Adalet Bakani Tunç, Diyarbakir Valiligini ziyaretinde konustu:Ahmet Kaplan,Mehmet Siddik Kaya,Mehmet Niyazi Deniz- "Diyarbakir'imiza bir adalet kompleksini kazandirmis olacagiz. 189 bin metrekare kapali kullanim alanina sahip olacak Diyarbakir Adalet Kompleksimiz. Diyarbakir'in uzun yillar adalet noktasindaki hizmetlerin görülmesi ihtiyacini karsilayacak bu projemizi 2024 yatirim programina teklif ettik" - "Kötü hatiralarla anilan Diyarbakir Cezaevi'nde hem o hafizanin gelecek kusaklara gösteril

Adalet Bakani Tunç, Diyarbakir Valiligini ziyaretinde konustu:Ahmet Kaplan,Mehmet Siddik Kaya,Mehmet Niyazi Deniz- "Diyarbakir'imiza bir adalet kompleksini kazandirmis olacagiz. 189 bin metrekare kapali kullanim alanina sahip olacak Diyarbakir Adalet Kompleksimiz. Diyarbakir'in uzun yillar adalet noktasindaki hizmetlerin görülmesi ihtiyacini karsilayacak bu projemizi 2024 yatirim programina teklif ettik"
- "Kötü hatiralarla anilan Diyarbakir Cezaevi'nde hem o hafizanin gelecek kusaklara gösteril

DIYARBAKIR (AA) - Adalet Bakani Yilmaz Tunç, "Diyarbakir'imiza bir adalet kompleksini kazandirmis olacagiz. 189 bin metrekare kapali kullanim alanina sahip olacak Diyarbakir Adalet Kompleksimiz. Diyarbakir'in uzun yillar adalet noktasindaki hizmetlerin görülmesi ihtiyacini karsilayacak bu projemizi 2024 yatirim programina teklif ettik." dedi.

Bakan Tunç, beraberinde Bakan Yardimcilari Ramazan Can ve Hasan Yilmaz ile çesitli programlara katilmak üzere geldigi Diyarbakir'da valiligi ziyaret etti.

Valilik Seref Defteri'ni imzalayan Tunç, Vali Ali Ihsan Su ile görüstü, yürütülen çalismalarla ilgili bilgi aldi.

Daha sonra gazetecilere açiklamada bulunan Tunç, Diyarbakir'da yatirimlari yeniden gözden geçirdiklerini, yapilacak olan, planlanan çalismalarla ilgili de degerlendirmelerde bulunduklarini söyledi.

Diyarbakir'in 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerden etkilenen illerden biri oldugunu animsatan Tunç, hasar gören binalarin onarimi, agir hasarli olanlarin yikimi ile konut yapimina iliskin önemli bir ilerleme saglandigini belirtti.

Tunç, "Adalet Bakanligina ait binalarda bir hasar olmamisti, az hasarli binalarimiz olmustu. Hizli bir sekilde onlarin da onarimlarini gerçeklestirdik." ifadelerini kullandi.

Diyarbakir'in ülke için önemine deginen Tunç, kentin medeniyetlere ev sahipligi yapmis, tarih, turizm ve tarim kenti oldugunu vurguladi.

Tunç, Diyarbakir'da bulunmaktan, Diyarbakirlilarla bulusmaktan duydugu memnuniyeti dile getirerek, çocukluk yasaminin bir bölümünün de Diyarbakir'da geçtigini ifade etti.

Babasinin Silvan'in Tokluca köyünde ögretmenlik yaptigini, o köyde halen kendilerini taniyanlarin oldugunu anlatan Tunç, Bakan olarak atandiginda arayip tebrik edenlerin, "Biz babanizin ögrencisiydik" diyenlerin oldugunu söyledi.

