Dogu Afrika Toplulugu, Sudan'daki gelismelerden "derin kaygi" duyuyorGökhan Kavak

Dogu Afrika Toplulugu, Sudan'daki gelismelerden "derin kaygi" duyuyorGökhan Kavak

KIGALI (AA) - Dogu Afrika Toplulugu (EAC), Sudan'da yasanan çatismalardan "derin kaygi" duyuldugunu bildirdi.

EAC'den yapilan açiklamada, Sudan'daki iç çatismalarin kitanin diger bölgelerini etkileyebilecegine isaret edildi.

Açiklamada, "EAC, komsu ülkemizde devam eden çatismalardan derin kaygi duyuyor ve taraflar arasinda düsmanliklarin son bulmasi, can ve mal kaybinin önlenmesi için acil ateskes çagrisi yapiyor." ifadesi kullanildi.

Bölgesel ve küresel olarak çözüm mekanizmalarinin devreye girmesinin önemine isaret edilen açiklamada, kalici baris için tüm diplomatik çözümlerin denenmesi gerektigi vurgulandi.

Açiklamada, çatismalardan en fazla kadin ve çocuklarin etkilendigi kaydedildi.

Afrika Birligi (AfB) ve Hükümetler Arasi Kalkinma Otoritesinin (IGAD) de aralarinda bulundugu birçok kurum, Sudan için acil ateskes çagrisi yapmisti.

- Sudan'da ordu ile HDK arasinda çatisma

Sudan'in baskenti Hartum'da ve çesitli sehirlerde, 15 Nisan sabahi Sudan ordusu ile paramiliter Hizli Destek Kuvvetleri (HDK) arasinda silahli çatismalar baslamisti.

Ordu ile HDK arasinda "HDK'nin tamamen orduya katilmasini" öngören askeri güvenlik reformu konusunda son birkaç aydir yasanan anlasmazlik, sicak çatismaya dönüsmüstü.

Sudan Disisleri Bakanligi, Egemenlik Konseyi Baskani ve Ordu Komutani Orgeneral Abdulfettah el-Burhan'in, orduyla çatisan HDK'nin feshedilmesi ve devlete karsi isyanci güç ilan edilmesi karari aldigini ve bu esasa göre davranilacagini bildirmisti.

Birlesmis Milletler Genel Sekreteri'nin Sudan Özel Temsilcisi Volker Perthes, Sudan'daki çatismalarda can kaybinin 185'e ulastigini, 1800'den fazla sivil ve askerin yaralandigini duyurmustu.