Hava yolu sektörünün 2023'te 9,8 milyar dolar net kâr elde etmesi bekleniyorUgur Aslanhan,Emirhan Yilmaz- IATA Genel Direktörü Willie Walsh:- "2023'te yaklasik 4,35 milyar kisinin seyahat etmesi, kargo hacminin 57,8 milyon ton olmasi bekleniyor"

Hava yolu sektörünün 2023'te 9,8 milyar dolar net kâr elde etmesi bekleniyorUgur Aslanhan,Emirhan Yilmaz- IATA Genel Direktörü Willie Walsh:- "2023'te yaklasik 4,35 milyar kisinin seyahat etmesi, kargo hacminin 57,8 milyon ton olmasi bekleniyor"

ISTANBUL (AA) - Uluslararasi Hava Tasimaciligi Birligi (IATA), küresel hava yolu sektörünün 2023'te 9,8 milyar dolar net kâr elde etmesini öngörüyor.

IATA 79. Yillik Genel Kurulu ve Dünya Hava Tasimaciligi Zirvesi, Istanbul'da devam ediyor.

Etkinlik kapsaminda IATA'nin 2023 öngörüleri de paylasildi.

Beklentilere iliskin açiklamalarda bulunan IATA Genel Direktörü Willie Walsh, hava yolu sektörünün net kârinin 2023'te 9,8 milyar dolara (yüzde 1,2 net kâr marji) ulasmasinin beklendigini, bu rakamin bir önceki tahmin olan 4,7 milyar dolarin iki katindan fazla oldugunu söyledi.

Sektörün isletme kârinin 2023 yilinda 22,4 milyar dolara ulasmasinin öngörüldügünü dile getiren Walsh, sözlerini söyle sürdürdü:

"2023'te yaklasik 4,35 milyar kisinin seyahat etmesi bekleniyor, ki bu rakam 2019'da uçakla sehayat eden 4,54 milyar kisilik rakama yaklasiyor. Bu yil kargo hacminin 57,8 milyon ton olmasi bekleniyor; bu rakam, uluslararasi ticaret hacmindeki keskin yavaslamayla birlikte 2019'da tasinan 61,5 milyon tonun altina düstü.

Toplam gelirlerin önceki yila göre yüzde 9,7 artarak 803 milyar dolara ulasmasi bekleniyor. Sektör gelirlerinin 2019'dan (838 milyar dolar) bu yana ilk kez 800 milyar dolar sinirini asacagi tahmin ediliyor. Giderlerdeki artisin ise yillik yüzde 8,1 ile sinirli kalmasi bekleniyor."

- "Sektörün net kârliliga dönmesi büyük basari"

Willie Walsh, havacilik sektörünün büyüme görünümüne iliskin, "Bu yil hava yollarinin mali performansi beklentileri asiyor. Daha güçlü karlilik birkaç olumlu gelismeyle destekleniyor. Çin, Kovid-19 kisitlamalarini yil içinde beklenenden daha erken kaldirdi. Hacimler artmasa da kargo gelirleri pandemi öncesi seviyelerin üzerinde seyrediyor. Maliyet tarafinda ise bir miktar rahatlama var. Jet yakiti fiyatlari, hala yüksek olmasina ragmen, yilin ilk yarisinda ilimli bir seyir izledi." yorumunu yapti.

Walsh, sektörün net kârliliga dönüse geçmesinin yüzde 1,2'lik net kâr marjiyla bile olsa büyük bir basari olarak görüldügünü kaydederek, "Birincisi ekonomik belirsizliklerin oldugu bir dönemde sektörün kârlilik ile faaliyet göstermesi önemli bir basari olarak gözüküyor. Ikincisi ise net kâr artisi 2020-2022 döneminde havacilik tarihindeki kaydedilen 183,3 milyar dolarlik en büyük zararin ardindan gelmistir. Hava yolu endüstrisinin Kovid-19 krizine, 2015-2019 dönemi için ortalama net kâr marjinin yüzde 4,2 oldugu tarihi bir kâr serisinin sonunda girdigi unutulmamali." dedi.

Walsh, hava yollarinin kârliligi hakkinda degerlendirmelerde bulunarak sözlerini söyle tamamladi:

" Ekonomik belirsizlikler, bilet fiyatlari artan yakit maliyetlerini absorbe etse bile seyahat etme arzusunu azaltmadi. Derin Kovid-19 kayiplarindan sonra, yüzde 1,2'lik net kâr marji bile sevindirici bir gelisme. Ancak hava yolu sirketlerinin yolcu basina ortalama 2,25 dolar kazandigi bir ortamda, zarar gören bilançolari onarmak ve yatirimcilara sürdürülebilir sermaye getirisi saglamak birçok havayolu sirketi için zor olmaya devam edecek."