Küresel piyasalar haftaya karisik seyirle basladiMurat Aslan

Küresel piyasalar haftaya karisik seyirle basladiMurat Aslan

ISTANBUL (AA) - Küresel piyasalar, bankacilik sistemine iliskin devam eden endiseler ve yeniden gündeme gelen resesyon korkusuyla karisik bir seyir izliyor.

ABD'de bir türlü yatistirlamayan bankacilik endiseleri varlik fiyatlari üzerinde etkili olmayi sürdürüyor.

Bankacilik sektörünün sikintiya girmesiyle birlikte azalmasi beklenen kredi genislemesinin ülkeyi resesyona sokabilecegi endisesi güç kazanirken, krizinin genisleme ihtimaline karsin acil durum kredi kanallarinin genisletilmesi gündeme geldi. Minneapolis Fed Baskani Neel Kashkari hafta sonu yaptigi açiklamalarda bankacilik krizinin ülkede resesyon riskini artirdigini söyledi.

ABD Merkez Bankasi (Fed) Baskani Jerome Powell ve bazi üyelerin yaptiklari sözle yönlendirmelerde bu sene faiz indirimi konusunun masada olmadigini belirtmesine karsin söz konusu gelismelerin faiz artislarini durduracagina yönelik fiyatlamalar ise risk istahini destekliyor.

Para piyasalari Fed'in sene sonuna kadar 100 baz puanlik faiz indirimine gidecegini fiyatlamaya devam ederken, faiz indirimlerinin haziran ayi itibariyla baslayacagi öngörülüyor.

Analistler, bankacilik krizine iliskin haber akisinin hafta boyunca yatirimcilarin odaginda olacagini kaydederek, Fed üyelerinin konusmalarinin da piyasalarin yönü üzerinde etkili olmasinin beklendigini söyledi.

Öte yandan, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin, hafta sonu bir televizyon kanalina yaptigi açiklamada, Belarus'a taktik nükleer silah yerlestireceklerini belirterek, "Bunu nükleer silahlarin yayilmasinin önlenmesiyle ilgili uluslararasi yükümlülüklerimizi ihlal etmeden yapacagiz." dedi.

NATO ve Avrupa Birligi (AB), Rusya'nin Belarus'a taktik nükleer silah yerlestirme kararini "sorumsuzca" bulduklarini bildirirdi.

Söz konusu endiseler tahvil talebini artirirken, emtia fiyatlari haftaya karisik seyirle basladi.

Brent petrolün varil fiyati ve altinin onsu sirasiyla yüzde 0,7 ve yüzde 0,3 gerilerken, bakirin libresi yüzde 0,4 yükseldi.

Cuma günü New York borsasinda S&P 500 endeksi yüzde 0,56, Dow Jones endeksi yüzde 0,41 ve Nasdaq endeksi yüzde 0,31 deger kazandi. ABD'de endeks vadeli kontratlar yeni haftaya da yükselisle basladi.

Avrupa tarafinda, bankalara yönelik risklerin sinirli da olsa azalmis olmasi risk istahini desteklerken, Deutsche Bank hisselerinin deger kaybi ise yavaslasa da devam ediyor.

Bankacilik krizi basladigindan bu yana yaklasik yüzde 30 gerileyen Deutsche Bank hisselerinin fiyati, cuma günü bir ara deger kaybi yüzde 11'i assa da, kapanisa yakin kayiplarinin büyük bölümünü telafi ederek günü yüzde 3,9 azalisla 8,7 avrodan tamamladi.

Avrupa Merkez Bankasi (ECB) finansal istikrari korumak adina elinden geleni yapacagini vurgulamaya devam ederken, Almanya Basbakani Olaf Scholz, Deutsche Bank’in hisselerinin keskin deger kaybinin ardindan, bankanin çok karli bir banka oldugunu ve endiselenmeye gerek duyulmadigini söyledi.

Bu gelismelerle cuma günü Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 1,66, Ingiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 1,26, Italya'da MIB 30 endeksi yüzde 2,23 ve Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 1,74 geriledi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar yeni haftaya ise yükselisle basladi.

Asya borsalarinda satis agirlikli bir seyir öne çikarken, Çin ekonomisine yönelik endiseler söz konusu seyirde etkili oluyor.

Ülkede bilançolarini açiklayan bazi sirketlerin karliliklarinin beklentilerin altinda kalmasi ve sene basindan bu yana sanayi karliliklarindaki yüzde 22,9'luk düsüs, bölgede risk istahinin güç kaybetmesine neden oldu.

Japonya'da ise öncü göstergeler endeksi 96,6'ya geriledi.

Kapanisa yakin Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,2, Çin'de Sanghay bilesik endeksi yüzde 0,6, Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,2 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1 geriledi.

Yurt içinde, cuma günü satis agirlikli bir seyir izleyen Borsa Istanbul'da BIST 100 endeksi, günü önceki kapanisin yüzde 0,59 altinda 5.031,98 puandan tamamladi.

Dolar/TL cuma günü yüzde 0,2 artisla 19,0701'den kapanmasinin ardindan bugün bankalararasi piyasanin açilisinda 19,0860 seviyesinde islem görüyor.

Analistler, bugün yurt içinde kapasite kullanim orani ve reel kesim güven endeksi, yurt disinda ise Almanya'da Ifo is dünyasi endeksi ve ABD'de Dallas Fed imalat sanayi endeksi verilerinin takip edilecegini belirterek, teknik açidan BIST 100 endeksinde 5.100 ve 5.200 seviyelerinin direnç, 5.000 puanin destek konumunda oldugunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler söyle:

10.00 Türkiye, mart ayi kapasite kullanim orani ve reel kesim güven endeksi

11.00 Almanya, mart ayi Ifo is dünyasi endeksi

17.30 ABD, mart ayi Dallas Fed imalat sanayi endeksi