Fransa'da Danistay'a tasinan okullarda "abaya" yasaginin ilk durusmasi bugün görülecekSeyma Uzundere

Fransa'da Danistay'a tasinan okullarda "abaya" yasaginin ilk durusmasi bugün görülecekSeyma Uzundere

ANKARA (AA) - Fransa'da, okullarda abaya (uzun elbise) giyme yasagina iliskin Danistay'da ilk durusma bugün yapilacak.

Ulusal basinda yer alan haberlere göre, laiklige aykiri oldugu gerekçesiyle Cumhurbaskani Emmanuel Macron hükümeti tarafindan yeni egitim-ögretim döneminde okullarda abaya ve benzeri kiyafetlerin giyilmesine yasak getirilmis, yasak karari Müslüman haklari için mücadele eden ADM Dernegi tarafindan temel özgürlüklere aykiri oldugu gerekçesiyle Danistay'a tasinmisti.

Dün uygulanmaya baslayan yasagin askiya alinmasina iliskin ilk durusma bugün Danistay'da görülecek.

- Okulun ilk günü yasagin gölgesinde geçti

Fransa'da ögrenciler 4 Eylül'de baslayan yeni egitim ögretim yilina abaya yasaginin gölgesinde girdi.

Ülkenin güneydogusundaki sehirlerden Avignon'daki Frederic Mistral Lisesi önüne, giris kontrollerini saglamak üzere güvenlik güçlerinin sevk edilmesi tepki topladi.

Okulun ilk gününde yasagin uygulanmasina iliskin BFMTV'ye açiklamada bulunan Egitim Bakani Gabriel Attal, okula abaya ile gelen 298 ögrenci tespit edildigini söyledi.

Attal, uyarilmalarinin ardindan ögrencilerin yarisindan fazlasinin abayalarini çikardigini, 67'sinin ise yasaga uymadigi için evlerine gönderildigini açikladi.

- Yasagi "Islam karsiti" bulan lise ögretmenleri greve gidiyor

Fransa'da yasaga tepkiler sürerken, Paris'teki Maurice Utrillo Lisesi ögretmenleri yayinladiklari bildiri ile yarindan itibaren greve gideceklerini açikladi.

Ögretmenler, abaya ve benzeri kiyafetler giyen ögrencileri "damgalamayi" reddettikleri için okula giriste kiyafet kontrolü yapmayacaklarini bildirdi.

Macron hükümetinin "Islam karsiti politikasina" geçit vermeyeceklerini belirten ögretmenler, tüm ögrenci ve velilere yarin lisenin önünde toplanarak yasaga karsi çikma çagrisi yapti.