Ömrünü daglara adayan dagci Mustafa Tekin son nefesini de dagda verdiIlhami Erkiliç- Artvin'in Yusufeli ilçesinde yaylada kayak yaparken çig düsmesi sonucu hayatini kaybeden ve daglara tutkusuyla bilinen dagci Mustafa Tekin, Agri Dagi ve Alpler'in yani sira Iran, Gürcistan ile Rusya gibi birçok ülkede de zirve tirmanislari yapti - Belgesel yapimcisi ve sunucusu Serdar Kiliç: - "Olayda 2 metre kadar arkamdaydi, çigin geldigi an son kelimeleri 'kaç abi' oldu. O halinde bile yardim eden ve yardima

Ömrünü daglara adayan dagci Mustafa Tekin son nefesini de dagda verdiIlhami Erkiliç- Artvin'in Yusufeli ilçesinde yaylada kayak yaparken çig düsmesi sonucu hayatini kaybeden ve daglara tutkusuyla bilinen dagci Mustafa Tekin, Agri Dagi ve Alpler'in yani sira Iran, Gürcistan ile Rusya gibi birçok ülkede de zirve tirmanislari yapti
- Belgesel yapimcisi ve sunucusu Serdar Kiliç:
- "Olayda 2 metre kadar arkamdaydi, çigin geldigi an son kelimeleri 'kaç abi' oldu. O halinde bile yardim eden ve yardima

ERZURUM (AA) - ILHAMI ERKILIÇ - Artvin'de çig düsmesi sonucu vefat eden ve 180 kez Agri Dagi'na, Alpler ile yurt disindaki birçok zirveye tirmanan dagci Mustafa Tekin, son nefesini de çocuklugundan beri sevdalisi oldugu daglarda verdi.

Türkiye Dagcilik Federasyonu Dagcilik ve Dag Kayagi Milli Takim Antrenörü, Dag Kayagi Teknik Kurul Üyesi ve dag rehberi de olan ve hayatinin çogunu daglarda geçiren 44 yasindaki Tekin, 4 Mart'ta daglik alandaki Yusufeli ilçesinin Yaylalar köyünün Olgunlar Mahallesi mevkiinde doga yürüyüsü sirasinda çig altinda kalarak yasamini yitirdi.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlerden sonra dagcilarla Malatya'daki arama kurtarma çalismasinda 19 kisiyi enkazdan kurtaran Tekin, Erzurum'da ise depremzedeler için gönüllü yardim faaliyetinde bulundu.

Depremlerde hayatini kaybedenleri anmak için buz tirmanisi etkinligi yapan ve çocuklugundan beri daglara tutkusuyla bilinen Tekin, çok sayida sporcu yetistirip çig egitimi verdi ve daglarda rehberlik yapti.

Yaz, kis dönemlerinde toplamda 180 kez Agri Dagi'na çikan Tekin, Alpler'de ve Iran, Gürcistan ile Rusya gibi birçok ülkede zirve tirmanislari yapti. Ömrünün geçtigi daglarda son nefesini veren Tekin'in doga tutkusunu, akrabalari ile yakin arkadaslari anlatti.

- "Yardim ettigi depremzedeler arayip bassagligi diledi"

Tekin'in kardesi Meliksah Tekin, AA muhabirine, daglara, dogaya, insanlara sevgisi ve yardimseverligiyle öne çikan agabeyini kaybetmenin acisini yasadiklarini söyledi.

Agabeyinin çocuklugundan beri daglari sevdigini ifade eden Tekin, "Agabeyim 30 yildir daglardaydi ve her türlü kampa giderdi. Beni de daglara alistirdi, ömrü daglarda geçti, profesyonel dagciydi. Yogurt mayasi gibiydi, insanlari birlestirip aramizdan ayrildi. Her türlü ortamda liderlik vasfina sahipti." dedi.

