Milli Savunma Bakani Akar'dan "tahil koridoru" ve "ABD'nin Karadeniz'de düsen IHA"sina iliskin açiklama:Sarp Özer- "Biz tahil koridorunun, anlasmanin ilk haline uygun olarak 120 gün daha uzatilmasi düsüncesiyle görüsmelere basladik. Arkadaslarimiz Rusya ve Ukrayna ile teknik düzeyde görüsmelerini yapti. Biz de bakanlar düzeyinde görüsmelerimizi sürdürüyoruz" - "Taraflar bunlari degerlendirecekler ve kararini verecekler. Bunu insallah kisa sürede olumlu sekilde çözmeye çalisacagiz" - "(ABD'nin Ka

Milli Savunma Bakani Akar'dan "tahil koridoru" ve "ABD'nin Karadeniz'de düsen IHA"sina iliskin açiklama:Sarp Özer- "Biz tahil koridorunun, anlasmanin ilk haline uygun olarak 120 gün daha uzatilmasi düsüncesiyle görüsmelere basladik. Arkadaslarimiz Rusya ve Ukrayna ile teknik düzeyde görüsmelerini yapti. Biz de bakanlar düzeyinde görüsmelerimizi sürdürüyoruz"
- "Taraflar bunlari degerlendirecekler ve kararini verecekler. Bunu insallah kisa sürede olumlu sekilde çözmeye çalisacagiz"
- "(ABD'nin Ka

TBMM (AA) - Milli Savunma Bakani Hulusi Akar, Rusya-Ukrayna Savasi nedeniyle yasanan gida krizi riskinin ortadan kaldirilmasina yönelik Türkiye'nin çabalariyla olusturulan "tahil koridoru" uygulamasinin, anlasmanin ilk haline uygun olarak 120 gün daha uzatilmasi düsüncesiyle görüsmelere basladiklarini belirterek, "Taraflar bunlari degerlendirecekler ve kararlarini verecekler. Bunu insallah kisa sürede olumlu sekilde çözmeye çalisacagiz" dedi.

Akar, AK Parti TBMM Grup Toplantisi öncesinde gazetecilerin gündeme iliskin sorularini yanitladi.

Bir gazetecinin "tahil koridoru"nun devamina iliskin görüsmelerdeki son durum ile Rusya'nin "60 gün" süreyle uzatilmasina olumlu yaklasimina yönelik sorusu üzerine Akar, sunlari söyledi:

"Biz tahil koridorunun, anlasmanin ilk haline uygun olarak 120 gün daha uzatilmasi düsüncesi ile görüsmelere basladik. Arkadaslarimiz Rusya ve Ukrayna tarafi ile teknik düzeyde görüsmelerini yapti. Biz de bakanlar düzeyinde görüsmelerimizi sürdürüyoruz. Bugüne kadar 24 milyon tondan fazla tahilin sevkiyati gerçeklestirildi, ihtiyaç sahiplerine ulastirildi. Bunun hem bölge ve dünya barisina hem de fiyatlara ve istikrara ciddi katkilari oldu. Bunun devami önemli. Bu manada iki ay yerine 120 gün olmasi konusunda da temaslarimizi sürdürecegiz. Taraflar bunlari degerlendirecekler ve kararini verecekler. BM de bizimle benzer sekilde düsünüyor. Görüsmelerimizi sürdürüyoruz. Bunu insallah kisa sürede olumlu sekilde çözmeye çalisacagiz."

- ABD'nin Karadeniz'de düsen IHA'si

Akar, ABD'nin Karadeniz'de insansiz hava aracinin (IHA) düsmesi ve ABD'de enkazin alinmasi için Karadeniz'in ABD gemilerine açilmasina yönelik söylemlere iliskin soruya da "Olayi yakindan takip ediyoruz. Çesitli temaslarimiz var, bunlar sürüyor. Bu konuyu hem kendi içimizde hem de muhatabimiz ABD'lilerle de görüsmek suretiyle makul ve mantikli bir sekilde çözme konusunda gayret gösteriyoruz. Bunun uhuletle suhuletle çözümünden yanayiz." yanitini verdi.

"Gemilerin Bogazlardan geçisine izin verilecek mi?" sorusu üzerine Akar, "Disisleri Bakanligi ve Milli Savunma Bakanligi yakin iletisim halinde Cumhurbaskanligi ile çalismalarimizi sürdürüyoruz. Sonuçlarini önümüzdeki dönemde görecegiz." diye konustu.