Güven Hastanesi'nden "Beyin tümörü tedavisine yönelik" açiklamaEmirhan Yilmaz- Güven Çayyolu Cerrahi Tip Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Nur Altinörs: - "Beyin tümörleri bas agrisi yapan nedenlerin arasinda az oranda yer alir. Ikinci grup belirtiler tümörün bulundugu beyin bölgesinin islevine göre degiskenlik gösterir"

Güven Hastanesi'nden "Beyin tümörü tedavisine yönelik" açiklamaEmirhan Yilmaz- Güven Çayyolu Cerrahi Tip Merkezi Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Nur Altinörs:
- "Beyin tümörleri bas agrisi yapan nedenlerin arasinda az oranda yer alir. Ikinci grup belirtiler tümörün bulundugu beyin bölgesinin islevine göre degiskenlik gösterir"

ISTANBUL (AA) - Güven Çayyolu Cerrahi Tip Merkezi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Mehmet Nur Altinörs, beyin tümörlerinin günümüzde korkulan bir hastalik olmaktan çiktigini vurgulayarak, tedavi yöntemleri hakkinda bilgiler verdi.

Hastaneden yapilan açiklamada görüslerine yer verilen Prof. Dr. Altinörs, beyin tümörlerinin nedenleri hakkinda degisik görüslerin öne sürüldügünü aktararak, "Bugün olusum mekanizmalarinin kesin olarak bilindigini söylemek mümkün degildir. Öne sürülen nedenlerden bazilari kafa travmasi, virüsler ve beyine yapilan isinlama (radyasyon) tedavisidir." ifadelerini kullandi.

Altinörs, beyin tümörlerinin temelde iyi ve kötü huylu olarak iki ana gruba ayrildigini aktardi. Tümörün gelistigi hücre grubu, yerlestigi beyin bölgeleri ve yas gruplarina göre ayrica siniflandirildigina dikkati çeken Altinörs, iyi huylu tümörlerin genel özelliklerinin beyin dokusundan net ve görülebilir bir sinirla ayrilmalari, yavas büyümeleri ve tümörün tekrarlama riskinin düsük olmasi oldugunu kaydetti.

Altinörs, "Bu tümörlerin çogunlugu ameliyatla tamamen çikarildiginda hastanin tam olarak sifa bulmasi büyük olasiliktir. Kötü huylu tümörler ise hizli büyüme egilimindedirler. Bu tümörlerde tekrar riski yüksektir. Kötü huylu tümörler beyin dokusundan gelistigi için radyolojik tetkiklerde ve ameliyat sirasinda normal beyin dokusu ile tümör arasinda net bir sinir görülmez. Beyine vücudun baska yerlerinden siçrayan tümörler de kötü huyludur." degerlendirmelerinde bulundu.

- "Beyin tümörleri iki ana grupta inceleniyor"

Belirtilerin iki grupta incelendiginin altini çizen Altinörs, beyin tümörlerinin belirtilerinin iki ana grupta incelendigini ifade etti. Birinci grupta kafa içi basinç artisina bagli olarak bas agrisi, bulanti, kusma, bilinç bozuklugu gibi sikayetlerin sayilabilecegini belirten Altinörs, her bas agrisinin tümör belirtisi olmadigini vurguladi.

Altinörs, bas agrisina neden olan çok degisik rahatsizliklarin ve faktörlerin var olduguna deginerek, "Beyin tümörleri bas agrisi yapan nedenlerin arasinda az oranda yer alir. Ikinci grup belirtiler tümörün bulundugu beyin bölgesinin islevine göre degiskenlik gösterir. Kol ve bacakta kuvvetsizlik, sara nöbetleri, konusma bozuklugu, denge kusuru, kisilik bozuklugu, görme ve isitmede sorunlar bu gruptadir." açiklamalarinda bulundu.

- "Tani için hekimin öncelikle iyi bir tibbi hikaye almasi gerekiyor"

Belirtilerden bir ya da birkaçini yasayanlarin mutlaka uzman bir beyin cerrahina basvurmasinin hayati önem tasidiginin önemine vurgu yapan Altinörs, tani için hekimin öncelikle iyi bir tibbi hikaye almasi ve tam bir nörolojik muayene yapmasi gerektigini kaydetti.

Altinörs, "Beyin tümörü süphesi varsa yapilacak radyolojik tetkikler bilgisayarli tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemedir (MRG). Bu incelemelerde tümör saptanirsa seyrek olarak tümörün kanlanmasini görmek ve tümörün önemli damarlarla iliskisini belirlemek amaciyla anjiyografi eklenebilir. Az sayidaki tümörlerde kan veya beyin-omurilik sivisinda (BOS) belirteçlere bakmak gerekebilir." ifadelerini kullandi.

Beyin tümörlerinde uygulanan tedavi yöntemleri hakkinda da bilgi veren Altinörs, tedavide cerrahinin ilk seçenek oldugunu aktardi. Altinörs, ameliyatta temel hedef hastaya zarar vermeden tümörün tamaminin çikarmak oldugunu ifade ederek su degerlendirmelerde bulundu:

"Cerrahinin yararlari, tümörün yaptigi basi etkisini ortadan kaldirmak, kafa içi basincini düsürmek, hastanin sikayetlerini ve nörolojik bulgularini düzeltmek ve patolojik tani koymaktir. Patolojik taniya bagli olarak bazi tümör türlerinde ameliyat sonrasi isin tedavisi (radyoterapi) veya tümöre özgü ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulamak gerekebilir. Isin tedavisinin klasik isin tedavisi, gamma-knife ve cyber-knife gibi farkli türleri vardir. Isin tedavisi tümör hacmi ne kadar küçükse o oranda daha etkin olmaktadir. Ameliyatin bir baska yarari tümörün bütünüyle çikarilmadigi durumlarda tümör hacminin küçültülmesi, böylece isin tedavisinin etkinliginin artirilmasidir."

Ileri yaslarda görülebilen beyin tümörlerinde ise farkli bir yol izlendigini aktaran Altinörs, ileri yasta, genel saglik sorunlari olan ve ameliyatin yüksek risk tasidigi olgularda kapali yöntemle (stereotaksik sistem) parça (biyopsi) alarak patolojik tani konuldugunu belirtti. Altinörs, metastatik tümörlerin çoklu olma egilimi oldugunu ve böyle durumlarda her tümöre ayri seanslarda gamma-knife tedavisi uygulamanin basarili sonuçlar verdigini kaydetti.