Italya'da hükümet selden etkilenen bölge için "felaket durumu" ilan edecekBaris Seçkin- Sel felaketinde ölenlerin sayisi 9'a yükseldi

Italya'da hükümet selden etkilenen bölge için "felaket durumu" ilan edecekBaris Seçkin- Sel felaketinde ölenlerin sayisi 9'a yükseldi

ROMA (AA) - Italya'nin orta ve kuzey kesimindeki Emilia Romagna bölgesinde yogun yagislarin ardindan meydana gelen sel felaketi nedeniyle sag koalisyon hükümetinin, "felaket durumu" ilan edecegi bildirildi.

Bölgede hafta basinda etkili olan saganaklar nedeniyle nehirlerin tasmasi sonucu yasanan, can ve mal kaybina yol açan sel felaketi, ülke gündemindeki yerini koruyor.

Çevre ve Enerji Güvenligi Bakanligi Gilberto Pichetto, bir radyo kanalina yaptigi açiklamada, selden ciddi sekilde etkilenen Emilia Romagna bölgesinde felaket durumu ilan edeceklerini söyledi.

Emilia Romagna Bölgesel Yönetim Baskani Stefano Bonaccini de bir televizyon kanalina yaptigi açiklamada, 36 saatte 6 aylik yagmur miktari düstügünde yapacak çok az sey oldugunu belirterek bölgedeki zararin "birkaç milyar avro" oldugunu kaydetti.

Bu arada, Italyan basininda çikan haberlere göre, felakette ölenlerin sayisi da 9'a yükseldi.

Sel dolayisiyla yerinden olan kisi sayisinin ise 20 bini geçtigi belirtildi.

Itfaiye ve sivil savunma ekiplerinin, sel nedeniyle magdur olanlari kurtarmaya yönelik müdahalelerinin gece boyunca sürdügü aktarildi.

Sel dolayisiyla bölgedeki 23 nehrin tastigi, 280 noktada toprak kaymasi yasandigi, 400 kadar yolun ulasima kapandigi ve 50 bin kisinin elektriksiz kaldigi kaydedildi.

Öte yandan Italya Ziraatçilar Dernegi (Coldiretti) de tarimsal üretim yapan 5 bin çiftligin sel sulari altinda kaldigini açikladi.

Lugo gibi bazi kentlerin merkezinde de su seviyesinin 1 metreyi buldugu ifade edildi.

Bölgede su altinda kaldigi ya da heyelanda zarar gördügü için ulasima kapanan yollarin açilmasi için çalismalar sürüyor.