Son yagislarla su seviyesi yükselen Bafa Gölü eski manzarasina kavustuDurmus Genç- Bafa Gölü'ndeki Kapikiri ve Gölyaka yerlesim yeri kiyilarinda yaz aylarinda kirlilik nedeniyle olusan su yosunu ve balçik, yagislarla temizlendi - Kapikiri Mahallesi muhtari Necmettin Mekeci: - "Yagislarla göl dolmaya basladi ve yaz aylarinda görülen kuraklik ortadan kalkti"

Son yagislarla su seviyesi yükselen Bafa Gölü eski manzarasina kavustuDurmus Genç- Bafa Gölü'ndeki Kapikiri ve Gölyaka yerlesim yeri kiyilarinda yaz aylarinda kirlilik nedeniyle olusan su yosunu ve balçik, yagislarla temizlendi
- Kapikiri Mahallesi muhtari Necmettin Mekeci:
- "Yagislarla göl dolmaya basladi ve yaz aylarinda görülen kuraklik ortadan kalkti"

MUGLA (AA) - DURMUS GENÇ - Yaz aylarinda etkili olan kuraklik nedeniyle sularin çekildigi Bafa Gölü'nün, yagislarla eski haline dönmeye baslamasi, çevre sakinleri ve balikçilari sevindirdi.

Essiz dogal güzellikleri, biyolojik çesitliligi ve çevresindeki tarihi kalintilariyla bilinen Bafa Gölü, uluslararasi öneme sahip sulak alanlar arasinda yer aliyor.

Balikçilar, gölde yilan baligi basta olmak üzere farkli türleri avlayarak kazanç sagliyor.

Kus cenneti Bafa, foto safari için bölgeye gelen amatör ve profesyonel fotografçilarin da ilgi odaginda.

Yazin kurak geçmesinden dolayi sularin çekilmesiyle adeta can çekisen göl, son zamanlarda yagan yagmurlarla eski günlerine dönmeye basladi.

Milattan sonra 3. yüzyila kadar Ege Denizi'nin bir koyu olan ancak Büyük Menderes Nehri'nin getirdigi alüvyonlarin birikmesiyle göle dönüsen Bafa, aralarinda nesli tükenmekte olan kuslarin da bulundugu 261 kus türüne üreme ve kislama ortami sagliyor.

Mugla ile Aydin sinirlarinda yer alan ve "Latmos" olarak bilinen 8 bin yillik kaya resimlerinin bulundugu Bes Parmak Daglari'nin gölgesinde, ziyaretçilerine essiz bir manzara keyfi sunan Bafa Gölü, balikçiligin da önemli merkezlerinden.

Yazin kurak geçmesi nedeniyle sularin bir miktar çekildigi göl, son günlerdeki yagmurlarla eski günlerine dönmeye basladi.

Bafa Gölü'ndeki Kapikiri ve Gölyaka yerlesim yeri kiyilarinda yaz aylarinda kirlilik nedeniyle olusan su yosunu ve balçik, bölgede son günlerde yasanan etkili yagislarla temizlendi, su kalitesi artti.

Kapikiri Mahallesi muhtari Necmettin Mekeci, AA muhabirine yagislarla gölün eski haline gelmeye basladigini ve yaz aylarinda görülen kurakligin ortadan kalktigini söyledi.

Kurak bir sezon geçirdiklerini ve bu durumdan Bafa Gölü'nün de etkilendigini belirten Mekeci, "Söke Ovasi'nda sulama oldugu için yazin Bafa Gölü'ne su verilemedi. Yagmur ve Büyük Menderes Nehri'nden beslenen Bafa Gölü'nde buharlasmanin da etkisiyle sular çekildi. Ama son yagislarla normale dönmeye basladi. Yagislarla göl dolmaya basladi ve yaz aylarinda görülen kuraklik ortadan kalkti." dedi.

Mekeci, temiz bir gölün sagladigi görsel güzelligin bölgeye çok yogun turist gelmesine vesile oldugunu ifade etti.

Gölün kendini yenilemesiyle Bafa Gölü'nde yilan baligi, kefal ve levreklerin tutuldugunu belirten Mekeci, "Serçin, Pinarçik, Gölyaka ve Kapikiri Mahallesi'nde balikçilarimiz ag atmaya basladi. Yagislar bu sekilde devam ederse daha da iyi olacaktir. Bölgemizde kooperatife bagli ortalama 100'den fazla teknede balikçilik yapiliyor." diye konustu.

Bölgede balikçilik yapan Ilyas Daldi da yagislardan bölgenin olumlu etkilendigini aktardi.

Yazin kuraklik nedeniyle gölün çekildigini vurgulayan Daldi, gölün eski seviyesine ulasmak üzere oldugunu kaydetti.

Daldi, Bafa Gölü'ndeki Kapikiri ve Gölyaka yerlesim yeri kiyilarinda yaz aylarinda kirlilik nedeniyle olusan su yosunu ve balçiklarin, bölgede son günlerde yasanan etkili yagislarla temizlenerek, su kalitesinin arttigini dile getirdi.