Gemlik zeytinine Avrupa Birligi tescili geliyorCem San,Ugur Ulu- Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank:- "Avrupa Komisyonunun resmi gazetesinde Gemlik zeytininin tescili yapildi. 28 Mayis itibariyle bu tescil süreci tamamlanmis olacak. Artik Gemlik zeytini, Avrupa Birligi nezdinde de resmi olarak taninan bir ürün haline gelecek"

Gemlik zeytinine Avrupa Birligi tescili geliyorCem San,Ugur Ulu- Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank:- "Avrupa Komisyonunun resmi gazetesinde Gemlik zeytininin tescili yapildi. 28 Mayis itibariyle bu tescil süreci tamamlanmis olacak. Artik Gemlik zeytini, Avrupa Birligi nezdinde de resmi olarak taninan bir ürün haline gelecek"

BURSA (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, "Avrupa Komisyonunun resmi gazetesinde Gemlik zeytininin tescili yapildi. 28 Mayis itibariyle bu tescil süreci tamamlanmis olacak. Artik Gemlik zeytini, Avrupa Birligi nezdinde de resmi olarak taninan bir ürün haline gelecek." dedi.

Kesin olmayan sonuçlara göre Bursa'dan AK Parti milletvekili seçilen Varank, Türkiye'nin yerel ve yöresel degerlerini uluslararasi düzeyde etkin sekilde korumak için ocak ayinda uluslararasi cografi isaret seferberligi baslattiklarini animsatarak, itiraz süreci tamamlanacak cografi isaretlerle birlikte AB'de tescilli ürünlerin sayisinin 9'dan 14'e yükselecegini belirtti.

Ilk asamada Türkiye'nin ticari potansiyeli yüksek 100 ürününü uluslararasi düzeyde tescil ettirmek istediklerini ifade eden Varank, halen 41 basvuruyla ilgili islemlerin AB Komisyonu nezdinde devam ettigini aktardi.

- "Gemlik zeytini sadece Türkiye'de degil dünyada meshur"

Bursa'daki programlari kapsaminda Gemlik Zeytin Hali'ni de ziyaret eden Bakan Varank, esnafla sohbet etti, Gemlik zeytini ile ilgili Avrupa Birligi'nde yapilan cografi isaret çalismalari halkinda bilgi verdi.

Zeytin haliyle ilgili ilerleyen dönemde yeni projeleri hayata geçirmeyi planladiklarini ifade eden Varank, Gemlik Zeytin Hali'nin daha saglikli, daha büyük, daha islek bir yere tasinmasi, buradaki esnafin islerini daha saglikli yürütebilmesi için planlamalar yaptiklarini belirtti.

Ilerleyen dönemde Gemlik'i yeni bir zeytin haliyle bulusturacaklarina deginen Varank, "Gemlik zeytini, sadece Türkiye'de degil dünyada meshur bir zeytin. Onun için Gemlik zeytinine sahip çikmak, burada hem üreticilerimizi hem de bu isin ticaretini yapan esnaf arkadaslarimizi desteklemek ve bu ürünü dünyaya daha iyi tanitmak üzere yol yürümeye devam edecegiz. Yeni yapacagimiz üretici zeytin haliyle çok daha saglikli bir ticaret ortamini burada olusturacagiz." dedi.

- "Avrupa Komisyonunun resmi gazetesinde Gemlik zeytininin tescili yapildi"

Dünyaca meshur Gemlik zeytininin Türkiye'de cografi isaretinin Sanayi ve Teknoloji Bakanligi olarak Türk Patent ve Marka Kurumu tarafindan verildigini hatirlatan Bakan Varank, konusmasini söyle sürdürdü:

"Artik bu ürün cografi olarak tescil edilmis, gerçekten sartlari saglayan ürünlerin tescillenerek alim satiminin yapildigi, tescillendigi bir ürün haline geldi. Biz sadece Türkiye'de bu ürünü tescillemekle kalmadik. Avrupa Birligi nezdinde de cografi isaretimizin tescilini almak üzere bakanligimiza bagli Bursa-Bilecik-Eskisehir Kalkinma Ajansi (BEBKA) ile birlikte bir basvuru yapmistik. Avrupa Komisyonunun resmi gazetesinde Gemlik zeytininin tescili yapildi. 28 Mayis itibariyle bu tescil süreci tamamlanmis olacak. Artik Gemlik Zeytini, Avrupa Birligi nezdinde de resmi olarak taninan bir ürün haline gelecek. Hayirli ugurlu olsun diyoruz."