Malatya'da agabeyinin yardim ettigi depremzedelerin de kendisini arayarak bas sagligi diledigini anlatan Tekin, "Agabeyimin biraktigi emanete daha iyi sahip çikacagim. Dün gece agabeyim rüyama geldi, alnimdan öptü, 'merak etme her isi basaracaksin' dedi ve gitti. Ömür boyu onun emanetini yasatacagiz." diye konustu.

Dagcilik Federasyonu 3. Kademe Antrenörü Yildirim Beyazit Öztürk de çocukluk arkadasi Tekin ile ayni mahallede büyüdügünü, 35 yillik arkadasinin Türkiye’de sadece Erzurum’da bulunan yapay buz duvarinin fikir babasi oldugunu belirtti.

- "Iki defa çigdan sag çikmisti, tanidigim en iyi çig uzmaniydi"

Sakarya, Bolu, Elazig'in yani sira 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerde Tekin ile arama kurtarma çalismalarina katildiklarina isaret eden Öztürk, "Mustafa, Türkiye’de tanidigim en iyi çig uzmaniydi çünkü 2 defa çigdan sag çikmisti. Türkiye'deki bütün daglara beraber gittik, rehberlik yaptik. Arkasindan güzel anilar ve arkadasliklar birakarak aramizdan ayrildi. Yeri doldurulmayacak arkadas ve bir dostu kaybettik." diye konustu.

Öztürk, çig faciasinin yasandigi gün Tekin ile olduklarini ve çig altindan en çok sevdigi arkadasinin cansiz bedenini çikarmanin üzüntüsünü yasadigini dile getirdi.

Çigdaki anlari anlatan Öztürk, söyle devam etti:

"Aramizda 200 metre mesafe vardi, biz önden gidiyorduk, o anda ses hissettim arkamdaki dag asagiya düsmüstü. Oraya hizlica ulastim, yasam cihazlariyla çigin altinda kalanlarin yerlerini tespit ettik ve ekip olarak gruplara ayrilip hemen kazmaya, çigin altindakileri kurtarmaya basladik. 4 arkadasi kurtardik ama Mustafa ve diger arkadasin yerlerini tespit ettigimizde Mustafa 5.7 metre, Necmi Can ise 6.2 metre derinligindeydi. Mustafa'yi karlarin altindan 30 dakikada çikardik. Çikardigimizda kalp masaji ve suni teneffüs yaptik ama vefat etmislerdi. Çig altinda kalan birisi en fazla 15 dakika yasayabilir, ondan sonra nefessiz kaldigi için ölümler baslar."

- "Ona sehirde ölmek yakismazdi"

Tekin'in 2007 yilinda Süphan Dagi'nda, 2009'da ise Palandöken'de çig altinda kaldigini ancak buralardan kurtuldugunu söyleyen Öztürk, "Mustafa çig anlaminda Türkiye'deki en deneyimli adamdi. Sadece Türkiye'de degil dünyanin birçok ülkesinin dagina tirmandik. Iyi ve deneyimli dag rehberi Mustafa, yaz ve kis Türkiye'nin en yüksek dagi olan Agri Dagi'na 180 kez tirmanmis, hayatini bu ise adamisti. En çok Asya'daki Himalaya Daglari'na gitmek istiyordu. Mustafa çok sevdigi daglarda rahmetli oldu, ona da sehirde ölmek yakismazdi." ifadelerini kullandi.

Belgesel yapimcisi ve sunucusu Serdar Kiliç ise daglarda tanistigi Tekin ile çig kazasinda birlikte oldugunu belirtti.

Tekin'in enerji dolu, çevresine, dogaya ve insanliga faydali oldugunu anlatan Kiliç, "Çigin geldigi ana kadar yasadigimiz seyler muhtesemdi. Olayda 2 metre kadar arkamdaydi, çigin geldigi an son kelimeleri 'kaç abi' oldu. O halinde bile yardim eden ve yardima kosan birisiydi. Çig altindan çikarak hayatta kaldim ama Mustafa çikamadi. Allah ailesine, sevenlerine sabir versin. Mustafa'yi hiç unutmayacagiz." dedi.