GRAFIKLI - Filenin Sultanlari tarihinde ilk kez Avrupa'nin "zirvesi"ndeMuhammed Boztepe- Üst üste oynadigi 15 maçta yenilmeyen milli takim, bu müsabakalarda rakiplerine sadece 8 set verdi - Italyan basantrenör Daniele Santarelli, A Milli Kadin Voleybol Takimi ile çiktigi iki önemli organizasyonda da sampiyonluga ulasti - Melissa Vargas, 2023 CEV Avrupa Sampiyonasi'nda gösterdigi performansla "en degerli oyuncu" ödülüne layik görüldü

GRAFIKLI - Filenin Sultanlari tarihinde ilk kez Avrupa'nin "zirvesi"ndeMuhammed Boztepe- Üst üste oynadigi 15 maçta yenilmeyen milli takim, bu müsabakalarda rakiplerine sadece 8 set verdi
- Italyan basantrenör Daniele Santarelli, A Milli Kadin Voleybol Takimi ile  çiktigi iki önemli organizasyonda da sampiyonluga ulasti
- Melissa Vargas, 2023 CEV Avrupa Sampiyonasi'nda gösterdigi performansla "en degerli oyuncu" ödülüne layik görüldü

ANKARA (AA) - MUHAMMED BOZTEPE - A Milli Kadin Voleybol Takimi, 2023 CEV Avrupa Sampiyonasi finalinde Sirbistan'i 3-2 yenerek tarihinde ilk kez Avrupa'nin zirvesine çikti.

Almanya'da oynadigi C Grubu'nda sirasiyla Isveç'i 3-0, Azerbaycan'i 3-0, Çekya'yi 3-1, Yunanistan'i 3-0 ve Almanya'yi 3-0 yenerek adini son 16 turuna yazdiran "Filenin Sultanlari", bu turda ise ev sahibi Belçika'yi 3-1 yenerek çeyrek finale yükseldi.

Sampiyonanin çeyrek final mücadelesinde Polonya'yi da set vermeden maglup eden ve 7'de 7 yapan milli takim, 9 maçlik sampiyonluk serisinin 8'inci maçinda yari finalde Italya'ya rakip oldu.

Son Avrupa Sampiyonu Italya'yi geriye düstügü karsilasmanin sonunda 3-2 yenerek organizasyonda 8'de 8 yapan Filenin Sultanlari, 2019 yilinda sampiyonlugu kaybettigi Sirbistan'in finaldeki rakibi oldu.

Rakibini 25-27, 25-21, 22-25, 25-22 ve 15-13'lük setlerle 3-2 yenen A Milli Kadin Voleybol Takimi, organizasyon tarihinde ilk kez sampiyon oldu.

Milli takimin Avrupa sampiyonalarinda 2 gümüsün yani sira 3 de bronz madalyasi bulunuyor.


- 2019 rövansi alindi

Avrupa Voleybol Sampiyonasi, 2019'da Macaristan, Polonya, Slovakya ve Türkiye'de düzenlendi.

Baskent Ankara'da oynanan yari final karsilasmalarinda Türkiye Polonya'yi, Sirbistan da Italya'yi yenerek finale kaldi.

Finalde Türkiye'yi 3-2 yenen Sirbistan, sampiyon olurken, milli takim gümüs, Italya da bronz madalya kazandi.

Dört yil sonra yine finalde Sirbistan'la karsilasan milli takim, bu sefer rakibini maglup ederek 2019'un rövansini almis oldu.


- Üst üste 15. galibiyet

"Filenin Sultanlari", resmi maçlarda üst üste 15 maçtir yenilmiyor.

FIVB Milletler Ligi'nde altin madalya alan ve bu organizasyonda son 6 maçini kazanan Türkiye, Avrupa Sampiyonasi'nda da sahaya çiktigi 9 müsabakayi da galip bitirdi.

Türkiye, bu 15 maçta rakiplerine sadece 8 set verdi.


- Santarelli, "2'de 2" yapti

A Milli Kadin Voleybol Takimi'nin basina geçtigi 27 Aralik 2022'de duyurulan Italyan basantrenör Daniele Santarelli, Antalya'da düzenlenen FIVB Milletler Ligi'nin ilk haftasinda oynanan Güney Kore maçiyla ilk müsabakasina çikti.

Santarelli yönetiminde çiktigi ligin ilk üç haftasinda 12 karsilasmadan 9 galibiyet alan milli takim, üçüncü siradan finallere katilmaya hak kazandi.

Milletler Ligi çeyrek finalinde son sampiyon Italya'yi, yari finalde de üç altin madalyali ev sahibi ABD'yi geçen "Filenin Sultanlari", Santarelli ile katildigi ilk organizasyonu altin madalyayla tamamladi. Milliler ayrica Türk voleybol tarihinde ilk defa ülkeler siralamasinda birinci siraya yükselme basarisini gösterdi.

Basantrenörlük kariyerinde ilk kez FIVB Milletler Ligi'nde altin madalya kazanan Italyan basantrenör, ayaginin tozuyla 2023 CEV Avrupa Sampiyonasi'na hazirlanmaya basladi.

Türkiye ile Avrupa Sampiyonasi'nda altin madalya elde eden Santarelli, "duble" yaparak kariyerine bir basari daha ekledi.