- "Gemlik zeytini 10'uncu ürün olarak tescili tamamlanmis olacak"

Türkiye'nin yerel özellikleri ve yerel ürünleriyle dünyanin en zengin ülkelerinden biri olduguna isaret eden Varank, sunlari kaydetti:

"Biz cografi tescillerimizi dünyada savunabilmek için asla ihmalkar davranmiyoruz. Gerek Avrupa Birligi nezdinde gerek uluslararasi kuruluslar nezdinde her bir ürünümüzü tescil ettirmek, bunlarin Türkiye'nin bir mali oldugunu, Türkiye'nin ürünü oldugunu kaydettirmek için yogun bir çaba sarf ediyoruz. Simdiye kadar Türkiye'den 9 ürünün Avrupa Birligi nezdinde tescili yapilmisti. Gemlik zeytini de 10'uncu ürün olarak tescili tamamlanmis olacak ve dünya pazarlarinda bu ürünümüzü çok daha iyi pazarlayacagiz. Artik dünyada ‘Gemlik zeytini’ olarak bu ürün talep edilecek. Reklamini da bu sekilde yapmis olacagiz. Tabii bunun yaninda Bursa'nin farkli ürünlerinin de cografi tescilini dünya nezdinde devam ettirmek için basvurularimiz var. Onlarin neticelerini de bekliyoruz. Önümüzdeki dönemde de Bursa seftalisinin, Bursa siyah incirinin ve Bursa kestanesinin tescillerini de Avrupa nezdinde almis olacagiz."

Gemlik zeytininin yani sira 10 Mayis'ta itiraz süresi dolan Suruç nari ve 22 Mayis'ta itiraz süresi dolacak Çaglayancerit cevizi ile üç cografi isaretin tescil sürecinin haziran ayinda tamamlanmasi öngörülüyor.

Öte yandan cografi isaret basvurusu yapilan ve inceleme süreçleri tamamlanan Edremit zeytinyagi ve Milas yagli zeytini ile ilgili itiraz sürelerinin dolmasi bekleniyor.

- Türkiye'nin AB'de tescilli 9 ürünü bulunuyor

Türkiye'nin su anda Avrupa Birliginde Antep baklavasi, Aydin inciri, Malatya kayisisi, Aydin kestanesi, Milas zeytinyagi, Bayramiç beyazi, Tasköprü sarimsagi, Giresun tombul findigi ve Antakya künefesi olmak üzere 9 tescilli cografi isareti bulunuyor.

- Depremden etkilenen iller için Cenevre'de cografi isaret sergisi açilacak

Bakan Mustafa Varank, subat ayinda yasanan deprem felaketinden etkilenen 11 ilin cografi isaretler açisindan büyük potansiyele sahip olduguna dikkati çekerek, bu sehirlerin yeniden kalkinmasinda cografi isaretleri araç olarak kullanacaklarini vurguladi.

Cografi isaretlerin uluslararasi düzeyde hak ettigi ilgiyi ve degeri görmesi için tanitim faaliyetlerinin önemine deginen Bakan Varank, "10-14 Temmuz'da Isviçre'nin Cenevre sehrinde Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü Genel Kurul Toplantilari esnasinda depremden etkilenen 11 ilimizin cografi isaretlerini sergileyecegiz. Sergiye 190'in üzerinde ülkeden çok sayida üst düzey temsilcinin katilimini bekliyoruz. Sergi hazirliklarimizi Dünya Ticaret Örgütü Daimi Temsilciligimiz ile is birligi içinde sürdürüyoruz." açiklamasinda bulundu.