FAO: Küresel gida fiyatlari düsüsünü 12'nci aya tasidiBahattin Gönültas- Düsüste Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi'nin uzatilmasi etkili oldu- FAO Gida Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya kiyasla yüzde 2,1 gerileyerek 126,9 puan oldu

FAO: Küresel gida fiyatlari düsüsünü 12'nci aya tasidiBahattin Gönültas- Düsüste Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi'nin uzatilmasi etkili oldu- FAO Gida Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya kiyasla yüzde 2,1 gerileyerek 126,9 puan oldu

BERLIN (AA) - Birlesmis Milletler Gida ve Tarim Örgütü (FAO), küresel gida fiyatlarinin, bol arz, düsük ithalat talebi ve Türkiye'nin destegiyle Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi'nin yeniden uzatilmasinin etkisiyle martta düsüsünü art arda 12. aya tasidigini duyurdu.

FAO'dan yapilan açiklamaya göre, gida ürünlerinin uluslararasi fiyatlarindaki aylik degisiklikleri izleyen FAO Gida Fiyat Endeksi, martta bir önceki aya kiyasla yüzde 2,1 düserek 126,9 puan oldu. Böylece, endeks art arda düsüsünü 12. aya tasirken, Temmuz 2021'den bu yana en düsük seviyesine geriledi.

FAO açiklamasinda, endeksin Rusya-Ukrayna savasinin baslamasinin ardindan geçen yilin mart ayindaki rekor seviyesinden yaklasik yüzde 20,5 düstügü hatirlatildi. Endeks, savasla birlikte Mart 2022’de 159,7 puana ulasarak rekor kirmisti.

Küresel gida fiyatlarinin martta bitkisel yaglar ve tahil kaynakli düsüs göstermesi dikkati çekti.

FAO, endeksteki düsüsün, seker ve et fiyatlarindaki artislari dengeleyen tahil, bitkisel yaglar ve süt ürünleri fiyatlarindaki düsüsü yansittigina dikkati çekti.

Bitkisel Yag Fiyat Endeksi, yüksek arzin durgun küresel ithalat talebinin soya, kolza tohumu ve ayçiçek yagi fiyatlarini asagi çekmesi nedeniyle aylik bazda yüzde 3 azaldi. Endeks bir yil önceki seviyesinin yaklasik yüzde 47,7 altina indi.

Tahil Fiyat Endeksi, aylik bazda yüzde 5,6, yillik bazda ise yüzde 31,6 azalis gösterdi.

Uluslararasi bugday fiyatlari, Türkiye'nin destegiyle Karadeniz Tahil Koridoru Girisimi'nin yeniden uzatilmasi, ihracatçilar arasindaki güçlü rekabet nedeniyle küresel arzin artmasiyla martta yüzde 7,1 düstü. Pirinç ve misir fiyatlari sirasiyla yüzde 3,2 ve yüzde 4,6 geriledi.

Seker Fiyat Endeksi, Hindistan, Tayland ve Çin'deki azalan üretim beklentilerine iliskin endiselerin etkisiyle aylik bazda yüzde 1,5 artarak 127 puana ulasarak, Ekim 2016'dan beri en yüksek seviyesine ulasti.

Ayni dönemde FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi yüzde 0,8 azalirken, Et Fiyat Endeksi de yüzde 0,8 artis gösterdi.

FAO, küresel üretim, tüketim, ticaret ve stok egilimlerine iliskin degerlendirmelerin yer aldigi Tahil Arz ve Talep Özeti Raporu'nu da yayimladi.

Rapora göre, FAO, 2022/2023 küresel tahil üretimi tahminini 2 miyar 773,8 milyon tondan 2 milyar 777 milyon tona çikardi. Önceki yila göre sadece yüzde 1,2 düsüse denk geliyor.

FAO, küresel pirinç üretim tahminini ise Endonezya’nin üretimine iliskin resmi tahminlerin düsük olmasi nedeniyle 2021-2022 seviyesinden yüzde 1,6 düsürülerek 516 milyon tona çekti.

Raporda, 2022-2023'te küresel tahil kullaniminin 2021-2022 seviyesinin yüzde 0,7 altina inerek 2 milyar 779 milyon tona gerileyecegi öngörüldü.