Santarelli'nin Hirvatistan ile Avrupa Ligi'nde iki gümüs, Sirbistan ile FIVB Kadinlar Milletler Ligi'nde bronz ve 2022 FIVB Kadinlar Dünya Sampiyonasi'nda altin madalyasi bulunuyor.


- Vargas iki önemli organizasyonun "en degerlisi" oldu

Türk vatandasligina geçis basvurusu kabul edildikten sonra Nisan 2021'de Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartini Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in elinden alan Melissa Vargas, ilk milli maçina, Antalya'nin ev sahipligi yaptigi 2023 FIVB Milletler Ligi'nin ilk haftasindaki Güney Kore karsisinda çikti.

Milli takimin FIVB Milletler Ligi'nde sampiyon olmasinda önemli bir pay sahibi olan Vargas, "Milletler Ligi'nin en degerli oyuncusu" ve "en iyi pasör çaprazi" seçildi.

A Milli Kadin Voleybol Takimi'nin CEV Avrupa Sampiyonasi'nda altin madalya kazanmasinda önemli rol oynayan Vargas, bu organizasyonda da yine "en degerli oyuncu" ödülüne layik görüldü.

Finaldeki Sirbistan maçinda "41" sayi bulan Vargas, dokuz maçtaki toplam 201 sayiyla organizasyonun en skorer ikinci oyuncusu oldu.



- Sampiyonluk "Erik Dali"yla kutlandi

Müsabakanin ardindan düzenlenen törende millilere altin madalyalarini Türkiye Voleybol Federasyonu Baskani Mehmet Akif Üstündag verdi. Madalyalarin verilmesinin ardindan Paleis 12 Salonu'nda Istiklal Marsi okundu.

Kaptan Eda Erdem Dündar'in kupayi kaldirmasinin ardindan salonda büyük sevinç yasayan milli oyuncular, sampiyonlugu Erik Dali sarkisiyla oynayarak kutladi.

Brüksel'deki 10 bin kisilik Paleis 12 Salonu'nda milli takimi yalniz birakmayan Türk taraftarlar, uzun bir süre salondan ayrilmayarak kutlamalara eslik etti.


- Milli takima duygulandiran anons

Organizasyonun ardindan yurda dönmek için uçaga gelen Filenin Sultanlari, yolcular ve kabin görevlileri tarafindan alkislarla karsilandi.

Uçus öncesi anons yapan pilot, milli voleybolcular için su ifadeleri kullandi:

"Aramizda çok önemli konuklarimiz var. Dün yine bayragimizi gururla dalgalandiran, Cumhuriyetimizin 100. yilinda Türkiye'yi sevince bogan, Türk kadinin gücünü dünyaya bir kez daha gösteren Avrupa sampiyonu olan Filenin Sultanlari, A Milli Kadin Voleybol Takimimiz bizlerle. Mücadeleyle Türk gençligine örnek oldunuz ve basarilarinizla 85 milyonu gururlandirdiniz. Bize tarifi zor, bu güzel duygulari yasatan oyuncularimizi ve emegi geçen herkesi tebrik ediyor, Istiklal Marsi'mizi mutluluk gözyaslariyla okumamizi sagladiginiz için sizlere sonsuz tesekkür ediyoruz."


A Milli Kadin Voleybol Takimi'nin bazi önemli basarilari su sekilde:

YilOrganizasyonMadalyaBasantrenör
1985Balkan SampiyonasiBronzCengiz Göllü
1988Bahar KupasiBronzCengiz Göllü
1989Bahar KupasiGümüsErdal Önder
1989Yilbasi TurnuvasiAltinCengiz Göllü
1990Bahar KupasiAltinVladimir Kuzitgin
1991Bahar KupasiGümüsVladimir Kuzitgin
1991Yilbasi TurnuvasiAltinCengiz Göllü
1992Bahar KupasiAltinDeniz Esinduy
1992Balkan SampiyonasiAltinCengiz Göllü
1992Yilbasi TurnuvasiAltinDeniz Esinduy
1994Bahar KupasiBronzAdnan Kistak
1994Yilbasi KupasiAltinAdnan Kistak
1997Bahar KupasiBronzGökhan Edman
1998Bahar KupasiAltinFaik Karaev
2002Bahar KupasiAltinDeniz Esinduy
2003Bahar KupasiAltinDeniz Esinduy
2003Avrupa SampiyonasiGümüsResat Yaziciogullari
2005Bahar KupasiAltinAdnan Kistak
2005Akdeniz OyunlariAltinResat YAZICIOGULLARI
2009Avrupa LigiGümüsAlessandro Chiappin
2010Avrupa LigiBronzAlessandro Chiappin
2011Avrupa LigiGümüsMarco Motta
2011Avrupa SampiyonasiBronzMarco Motta
2012Grand PrixBronzMarco Motta
2014Avrupa LigiAltinFerhat Akbas
2015Avrupa LigiGümüsIsmail Yengil
2015Avrupa OyunlariAltinFerhat Akbas
2017Avrupa SampiyonasiBronzGiovanni Guidetti
2018Milletler LigiGümüsGiovanni Guidetti
2019Avrupa SampiyonasiGümüsGiovanni Guidetti
2021Milletler LigiBronzGiovanni Guidetti
2021Avrupa SampiyonasiBronz

Giovanni Guidetti

2022Islami Dayanisma OyunlariAltinAlper Hamurcu
2023Milletler LigiAltinDaniele Santarelli
2023Avrupa SampiyonasiAltinDaniele Santarelli