Yeni Zelanda Disisleri Bakani Mahuta, Çinli mevkidasi Çin Gang ile görüstüEmre Aytekin

Yeni Zelanda Disisleri Bakani Mahuta, Çinli mevkidasi Çin Gang ile görüstüEmre Aytekin

PEKIN (AA) - Yeni Zelanda Disisleri Bakani Nanaia Mahuta, Çin'e yaptigi ziyarette mevkidasi Çin Gang ile bir araya geldi.

Çin Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, iki bakanin görüsmesinde, ikili iliskiler ve bölgesel konular ele alindi.

Çin Gang, görüsmede, geçen yil Çin ile Yeni Zelanda arasinda diplomatik iliskilerin kurulmasinin 50. yilini kutladiklarini hatirlatarak, aradan geçen sürede ikili iliskilerin istikrarli gelisim gösterdigini ve farkli kültürlere, sosyal sistemlere ve kalkinma düzeylerine sahip ülkeler arasindaki iliskilere örnek teskil ettigini belirtti.

Çin ve Yeni Zelanda'nin kapsamli stratejik ortakligi daha ileriye tasimak için birlikte çalismasi gerektigini vurgulayan Çin Gang, güncellenen ikili Serbest Ticaret Anlasmasi ile çok tarafli Bölgesel Kapsamli Ekonomik Ortaklik Anlasmasindan (RCEP) isbirligi potansiyelini artiracak yönde faydalanilmasini umduklarini ifade etti.

Yeni Zelandali Bakan da ülkesinin "tek Çin" ilkesine bagli oldugunu, Çin ile üst düzey temaslari ve iki ülke halklari arasindaki iliskileri güçlendirmeyi ve farkli alanlarda isbirligini gelistirmeyi arzu ettiklerini söyledi.

Çin'in iklim degisikligi ile mücadele ve biyo-çesitliligin korunmasi konusundaki çabalarini takdir ettiklerini dile getiren Mahuta, iki ülkenin sürdürülebilir kalkinma ve küresel sicaklik artisinin sinirlandirilmasi konusunda birlikte çalismasi gerektigini kaydetti.

Mahuta, Asya ve Pasifik bölgesinde barisin ve istikrarin korunmasi geregine vurgu yapti.

Yeni Zelandali Bakan, dün de Çin'in en kidemli diplomati, Çin Komünist Partisi (ÇKP) Merkezi Dis Iliskiler Komisyonu Direktörü Vang Yi ile görüsmüstü.

Mahuta'nin Pekin ziyareti, Kovid-19 salgininin basladigi 2019'dan bu yana, Yeni Zelanda'dan Çin'e disisleri bakani düzeyinde ilk ziyaret oldu.