Ingiltere Basbakani Sunak ile ABD Baskani Biden, Kuzey Irlanda'da bir araya geldiZuhal Demirci

Ingiltere Basbakani Sunak ile ABD Baskani Biden, Kuzey Irlanda'da bir araya geldiZuhal Demirci

LONDRA (AA) - Ingiltere Basbakani Rishi Sunak ile ABD Baskani Joe Biden, Belfast Anlasmasi'nin (Hayirli Cuma Anlasmasi) 25. yil dönümünde Kuzey Irlanda'nin baskenti Belfast'ta bir araya geldi.

Sunak, Biden'la görüsmesinin ardindan Twitter'dan yaptigi paylasimda, anlasmanin 25. yilinda ABD Baskani'ni Belfast'ta agirlamaktan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Anlasmanin, Kuzey Irlanda'yi bugünkü saglam konumuna dönüstürdügünü belirten Sunak, "Odak noktam, buradaki ve Ingiltere genelindeki insanlar için daha iyi bir gelecek insa etmek." ifadesini kullandi.

- Biden'dan Kuzey Irlanda halkina: "Her adimda yaninizdaydik, hala da öyleyiz"

ABD Baskani Biden da görüsmenin ardindan Twitter'dan yaptigi paylasimda, Belfast'ta bulunmaktan ve Kuzey Irlanda'ya baris ve refah getiren anlasmanin 25. yilini kutlamaktan memnuniyet duydugunu dile getirdi.

Biden, "Kuzey Irlanda'nin muazzam potansiyelini ortaya çikarmak için birlikte çalismayi dört gözle bekliyorum." ifadesini kullandi.

Hayirli Cuma Anlasmasi'nin ne kadar zor kazanilmis bir baris oldugunun bazen unutulduguna isaret eden Biden, anlasmanin dünyanin siyasi agirligini degistirdigini vurguladi.

ABD Baskani, "Kuzey Irlanda halkinin sunu bilmesini istiyorum; yolun her adiminda yaninizdaydik ve hala da öyleyiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Hayirli Cuma Anlasmasi'nin 25. yil dönümü

Ingiliz imparatorlugunun ilk sömürgesi Irlanda Adasi'ndan Ingiltere'nin elinde kalan kismi teskil eden Kuzey Irlanda, 1960'li yillardan 1998'e kadar Katolik ayrilikçilar ile Ingiltere'yle birlik yanlisi Protestanlar arasindaki çatismalara ve terör olaylarina sahne oldu. 40 yila yayilan ve "Sorunlar" diye anilan yillarda terör olaylarinda 3 bin 500 kisi hayatini kaybetti.

Ada ancak 1998'de imzalanan Hayirli Cuma Anlasmasi ile sükunete kavusurken, Kuzey Irlanda'da çatisan taraflarin ortakligina dayali bir bölgesel yönetim kurulmasi üzerinde anlasildi.

"Belfast Anlasmasi" olarak da bilinen metinler, Kuzey Irlanda'da bugün yürürlükte olan bölgesel yönetimin temelini olusturuyor.