Cumhurbaskani Erdogan, AK Parti TBMM Grup Toplantisi'nda konustu: (2)Zehra Aydin Turapoglu- "TOKI'nin kurumsal birikimi ve ülkemiz insaat sektörünün kapasitesi, bir yil içinde tamamlama sözünü verdigimiz konutlari yapmaya Allah'in izniyle fazlasiyla yeterlidir" - "Geçtigimiz 20 yilda hizmete sundugumuz 1 milyon 180 bin toplu konut ve insasini gerçeklestirdigimiz 3,3 milyon kentsel dönüsüm projesi, sözümüzü tutacagimizin teminatidir" - "Ülkemizin dört bir yaninda baslattigimiz kentsel dönüsüm pro

Cumhurbaskani Erdogan, AK Parti TBMM Grup Toplantisi'nda konustu: (2)Zehra Aydin Turapoglu- "TOKI'nin kurumsal birikimi ve ülkemiz insaat sektörünün kapasitesi, bir yil içinde tamamlama sözünü verdigimiz konutlari yapmaya Allah'in izniyle fazlasiyla yeterlidir"
- "Geçtigimiz 20 yilda hizmete sundugumuz 1 milyon 180 bin toplu konut ve insasini gerçeklestirdigimiz 3,3 milyon kentsel dönüsüm projesi, sözümüzü tutacagimizin teminatidir"
- "Ülkemizin dört bir yaninda baslattigimiz kentsel dönüsüm pro

TBMM (AA) - Cumhurbaskani ve AK Parti Genel Baskani Recep Tayyip Erdogan, "TOKI'nin kurumsal birikimi ve ülkemiz insaat sektörünün kapasitesi, bir yil içinde tamamlama sözünü verdigimiz konutlari yapmaya Allah'in izniyle fazlasiyla yeterlidir." dedi.

Erdogan, partisinin TBMM Grup Toplantisi'ndaki konusmasinda, tasinma ve kira yardimlariyla kendi barinma ihtiyaçlarini karsilayanlara yardimci olduklarini, aile basina 10 bin liralik destek ödemesinden istifade eden depremzede sayisinin 1,4 milyona yaklastigini söyledi.

Vefat edenlerin yakinlarina 100 bin lira destek ödemesi yapildigini da aktaran Erdogan, "Bölge genelinde her gün 3,7 milyon ögün sicak yemek çikartiyor, ayrica kumanya ve kuru gida paketi dagitimiyla ihtiyaci karsiliyoruz. Psikososyal destek gruplarimiz, 9 bin 500'ü askin personelleriyle bu zor günlerinde depremzedelerimizin yaninda yer aliyor." diye konustu.

Üretimi ve istihdami desteklemek adina esnaf, çiftçi ve sanayiciler için ayri ayri projeler hazirladiklarini, devreye soktuklarini dile getiren Erdogan, sözlerini söyle sürdürdü:

"Açilan her is yeriyle, her isletmeyle, her tesisle depremzede vatandaslarimiz sehrine dönmekte, sehrine sahip çikmakta, hayatini yeniden düzene koymaktadir. Üretim ve istihdami arttirmakla ilgili çalismalar için her türlü destegi vermekte, her türlü kaynagi harekete geçirmekte kararliyiz. Depremde hasar gören yol, su, elektrik, dogal gaz, haberlesme altyapisini kurumlarimizin geceli-gündüzlü çalismasiyla kisa sürede yeniden hizmet verebilir hale getirdik. Havalimanlarimizi, otoyollari, anayollari trafige açik tutarak, yardim ekiplerinin bölgeye gelisini, depremzedelerin de bölgeden tahliyesini kolaylastirdik.

Çocuklarimizin egitim-ögretiminde kesinti olmamasi için geçici barinma merkezlerinde okul öncesinden baslayarak her seviyede etkinlikler baslattik. Okullarimizi teker teker kontrol ederek, deprem sehirlerinde kademeli olarak 1 Mart'tan itibaren egitim-ögretime açtik. Bu çerçevede okullarin halen kapali oldugu Adiyaman, Malatya, Kahramanmaras ve Hatay'da da 27 Mart'tan itibaren sartlari uygun binalarda egitim ögretimi baslatmak için hazirlik yapiyoruz."

- "Saglik hizmetleri kesintisiz veriliyor"

Saglikçilarin depremde gösterdikleri fedakarliklara deginen Erdogan, saglikçilarin, depremden zarar gören hastanelerde verdikleri hizmetleri en yakindaki yerlerden baslayarak, çevre illere de tasiyarak sürdürdüklerini belirtti.

Cumhurbaskani Erdogan, sahra hastaneleri basta olmak üzere, kurulan geçici merkezlerle de vatandaslara saglik hizmetlerinin kesintisiz verildigini vurguladi.

