Adalet Bakani Tunç, yeni yasama yili resepsiyonunda sorulari yanitladi:Kemal Karadag- "Yeni bir anayasaya ihtiyacimiz var. Temennimiz, yeni dönemde uzlasma saglanir ve milletimize olan borcumuzu da ödemis oluruz" - "(Deprem bölgesindeki yikim kararlarina karsi açilan davalar) Farkli bir usul önerecegiz Meclis'imize. Taslak olarak çalismamiz var"

Adalet Bakani Tunç, yeni yasama yili resepsiyonunda sorulari yanitladi:Kemal Karadag- "Yeni bir anayasaya ihtiyacimiz var. Temennimiz, yeni dönemde uzlasma saglanir ve milletimize olan borcumuzu da ödemis oluruz"
- "(Deprem bölgesindeki yikim kararlarina karsi açilan davalar) Farkli bir usul önerecegiz Meclis'imize. Taslak olarak çalismamiz var"

TBMM (AA) - Adalet Bakani Yilmaz Tunç, "Yeni bir anayasaya ihtiyacimiz var. Temennimiz, yeni dönemde uzlasma saglanir ve milletimize olan borcumuzu da ödemis oluruz." dedi.

Tunç, Meclis'te düzenlenen yeni yasama yili resepsiyonunda gazetecilerin sorularini yanitladi.

Kahramanmaras merkezli 6 Subat'taki depremlere iliskin soru üzerine Tunç, binalarin hasar durumlarina yönelik çesitli itirazlarda bulunuldugunu, yikim kararlarinin hizli sekilde uygulanmasi gerektigini söyledi.

Yikim kararlarina karsi açilan davalarin bulundugunu animsatan Tunç, bu konuda yargilamadaki sürelerin kisaltilabilecegini kaydetti.

Bir alternatif model sunulacagini dile getiren Tunç, "Farkli bir usul önerecegiz Meclis'imize. Taslak olarak çalismamiz var. Bu çalismayi paylasacagiz. Su anda 11 ilde 30 bine yakin idari dava var." bilgisini paylasti.

Kira uyusmazliginda arabuluculuk uygulamasina iliskin de açiklamalarda bulunan Tunç, 1 Eylül'de baslayan uygulama çerçevesinde bugüne kadar 24 bin basvurunun yapildigini belirtti.

Bakan Tunç, müzakereleri tamamlanan uyusmazliklardan 1900'ünde anlasma saglandigini aktardi.

Yargi Reformu Strateji Belgesi kapsaminda bugüne kadar 7 yargi paketinin yasalastigini hatirlatan Tunç, belgenin yüzde 70'inin gerçeklestirildigini açikladi.

Yargi reformu konusunda yeni bir çalisma yapildigini, alternatif uyusmazlik çözüm yöntemleri, Arabuluculuk Kanunu, bilirkisilik, çocuk adalet sistemi, ceza adalet sistemi ile Anayasa Mahkemesinin iptal karari verdigi konularin degerlendirilecegini dile getiren Tunç, tüm kesimlerden görüs alinacagini vurguladi. Yilmaz Tunç, ayrica yeni Insan Haklari Eylem Plani da hazirlanacagini bildirdi.

- "Reformlar, anayasamizdaki vesayetçi ruhu ortadan kaldirmaya yetmedi"

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in, yeni anayasa vurgusu yaptigini animsatan Tunç, söyle devam etti:

"Çok sayida reform yapildi. Bu reformlar, anayasamizdaki vesayetçi ruhu ortadan kaldirmaya yetmedi. Anayasayi yapanlar, yaptiranlar diyelim, darbecilerdi ve mesru temsilciler degildi. Olusturduklari Bilim Kurulunun metnini bile sonradan degistirip oya sundular. Sadece mesruiyet açisindan bile baktigimiz zaman yeni bir anayasaya ihtiyacimiz var. Temennimiz, yeni dönemde bu uzlasma saglanir ve milletimize olan borcumuzu da ödemis oluruz."

"Can Atalay hakkindaki hükmün kesinlesmesi itibariyla milletvekilliginin düsürülmesi yönündeki fezleke okutulmali mi, yoksa Anayasa Mahkemesi karari mi beklenmeli?" sorusu üzerine Tunç, yargi kararlarinin ve Anayasa hükümlerinin ortada oldugunu hatirlatti.

Yargitay 3. Ceza Dairesinin, Gezi Olaylari davasinda bazi saniklar hakkinda onama, bazi saniklar hakkinda bozma kararlari verdigini aktaran Tunç, Gezi Olaylari'nda yüzlerce aracin yakildigini, çok sayida vatandasin hayatini kaybettigini, dükkanlarin taslandigini ifade etti.

Adalet Bakani Tunç, sunlari kaydetti:

"Bütün Türkiye'yi bu atesle yakmaya ve hükümeti ortadan kaldirmaya yönelik bir ayaklanma, kalkisma ortaya çikti. Bu kalkismayla ilgili hukuk devletinde, özellikle yargi konuya el attiginda 'Gezi yargilanamaz, Gezi onurumuzdur' derseniz, hukuk devletinde bu olmaz. Burada sehitler var, ölen vatandaslar var, terör örgütünün paçavralari asilmis, terör örgütünün elebaslarinin resimleri asilmis, siz burada nasil 'suç yok' dersiniz? Ama maalesef ülkemizde bunlari söyleyenler var. Ortada bir suç varsa bunun sorusturulmasi hukuk devletinde olmasi gerekir. Sorusturuldu, bagimsiz, tarafsiz yargi bir karar verdi. Bu karara hepimiz saygi duyacagiz. Karar elbette ki elestirilebilir. Ama 'Karari kabul etmiyoruz. Gezi direnistir, yargilanamaz, onurumuzdur' seklindeki ifadeler, demokratik hukuk devletinde olmaz."

Yargitay'in, dokunulmazlik kapsaminda olmadigina hükmettigini hatirlatan Tunç, kesin hükmün sonuçlarinin, Anayasa'nin 84. maddesinde düzenlendigini belirterek, "84. maddeye göre kesin hükmün Genel Kurulda okunmasiyla birlikte milletvekilligi düsüyor. Tüm bu süreçleri hep beraber takip edecegiz. Kesin hükmün sonuçlari ne olur Anayasamizda yazilmis. Bu kurallara hepimiz uyacagiz." sözlerini sarf etti.