Eski Brezilya Devlet Baskani Bolsonaro'ya beyan etmedigi mücevherleri iadesi için 5 gün süreMehmet Alaca

Eski Brezilya Devlet Baskani Bolsonaro'ya beyan etmedigi mücevherleri iadesi için 5 gün süreMehmet Alaca

SAO PAULO (AA) - Brezilya hükümeti, eski Devlet Baskani Jair Bolsonaro'ya 2021'de Suudi Arabistan ziyareti dönüsünde ortaya çikan beyan edilmemis 3,2 milyon dolarlik mücevherleri iadesi için 5 is günü süre tanidi.

Hükümet gözlemci heyetinin 9 üyesinin tamami, dün yapilan oylamada Bolsonaro'nun mücevherleri baskent Brasilia'daki devlete ait Caixa Economica Federal Bankasina devretmesi yönünde oy kullandi.

Bolsonaro'nun avukatlarina resmi bilgi verilerek mücevherlerin iadesi için 5 gün süre tanindi.

Gözlemci heyeti, bu ayin basinda eski Brezilya devlet baskanlarinin görev sürelerinin sonunda aldiklari her hediyeyi incelemeye karar verdi.

Bolsonaro'nun da göreve geldigi 2019'dan beri aldigi tüm hediyeler incelenecek.

- Bolsonaro, herhangi bir usulsüzlük olmadigi savunmasinda bulunmustu

Degeri 3,2 milyon dolari bulan mücevherlere Suudi Arabistan ziyareti dönüsünde Sao Paulo Guarulhos Havalimani'nda Bolsonaro'nun ekibinden birinin sirt çantasinda rastlanmisti.

Bolsonaro ise avukati Frederick Wassef araciligiyla söz konusu mücevherlerin bildirildigi ve konuya dair herhangi bir usulsüzlük olmadigi savunmasinda bulunmustu.

Ayrica Bolsonaro'nun Birlesik Arap Emirlikleri'nden aldigi bazi silahlari devlet baskanligi koleksiyonuna iade etmesi gerektigine karar verilmisti.

Brezilya'daki Kongre baskinini "kiskirttigi" suçlamasiyla sorusturma altinda olan Bolsonaro, 30 Aralik 2022'den bu yana ABD'de yasiyor.

Bolsonaro'nun ABD'de daha fazla kalabilmek için vize basvurusunda bulundugu kaydediliyor.