Deprem felaketinin ardindan baska illere tasinan ve nüfus kayitlarini oraya aldiran vatandaslarla ilgili bir Cumhurbaskanligi Kararnamesi yayimlandigini animsatan Erdogan, su bilgileri verdi:

"Bu kararname ile depremin ardindan adres kayitlarini gittikleri yerlere aldiran vatandaslarimizin, depremle ilgili kendilerine saglanan haklarda herhangi bir kayba ugramayacaklarini güvence altina aldik. Vatandaslarimizin 14 Mayis seçimlerinde oy kullanabilmeleri için ister ev olsun, ister yurt, misafirhane, sosyal tesis, otel, ögretmenevi veya baska bir yer, hiç fark etmez, ikamet kayitlarini oraya aldirmalari gerekiyor. Adres güncelleme islemi e-devlet üzerinden veya nüfus müdürlükleri vasitasiyla 17 Mart Cuma günü gece yarisina kadar tamamlanmalidir.

Deprem bölgesinde yasayip da evi disinda çadir kent, konteyner kent, kamu tesisi veya baska herhangi bir yerde yasayan vatandaslarimizin da ayni sekilde adres kayitlarini, bulunduklari yere tasimalari gerekiyor. Vatandaslarimizi, milli iradenin saglikli bir sekilde tecellisine katki vermek üzere, demokratik haklarini kullanabilmeleri, bu konuda herhangi bir kayba ugramamalari için adres güncellemelerini yapmaya davet ediyorum."

- "Hasar tespit çalismalarinda sona gelindi"

Depremde yikilan sehirleri 1 yil içerisinde ayaga kaldirma sözü verdiklerini hatirlatan Erdogan, hasar tespit çalismalarinda sona gelindigini belirtti.

Su ana kadarki tespitlere göre önümüzdeki bir yil içinde 319 bin konut, toplamda ise 650 bin konut yaparak hak sahiplerine teslim etmeyi planladiklarini anlatan Erdogan, insa edilecek evlerin özelliklerine iliskin bilgileri paylasti.

Daha önce Van, Bingöl, Elazig, Malatya, Izmir depremlerinde; Bartin, Kastamonu, Giresun sel afetlerinde; Antalya ve Mugla yanginlarinda zarar gören konutlari yapip sahiplerine verdiklerini kaydeden Erdogan, "Laf ola, beri gele yok. Biz icraatlarimizla konusuyoruz. Insallah 6 Subat depremlerinde evi yikilan ya da kullanilamaz hale gelen hiçbir vatandasimizi magdur etmeyecegiz. Zemini saglam yerlerde kuracagimiz yerlesim yerleri yaninda, mevcut sehirlerimizin tarihi ve kültürel dokusunu da koruma altina alacak sekilde bir planlama yapiyoruz. Hazirliklari tamamlanan yerlerde su anda kazmalar vuruldu, insaatlara baslandi. TOKI'nin kurumsal birikimi ve ülkemiz insaat sektörünün kapasitesi, bir yil içinde tamamlama sözünü verdigimiz konutlari yapmaya Allah'in izniyle fazlasiyla yeterlidir. Geçtigimiz 20 yilda hizmete sundugumuz 1 milyon 180 bin toplu konut ve insasini gerçeklestirdigimiz 3,3 milyon kentsel dönüsüm projesi, sözümüzü tutacagimizin teminatidir." ifadesini kullandi.

Ana muhalefete seslenen Erdogan, "Biz kentsel dönüsümden bahsediyoruz ama siz kendinizi rantsal dönüsüm olarak tanimliyorsunuz, o ayri bir konu." dedi.

Deprem bölgesindeki faaliyetlerin ötesinde ülke genelinde afetlere hazirlik çalismalarini da hizlandirdiklarini aktaran Erdogan, ülke genelinde yürütülen kentsel dönüsüm çalismalarina iliskin video izlettirdi.

Cumhurbaskani Erdogan, "Ülkemizin dört bir yaninda baslattigimiz kentsel dönüsüm projelerinin bir kisminin nasil yalan ve iftira furyasi ile engellendigini hiçbir zaman unutmayacagiz. Vatandaslarimizi modern yuvalara kavusturma çabalarimizin ideolojik bagnazliklar sebebiyle nasil sabote edildigini gayet iyi hatirliyoruz. Görüldügü gibi depremler, bizim kendi aramizdaki tartismalari bitirmemizi beklemiyor. Bir an önce sehirlerimizi saglam, güvenli, dayanikli binalarla dönüstürmezsek hep beraber o yikintilarin altinda kalabiliriz." degerlendirmesinde bulundu.

Bakanliklar, belediyeler, özel sektör ve hak sahibi vatandaslarla el birligi içinde hareket edeceklerini belirten Erdogan, bu meselenin üstesinden kisa sürede gelinecegini söyledi.

(Sürecek)