Fransiz yardim kurulusu, polisin yillardir göçmenlere siddet uyguladigini iddia etti:Alaattin Dogru- "Sikayetler ve kanitlar azsa, bunun nedeni düzensiz göçmenlerin çogunun ikamet haklari ve sosyal entegrasyonlari üzerinde olumsuz etkilerden korkmasidir. Birçogu, sikayet durumunda intikam alinacagi korkusuyla siddeti sessizce kabul ediyor"

Fransiz yardim kurulusu, polisin yillardir göçmenlere siddet uyguladigini iddia etti:Alaattin Dogru- "Sikayetler ve kanitlar azsa, bunun nedeni düzensiz göçmenlerin çogunun ikamet haklari ve sosyal entegrasyonlari üzerinde olumsuz etkilerden korkmasidir. Birçogu, sikayet durumunda intikam alinacagi korkusuyla siddeti sessizce kabul ediyor"

ANKARA (AA) - Fransa'da göçmenlere yönelik yardimlariyla taninan Utopia 56 Dernegi, Fransiz polisinin son günlerde protestoculara yönelik orantisiz güç kullanimini, yillardir organize olarak düzensiz göçmenlere uyguladigini öne sürdü.

Dernekten yapilan açiklamada, hükümetin tartismali emeklilik reformunu uygulamaya koymasinin ardindan son günlerde gözlerin polis araciligiyla Fransiz devletinin uyguladigi siddete çevrildigi belirtildi.

Açiklamada, Utopia 56'nin, Fransa'ya gelen düzensiz göçmenlere yönelik bu organize ve tekrar eden siddete birçok tanik üzerinden, baskent Paris ve göçmenlerin yogunlukta oldugu Calais kenti ile Briançon'da yillardir sahit oldugu kaydedildi.

Bu düzensiz göçmenlerin birçogunun sokaklarda ve genellikle yalniz yasadigina deginilen açiklamada, Fransiz polisinin insancil haklar talep eden bu kisilere yönelik keyfi tutuklamalar yaptigi, disarida ve içeride hakaretlerde bulundugu, yumruklu, gazli ve coplu fiziksel siddet uyguladigi öne sürüldü.

- "Bu metodik polis siddetinin amaci var; caydiricilik için korkutmak"

Birçok düzensiz göçmenin yasam boyu travmasini tasiyacagi bu siddeti emniyet kurumuyla özdeslestirecegi belirtilen açiklamada, su degerlendirmelere yer verildi:

"Sikayetler ve kanitlar azsa, bunun nedeni düzensiz göçmenlerin çogunun ikamet haklari ve sosyal entegrasyonlari üzerinde olumsuz etkilerden korkmasidir. Birçogu, onlari savunmayan devletin uyguladigi bu siddeti, sikayet durumunda intikam alinacagi korkusuyla sessizce kabul ediyor."

Açiklamada, 18 ve 23 Kasim 2021'de Paris'teki Saint-Denis ve Cumhuriyet Meydani'ndaki kamplarindan polisin siddet uygulayarak tahliye ettigi düzensiz göçmenlerden 33'ünün sikayette bulunsa da bunun zamanla unutuldugu animsatilarak, savciligin polisin müdahalesini mesru olarak degerlendirdigine isaret edildi.

Utopya 56'nin uyarilarina ve yüzlerce tanikliga ragmen yargisal hiçbir sürecin baslatilmadigina isaret edilen açiklamada, "Bu metodik polis siddetinin amaci var; caydiricilik için korkutmak." ifadesi kullanildi.

Açiklamada, polisin, göçmenlere yardimdan vazgeçirmek için dernek gönüllülerine son 3 yilda 20 bin avro cezasi kestigi animsatildi.

- "Bu uygulamalar siginmaci ve düzensiz göçmenlere karsi yillardir yapiliyor"

Saint-Brevin Belediye Baskani'nin düzensiz göçmenlere ve siginma talebinde bulunanlara kabul merkezi açtigi için evi ve arabalarinin 21 Mart'taki gösteriler sirasinda yakildigi kaydedilen açiklamada, hükümetin su ana kadar buna tepki vermediginin alti çizildi.

"Bu siddetin durmasi ve adaletin yerini bulmasi için Içisleri Bakani Gerald Darmanin ile siddeti örgütleyen ve halkin huzursuzluguna sebep olan birçok kaymakam hakkinda dava açilmasini istiyoruz." ifadesi kullanilan açiklamada, Fransiz vatandaslarina düzensiz göçmenlere yönelik polis siddetine sessiz kalmamalari ve kinamalari çagrisinda bulunuldu.

Dernegin Twitter hesabindan yapilan açiklamada da "Son birkaç gündeki polis siddetinin ardindan Darmanin, bireysel hadiseler gerekçesini öne sürüyor. Yalan söylüyor. Bu yöntemsel ve sistemsel siddet, caydiricilik için korkutmayi amaçliyor. Bu uygulamalar siginmaci ve düzensiz göçmenlere karsi yillardir yapiliyor." ifadelerine yer verildi.