Tunç, "Hatta Ramazan diye bir agabeyimiz, Ramazan Dogru, ismini de verebiliriz, 'Seni elinden tutup okulun bahçesinde gezdiriyorduk' dedi. Bizim Diyarbakir ve Silvan ile böyle bir gönül bagimiz var, çocukluktan, bebeklikten diyelim. Sonra babamizin tayini çikinca, hafif Kürtçe de konusmaya baslamistim, buradan uzak kaldik." diye konustu.

- "Diyarbakir'imiza bir adalet kompleksini kazandirmis olacagiz"

Bugün Diyarbakir'da güzel, verimli çalismalar gerçeklestireceklerini ifade eden Tunç, sunlari kaydetti:

"Bakanligimiza ait özellikle yatirim programinda olan Diyarbakir merkez adalet binasi var, bunu önemsiyoruz. Diyarbakir'imiz için çok önemli bir yatirim, bir ihtiyaç. Bu konuda çok degerli milletvekillerimiz de Adalet Bakanligimizi ziyaret ettiler, Sayin Valimiz de defalarca ifade etmisti. Daha önce planlanan ve bu dönemde de insallah hayata geçirecegimiz önemli bir projemiz. Kayapinar ilçemizin Medya Mahallesi'nde büyük bir alanda insallah Diyarbakir'imiza bir adalet kompleksini kazandirmis olacagiz. 189 bin metrekare kapali kullanim alanina sahip olacak Diyarbakir Adalet Kompleksimiz. Diyarbakir'in uzun yillar adalet noktasindaki hizmetlerin görülmesi ihtiyacini karsilayacak bu projemizi 2024 yatirim programina teklif ettik. Hizli bir sekilde proje çalismalarini tamamladiktan sonra insallah insaat ihalesi sürecini de baslatacagiz. Diyarbakir'imizda daha önce merkez adalet binasi olarak faaliyet gösteren yer, tarihi bir bina. Orayi restore edip hizmete açmistik, 2011'de, 4 bin metrekare. Ihtiyaca cevap vermeyen bir yer. Yine Diyarbakir Bölge Adliye Mahkemesi binasi olarak yapilan 15 bin metrekare kapali alana sahip, simdi hukuk mahkemelerinin faaliyet gösterdigi bina da, yeni binamiz yapildiktan sonra Idare Mahkemesi, oraya geçmis olacaklar."

Diyarbakir'da Adli Tip Kurumu Grup Baskanliginin yapiminin tamamlanarak hizmete açildigini hatirlatan Bakan Tunç, bunun bölgenin ihtiyacini karsilayan önemli bir yatirim oldugunu vurguladi.

- "230 adliye personeli konutunu da yatirim programina teklif ettik"

"Adliye personelimizin konut ihtiyaci da göz önünde bulundurularak özellikle son depremde yasadigimiz konutlarin yikilmasi nedeniyle diger illerde de ayni sekilde programimizi yeniden revize etmistik. Diyarbakir'da ilave merkezde 156 konut, ilçelerimizde 74 olmak üzere toplamda 230 adliye personeli konutunu da yatirim programina teklif ettik. Bismil Adliyemiz 2007'de tamamlanmisti. Orada ihtiyaca cevap veriyor. Ancak Çinar ilçemizde, Egil'de, Hazro'da, Lice'de ve Silvan ilçemizde 2 bin 500 metrekare ile 6 bin 500 metrekare alan arasinda degisen kapali alanlara sahip yeni adliye binalarini da 2024 yili yatirim programina projelerini teklif ettik" diyen Tunç, hizli bir sekilde takibini yaparak bu ilçelerin de adliye binasi ihtiyacini ilerleyen süreçte karsilayacaklarini aktardi.

Bakan Tunç, Çüngüs, Dicle ve Hani ilçelerinde hükümet konaklarinin içerisinde adliye binasi insaatlarinin devam ettigini belirterek, Içisleri Bakani ile koordine ederek, çalismalari hizli bir sekilde tamamlayacaklarini söyledi.

