Almanya'da yatirimci güveni geriliyorBahattin Gönültas- ZEW Baskani Prof. Dr. Achim Wambach:- "Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düsüs, ECB tarafindan daha fazla faiz artirimi beklentisinden kaynaklaniyor"

Almanya'da yatirimci güveni geriliyorBahattin Gönültas- ZEW Baskani Prof. Dr. Achim Wambach:- "Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düsüs, ECB tarafindan daha fazla faiz artirimi beklentisinden kaynaklaniyor"

BERLIN (AA) - Almanya'da yatirimci güveni, enflasyon ve para politikasina yönelik belirsizliklerin ardindan resesyona yönelik endiselerin artmasiyla mayista 14,8 puan geriledi.

Merkezi Almanya'nin Mannheim kentinde bulunan Avrupa Ekonomik Arastirmalar Merkezi (ZEW), kurumsal yatirimci ve analistlerin gelecek 6 aya iliskin beklentilerini ölçen ZEW Ekonomik Güven Endeksi'nin mayis ayi sonuçlarini açikladi.

Buna göre, endeks mayista önceki aya kiyasla 14,8 puan düstü. Böylece nisanda 4,1 puan olan endeks, bu ay eksi 10,7 puan seviyesine indi. Piyasa beklentisi, endeksin nisanda eksi 5,3 puana gerilemesi yönündeydi.

Böylece endeks, Aralik 2022'den bu yana ilk kez sifirin altina indi.

Endeks martta, Credit Suisse'i çevreleyen çalkanti ve Silicon Valley Bank'in iflasinin yeni bir küresel finansal krize yönelik endiseleri ivmelemesinin ardindan enflasyon ve para politikasina yönelik belirsizlikle nisanda art arda bes aydir yasadigi artisa son vererek yükselis beklentisine karsin sert bir düsüs göstermisti.

Almanya'da Mevcut Durum Endeksi ise mayista önceki aya kiyasla 2,3 puan azalarak eksi 34,8 puana geriledi.

ZEW Baskani Prof. Dr. Achim Wambach, konuya iliskin degerlendirmesinde, finans piyasasi uzmanlarinin zaten olumsuz olan ekonomik durumun önümüzdeki alti ayda daha da kötülesecegini tahmin ettiklerini belirterek, “Sonuç olarak, Alman ekonomisi hafif de olsa bir resesyona girebilir. Ekonomik Güven Endeksi'ndeki düsüs, ECB tarafindan daha fazla faiz artirimi beklentisinden kaynaklaniyor. Ek olarak, ABD'nin önümüzdeki haftalarda olasi temerrüde düsmesi, küresel ekonomik beklentilere belirsizlik katiyor." ifadesini kullandi.

- Ekonomi ilk çeyrekte resesyondan "kil payi" kurtuldu

Almanya'da sanayi üretimi, otomobil imalatindaki keskin düsüs nedeniyle martta yüzde 3,4 ile beklentilerin üzerinde azalis kaydederek, Avrupa'nin en büyük ekonomisinin resesyon endiselerini ivmelendirdi.

Almanya Federal Istatistik Ofisi’nin (Destatis) öncü verilerine göre, Alman ekonomisi, bu yilin ilk çeyreginde, alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ve artan faiz oranlarinin tüketici harcamalarini baskilamasi nedeniyle büyüme kaydetmedi. Böylece ilk çeyrekteki sifir büyümenin ardindan Alman ekonomisi, "üst üste iki çeyrek GSYH'de küçülme yasanmasi" olarak ifade edilen teknik resesyona "kil payi" girmemis oldu.

Alman ekonomisi, geçen yilin son çeyreginde yüzde 0,5 küçülmüstü.

Alman ekonomisi, Kovid-19 salgini sürecinde ortaya çikan dar bogazlar hafiflese de faizlerin yükselmesi, ekonomiye güvenin azalmasi ve alisilmisin disindaki yüksek enflasyon ortaminda tüketicilerin satin alma gücünün düsmesi sonucu talepte yasanan durgunluktan olumsuz etkileniyor.

Alman hükümeti, ekonomide bu yil yüzde 0,4 büyüme bekliyor. Önde gelen Alman ekonomi enstitüleri ise ülke ekonomisinin bu yil yüzde 0,3 büyümesini öngörüyor.

Destatis, ilk çeyrege iliskin GSYH nihai verilerini 25 Mayis'ta açiklayacak.

- Avro Bölgesi

Öte yandan, Finansal piyasa uzmanlarinin Avro Bölgesi'nin ekonomik gelisimi hakkindaki degerlendirmeleri de mayista önemli ölçüde olumsuzlasti.

Söz konusu gösterge, mayista nisan göre 15,8 puan azalarak eksi 9,4 puana geriledi.