Italya'ya geçen hafta sonu yaklasik 1700 düzensiz göçmen ulastiBaris Seçkin

Italya'ya geçen hafta sonu yaklasik 1700 düzensiz göçmen ulastiBaris Seçkin

ROMA (AA) - Italya'ya Akdeniz'i asarak ulasan düzensiz göçmenlerin sayisinin geçen hafta sonu yaklasik 1700 olarak kayitlara geçtigi bildirildi.

Italyan ANSA ajansinin haberinde, ülkenin Afrika’ya en yakin kara parçasi Lampedusa'ya 8 Nisan Cumartesi günü 17 göçmen teknesiyle yaklasik 700, 9 Nisan Pazar günü de Ada'ya yaklasan 26 tekneyle yaklasik 1000 düzensiz göçmenin geldigi belirtildi.

Bu arada sahil güvenlik ekiplerinin dün gece göçmen botuna operasyon düzenleyerek 8'i kadin 36 kisiyi denizden kurtardiklari ifade edildi.

Italya Içisleri Bakanliginin verilerine göre, yilbasindan 7 Nisan'a kadar denizi asarak ülkeye gelen göçmenlerin sayisi 28 bin 285 olarak kayitlara geçti. Geçen yil ayni dönemde ise bu sayi 6 bin 938 idi.

Diger yandan Italyan basinindaki haberlere göre, son dönemde artan düzensiz göçte kullanilan botlarin çogunlukla Tunus'tan hareket etmesi sebebiyle Italya Basbakan Yardimcisi ve Disisleri Bakani Antonio Tajani'nin, bu hafta içinde Tunus Disisleri Bakani Nebil Ammar ile Roma'da bu konuyu görüsmesi bekleniyor.

- Orta Akdeniz'deki düzensiz göç sorunu

Avrupa'ya yönelik düzensiz göç akininda Orta Akdeniz güzergahi, son yillarda yogun hareketlilik gözlenen rotalardan biri olarak öne çikiyor.

Bu güzergahta denizde yardim çagrisi yapan düzensiz göçmenleri, Avrupali devlet görevlilerinin yerine genellikle Avrupa menseli sivil toplum kuruluslari kurtariyor. Söz konusu STK'ler, AB üyesi devletlerin "güvenli liman" vermemesinden ötürü zaman zaman kurtardiklari düzensiz göçmenleri tahliye etmekte güçlük çekiyor.

Kendi imkanlariyla Akdeniz'i geçebilen ya da kurtarilan göçmenlerin, Avrupa'da ilk ayak bastiklari yer ise genellikle Italya'nin Kuzey Afrika'ya en yakin kara parçasi Lampedusa Adasi oluyor.

Teknelerin alabora olmasi ya da teknelerdeki asiri kalabalik nedeniyle susuz ve havasiz kalinmasi yüzünden her yil çok sayida düzensiz göçmen, Akdeniz'i geçmeye çalisirken hayatini kaybediyor.