Kulp ilçesinde yeni bir hükümet binasi için projelerin tamamlandigini anlatan Tunç, bu projelerin de TOKI Baskanliginda oldugunu aktardi.

- "Ihtiyaç dogrultusunda yeni mahkemelerin kurulmasini sagliyoruz"

Diyarbakir'da ihtiyaç dogrultusunda yeni mahkemelerin kurulmasini sagladiklarini, ihtiyaca göre de çalismalarini sürdüreceklerini belirten Tunç, "Son olarak 3 adli yargi mahkemesi, bir aile mahkemesi, 2'si infaz hakimligi olmak üzere 3 mahkeme kurulmasi, bir de idare mahkemesi... Özellikle diger deprem bölgesindeki illerimizde de açilan idare davalarin yogunlugunu dikkate alarak oralarda da 21 yeni idare mahkemeleri kurulmustu. Diyarbakir'imizda da su anda ihtiyaç olarak gördügümüz bir ilave idare mahkemesi bu yil içinde hizmete girdi. 24 yeni mahkemenin kurulmasiyla ilgili planlama çalismamiz var." ifadelerini kullandi.

Bakan Tunç, tüm temennilerinin ülkeyi, huzuru bozan, güvenligi tehdit eden tüm terör unsurlarindan temizlemek, milletin her bir ferdini huzura kavusturmak olduguna isaret ederek, yeni dönemde Cumhurbaskanligi liderliginde terörle mücadeledeki kararliliktan taviz vermeden çalismalari sürdüreceklerini kaydetti.

- Diyarbakir anneleri

Diyarbakir annelerini de ziyaret edeceklerini ifade eden Tunç, "Onlara mütesekkiriz, onlara sükran borçluyuz. Gösterdikleri sabir, cesaret ve fedakarlikla teröre karsi net bir mesaj verdiler. Onlari buradan yürekten kutluyoruz." dedi.

- Müzeye dönüstürülecek Diyarbakir Cezaevi

Bakan Tunç, Diyarbakir Cezaevi'ni de ziyaret edeceklerine deginerek, söyle konustu:

"Diyarbakir Cezaevi özellikle hafizalarimizda 12 Eylül darbesi sonrasi iskencelerle, anti demokratik tavirlarla anilan bir yer. Diyarbakir Cezaevi'ni kapatmistik, Adalet Bakanligina bagli olarak çalisirken. Kapatildiktan sonra da 12 Ekim 2022'de Kültür ve Turizm Bakanligina müze olmasi için devretmistik. Buna benzer Sinop Cezaevimiz, Yassiada bildiginiz gibi, Ulucanlar Cezaevi. Ulucanlar Cezaevi'nin hatiralari da kara bir leke olarak tarihimize geçmisti. Ayni sekilde Diyarbakir Cezaevi'nin de bir bölümü o hafizayi o aniyi canlandirabilme adina gelecege yönelik bir ders adina muhafaza edilecek. Diger alanlari müze, kütüphane, sergi ve tiyatro gibi kültür etkinliklerinin yapilacagi mekanlar olarak Kültür ve Turizm Bakanligimiz projelendirdi. Kötü hatiralarla anilan Diyarbakir Cezaevi'nde hem o hafizanin gelecek kusaklara gösterilmesi adina hem de diger alanlarin kültürel faaliyetler noktasinda Diyarbakir'a hizmet etmesi için çalismalarimiz devam ediyor."

Tunç, eski Gida, Tarim ve Hayvancilik Bakani Kutbettin Arzu'yu geçen ay geçirdigi kalp krizi sonucu kaybetmenin üzüntüsünü yasadiklarini belirterek, parlamentoda birlikte görev yaptiklarini, kendisine Allah'tan rahmet, ailesine bassagligi diledigini belirtti.

Ziyarette, AK Parti Diyarbakir milletvekilleri Galip Ensarioglu ve Mehmet Sait Yaz ile AK Parti Il Baskani Muhammet Serif Aydin da yer aldi.