Gazze'de bölge ekonomisinde önemli rol oynayan hurma hasadi basladiNour Mahd Ali Abu Aisha,Safiye Karabacak,Ekrem Biçeroglu - Hurma üretimi, Israil ablukasi nedeniyle zor ekonomik ve yasam kosullarindan muzdarip Gazzelilerin çogunlugunun geçim kaynagi olma özelligini tasiyor

Gazze'de bölge ekonomisinde önemli rol oynayan hurma hasadi basladiNour Mahd Ali Abu Aisha,Safiye Karabacak,Ekrem Biçeroglu - Hurma üretimi, Israil ablukasi nedeniyle zor ekonomik ve yasam kosullarindan muzdarip Gazzelilerin çogunlugunun geçim kaynagi olma özelligini tasiyor

GAZZE (AA) - NUR EBU IYSE - Gazze Seridi'nin Han Yunus kentinde yasayan Filistinli çiftçiler, bölge ekonomisinin bel kemigi sayilan hurma hasadina basladi.

Gazze Seridi'ndeki Tarim Bakanligi her yil hurma hasadi sezonunu eylül ayinin sonunda açiyor.

Hurma üretimi, Israil ablukasi nedeniyle zor ekonomik ve yasam kosullarindan muzdarip Gazzelilerin çogunlugunun geçim kaynagi olarak öne çikiyor.

Arazisindeki hurmalarin hasadina baslayan çiftçi Naim el-Astal, AA muhabirine 40 yildan uzun süredir hurma yetistirdigini, bu meslegin dedesinden ve babasindan kendisine miras kaldigini aktardi.

Topraklarindaki en yasli agacin 80 yasindan fazla olduguna ve bu agaçlarin Filistinliler için büyük önem tasidigina isaret eden Astal, agaçlarin günlük bakimi, gübreleme, yabani otlarin temizlenmesi gibi islerde de aile bireylerinin kendisine yardim ettigini belirtti.

Astal, hurma hasadi sezonunun baslamasiyla diger çiftçilere de is imkani dogdugunu dile getirdi.

Filistinli çiftçi, hasat sirasinda ihtiyaç sahiplerini de unutmadiklarini ifade ederek, maddi karsilik olmadan hurma dagitilmasinin, bu mevsimde halk arasindaki sosyal dayanismayi da güçlendirdigini vurguladi.

- Stratejik üretim

Gazze Tarim Bakanligi Sözcüsü Muhammed Ebu Avde, hurma mahsulünü "ulusal düzeyde stratejik" seklinde nitelendirerek, bu sezonun ekim ayindan itibaren yaklasik bir ay sürecegini söyledi.

Ebu Avde, Gazze Seridi'ndeki hurma agaci sayisinin 240 bin civarinda ve bunlarin 180 bininin verimli oldugunu ifade etti.

Bakanligin bu yil hurma üretiminin yaklasik 15 bin tona ulasmasini bekledigini dile getiren Ebu Avde, geçen yila göre üretilen miktarlarda artis olduguna dikkati çekti.

Ebu Avde, geçen yil mevsim normallerinin disinda bir süreç geçirdiklerini bunun da hurma üretimini olumsuz etkiledigini belirtti.

- Hurma pazarlama ve is firsatlari

Tarim Bakanligi Sözcüsü, elde edilen hurmalarin Bati Seria dahil çesitli pazarla sunuldugunu söyledi.

Ebu Avde, "Belki de yaklasik 1000 ton hurma Bati Seria pazarina arz edilecek. Bati Seria'da iyi bir pazar firsati bulunuyor." seklinde konustu.

Hurmalarin yerel pazarlarda ya taze meyve ya da kuru meyve olarak satisa sunuldugunu kaydeden Ebu Avde, ayrica hurmalarin bir kisminin da kis aylarinda sezon bitiminden sonra piyasaya sunulmak üzere buzdolaplarinda saklandigini aktardi.

Hurmalarin ayni zamanda hamur islerinde veya reçel üretiminde de imalat malzemesi olarak kullanildigini kaydeden Ebu Avde, Gazze Seridi'ndeki ana tarim mevsimlerinden biri olan hurma hasat süreci ve imalat sanayisinde çok sayida çiftçi ve isçinin çalistigini sözlerine ekledi.