Dünya mirasi ilan edilen Beysehir Esrefoglu Camii'nin küresel taninirligi artacakSerhat Çetinkaya,Abdülhamit Yasar- Beysehir Belediye Baskani Adil Bayindir: - "Toroslarin mavi sediriyle yapilan direkler üzerinde duran camimizin, ahsap, çini ve tas isçilikleri takdire sayandir. Bugün çok keyifliyiz, çok mutluyuz. Ecdada yakistigimiza ve emanetlerine de iyi baktigimiza inaniyorum. Ecdadin bize biraktigi bu mirasla ne kadar gurur duysak azdir" - Ilçe sakinlerinden Saniye Göker: - "Yurt disindan gel

Dünya mirasi ilan edilen Beysehir Esrefoglu Camii'nin küresel taninirligi artacakSerhat Çetinkaya,Abdülhamit Yasar- Beysehir Belediye Baskani Adil Bayindir:
- "Toroslarin mavi sediriyle yapilan direkler üzerinde duran camimizin, ahsap, çini ve tas isçilikleri takdire sayandir. Bugün çok keyifliyiz, çok mutluyuz. Ecdada yakistigimiza ve emanetlerine de iyi baktigimiza inaniyorum. Ecdadin bize biraktigi bu mirasla ne kadar gurur duysak azdir"
- Ilçe sakinlerinden Saniye Göker:
- "Yurt disindan gel

KONYA (AA) - SERHAT ÇETINKAYA - ABDÜLHAMIT YASAR - Konya'nin Beysehir ilçesinde, Anadolu Selçuklu Devleti döneminde yapilan, ahsap direkleri, tavani ve kündekari isçilikleriyle dikkati çeken Esrefoglu Camii'nin UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ne alinmasi, sevinçle karsilandi.

Suudi Arabistan'da düzenlenen 45. UNESCO Dünya Miras Komitesi toplantisinda, "Anadolu'nun Orta Çag Dönemi Ahsap Direkli ve Kirisli Camileri" adiyla Esrefoglu Camii, farkli illerdeki 4 cami ile Türkiye'nin Dünya Mirasi Listesi'ne dahil edilen ilk seri kültürel varliklarindan biri oldu.

Ön cephesi kesme tastan yapilan 724 yillik cami, 48 ahsap diregin üzerine oturtulmus ahsap tavani, ahsap ve çini süslemeleri, kündekari sanatiyla yapilmis minberi ve bey mahfili ile Selçuklu gelenegindeki "ulu cami" tarzinda insa edilen camilerin en gelismis ve büyük örnekleri arasinda yer aliyor.

- "Bu mirasla ne kadar gurur duysak azdir"

Beysehir Belediye Baskani Adil Bayindir, AA muhabirine, Esrefoglu Camii’nin dünya mirasi ilan edilmesini sevinçle karsiladiklarini söyledi.

Ecdat yadigari caminin dünyaya tanitilmasi ile ilgili 90'li yillardan buyana gayretleri bulundugunu belirten Bayindir, "Esrefoglu Camii, ecdadin tas ahsap karisimi güzel bir eseridir. Günümüze kadar ayakta kalan, 4 bin kisinin ibadet yapabildigi saheserimizdir. O yüzden bizim en önemli degerimizdir. Toroslarin mavi sediriyle yapilan direkler üzerinde duran camimizin, ahsap, çini ve tas isçilikleri takdire sayandir. Bugün çok keyifliyiz, çok mutluyuz. Ecdada yakistigimiza ve emanetlerine de iyi baktigimiza inaniyorum. Ecdadin bize biraktigi bu mirasla ne kadar gurur duysak azdir." diye konustu.

- Tarihi cami bir yilda 281 bin ziyaretçi agirladi

Beysehir Müftüsü Veysel Kükrek de kamera sistemiyle camiye gelenlerin sayisini kayit altina aldiklarini ve son dönemde yabanci turist sayisinda artis gözlemlediklerini dile getirdi.

Caminin, dünya mirasi ilan edilmesiyle ziyaretçi sayisinin katlanarak artmasini beklediklerini ifade eden Kükrek, söyle konustu:

"Bir yil içinde camimize 281 bin kisi geldi. Geçen yilin temmuz ve agustos ayina göre ziyaretçi sayimizda yüzde 25 artis oldu. Camimize dünyanin her tarafindan yerli, yabanci ziyaretçiler geliyor. Avrupa ülkelerinden gelenler var. Son zamanlarda Tayvan, Çin gibi uzak dogu ülkelerinden de gelenler var. Cami, ilçemizden geçen yeni Antalya yolunun da açilmasiyla bir turizm destinasyonu haline geldi."

- "Daha çok yabanci ziyaretçi çekecek"

Isparta'dan ziyarete gelen 78 yasindaki Mustafa Eryilmaz ise camiyi çok merak ettigi için ogluyla ziyarete geldiklerini ifade etti.

Caminin güzelliginden ve maneviyatindan çok etkilendiklerini anlatan Eryilmaz, bu eserin dünya mirasi sayilmasindan çok mutlu oldugunu anlatti.

Ilçe sakinlerinden Saniye Göker de "Beysehir'in nazar boncugu" olarak gördükleri Esrefoglu Camii'ni tüm dünyanin tanimasini istediklerini vurgulayarak, "Yurt disindan gelen turistler UNESCO Dünya Mirasi Listesi'ni inceleyerek geldikleri için buranin listede olmasi insallah daha çok yabanci ziyaretçi çekecektir. Ülkemizin, kentimizin ve ilçemizin tanitimina büyük katli saglayacagini düsünüyorum." dedi.