölgedeki çalismalarini kolaylastirmak ve ihtiyaçlarini karsilamak için yogun çaba gösterdik. Türkiye'de mukim 400 uluslararasi basin mensubunun yaninda bölgeye gelen 1400 uluslararasi basin mensubunun mesleki faaliyetlerini daha saglikli sekilde yürütebilmesine de katki sunmaya çalistik. Ulusal ve uluslararasi basin mensuplari için emniyetli çalisma alanlari ve mobil merkezler olusturduk. Ben bu vesileyle deprem bölgesinde gece gündüz fedakarca görev yapan tüm basin mensuplarimiza cani gönülden tesekkür ediyorum. Aralarinda depremde aile üyelerini kaybetmesine ragmen görevine devam edenler bile vardi. Onlardan bazilari bugün aramizdalar. Bu vesileyle kendilerine bir kez daha taziyelerimi iletiyor, tesekkür ediyorum."

Fahrettin Altun, 6 Subat'ta meydana gelen depremin ilk saatlerinde Cumhurbaskanligi Iletisim Merkezi'nde (CIMER) "Deprem Acil" basligini kullanima açtiklarini hatirlatti. Bu iletisim kanalinin çok yogun sekilde kullanildigini belirten Altun, bir çok depremzedenin sorunlarinin bu iletisim kanali üzerinden çözüldügünü kaydetti.

- "Medya, 'çözüm ortagi' sorumluluguyla hareket etmeli"

"Dezenformasyon Bildirim Servisi" uygulamasini da faaliyete geçirdiklerini vurgulayan Altun, "Afet sürecinde yaniltici bilgilerle etkin mücadele kapsaminda, 'Deprem' basligiyla günlük Dezenformasyon Bülteni yayimladik. Ayrica yurtdisi teskilatimiz ve ilgili birimlerimizle uluslararasi basin kuruluslariyla koordinasyon ve bilgilendirme isleyisi tesis ettik. Deprem gündemine iliskin çalismalarimiza hassasiyetle devam ediyoruz." diye konustu.

Haberciligin afet ve kriz dönemlerinde ayri bir hassasiyet gerektirdiginin altini çizen Altun, söyle devam etti:

"Medya bu tür durumlarda 'çözüm ortagi' sorumluluguyla hareket etmelidir. Öncelikle teyit edilmemis bilgilerin afet ve kriz ortamini zehirleyen bir etkisi oldugunu akilda tutmaliyiz. Çünkü kasitli ya da bilinçsiz sekilde yayilan yanlis bir bilgi, insan hayatina mal olabilmektedir. Ayni sekilde dogru bir bilgi de hayat kurtarabilmektedir. Vahim sonuçlara neden olmamak adina dogrulanmamis hiçbir bilgi kesinlikle paylasilmamalidir."

Afet bölgelerinde haber yaparken, arama kurtarma faaliyetlerinin aksamasina neden olabilecek girisimlere de sahitlik edildigini hatirlatan Altun, "Unutulmamalidir ki hiçbir haber insan hayatindan daha degerli degildir. Zaten kendisi olaganüstü olan olay hakkinda; panik, tedirginlik, infial ve korku uyandiracak tarzda bir haber sunumu yapilmamalidir." dedi.

Bölgede görüntüsü çekilen, mikrofon uzatilan insanlarin deprem, yangin, sel gibi afetler nedeniyle travma yasadiklarinin unutulmamasi gerektigini vurgulayan Altun, afet haberciliginin uzmanlik alani olarak tanimlanmasi, medya kurumlarini da bu alanin altyapisinin güçlendirilmesi noktasinda isbirligi yapmaya davet etti.

- "Kriz iletisiminde rol alacak aktörler donanimli olmali"

Karsi karsiya kalinan krizlerin niteliksel dönüsümüyle, kriz iletisimi süreçlerinde rol alacak aktörlerin daha donanimli olmasini gerektirdigine isaret eden Altun, su ifadeleri kullandi:

"Medya kuruluslarinin, meslek örgütlerinin, üniversitelerin ve kamu kurumlarinin kriz iletisimi yönetimi kapasitelerini gelistirmeleri ve bu süreçte saglikli isbirlikleri tesis etmeleri son derece hayatidir. Özellikle medya alaninda gerek mesleki çalismalarini yürüten gerekse de meslege aday olanlarin kriz iletisimi yönetim kapasitelerinin artirilmasi ve bu dogrultuda desteklenmeleri bugünkü etkinligimizin esasini olusturuyor."

- Altun, genç meslektaslarina da seslendi

Konusmasinda gençlere de seslenen ve bilgiye ulasmanin günümüzde herkes için kolaylastigini vurgulayan Altun, su degerlendirmeyi yapti:

"Bilgiye ulasabilirsiniz, ulastiginiz bilgiyi iyi kullanabilirsiniz, böylece mesleginizde basarili olabilirsiniz. Fakat bazi meslekler, sadece bilgiyle yapilirsa, ortaya çikan ürün çogu zaman beklenenin çok uzaginda kalir. Hatta yapilan is, beklenenin tersi sonuçlar bile dogurabilir. Iste, gazetecilik de bu mesleklerden biridir. Mesleginizde basarili olmak ve ülkemizin karsi karsiya kaldigi güçlüklerle mücadelenin iletisim mecralarindaki bir aktörü olmak istiyorsaniz, sadece akademik bilgiden degil, bu meslekte hakikatten ayrilmayan tecrübeli, donanimli, kidemli isimlerden de azami ölçüde yaralanmalisiniz."

- "Haberin Merkezinden Notlar" projesi tamamlandi

Altun, Iletisim Baskanligi koordinasyonunda Ankara Haci Bayram Veli Üniversitesi Iletisim Fakültesi ögrencilerinin katkilariyla, "Haberin Merkezinden Notlar" projesini tamamladiklarini belirterek, projede "Afet-Kriz", "Savas", "Saglik", "Adliye-Polis", "Diplomasi" ve "Ekonomi" haberciligi konularinda tecrübeli meslek mensuplarinin deneyimlerini anlattiklari videolarla bu alanlarda bir kaynak olusturmak istediklerini ifade etti.

Projeyi, Cumhurbaskani Erdogan'in, yaptigi "iletisim seferberligi" çagrisi kapsaminda hayata geçirdiklerini vurgulayan Altun, "Inaniyoruz ki tüm bu adimlar, Türkiye Yüzyilinin ayni zamanda iletisimin yüzyili olmasini saglayacaktir. Baskanlik olarak bu vizyona katki sunacak adimlari, projeleri desteklemeye devam edecegimizi ifade etmek istiyorum." dedi.