BM Genel Sekreteri Guterres, Haiti'de çete siddetine karsi uluslararasi toplumu göreve çagirdiMurat Karadag

BM Genel Sekreteri Guterres, Haiti'de çete siddetine karsi uluslararasi toplumu göreve çagirdiMurat Karadag

SAN JUAN (AA) - Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Karayipler'in güvenligini tehlikeye atan" Haiti'deki artan çete siddetine karsi uluslararasi toplumu göreve çagirdi.

Jamaika Basbakani Andrew Holness ile görüsmesinin ardindan açiklamalarda bulunan Guterres, Haiti hükümetinin talebine ragmen ülkedeki çete siddetiyle mücadele için Jamaika disinda baska bir ülkeden destek açiklamasi gelmedigini söyledi.

Guterres, Haiti'nin, artan çete siddeti ve "felçli politik sistemi"nden ötürü acil insani destege ihtiyaci oldugunu vurgulayarak "Uluslararasi toplumdan, Haiti ile etkili bir dayanismanin sadece cömertlik meselesi olmadigini bir kez daha anlamalarini istiyorum." dedi.

Haiti'deki "dramatik durumun" yalnizca bu ülkeyi tehdit etmedigine isaret eden Guterres, "Bu konu, esasinda bir kisisel çikar meselesi olarak ele alinmalidir. Çünkü Haiti'deki mevcut durum, tüm bölgenin güvenligi ve hatta onun ötesi için tehdit olusturacak nitelikte." ifadesini kullandi.

Guterres, Haiti'de artan çete siddetiyle mücadele konusunda çikmazda olduklarini kaydetti.

- Haiti'deki siddet olaylari

Ülkede silahli gruplarin çatismasi nedeniyle Nisan 2022'den bu yana yüzlerce kisi yasamini yitirdi, 3 bini askin kisi evlerini terk etmek zorunda kaldi.

Haiti'deki toplumsal huzursuzluk, Temmuz 2021'deki Devlet Baskani Jovenel Moise suikasti, ayni yil agustosta 2 bin 200'den fazla kisinin ölümüne ve on binlerce evin yikilmasina yol açan 7,2 büyüklügündeki deprem, enflasyon, kolera vakalari, adam kaçirma ve siddetin artmasiyla son yillarda önemli ölçüde derinlesti.

Enflasyonun son yillarin en yüksek seviyesine ulastigi ülkede nüfusun yüzde 40'i gida yardimlarina bagimliyken kronik hale gelen çete çatismalari da yüzlerce kisinin ölümüne ve binlercesinin yerinden edilmesine yol açti.

BM raporunda, baskent Port-au-Prince’deki güvenlik sorunlarinin savastaki bir ülkenin seviyesine ulastigi belirtilmisti.

Silahli çete üyelerinin bölgelerini genisletmek için birbiriyle mücadele ettigi aktarilan raporda, çetelerin birbiriyle ve polisle aralarindaki çatismalarin çok sayida sivilin ölümüne neden oldugu vurgulanmis, Haitililerin ülkedeki mevcut durum nedeniyle son 10 yildaki en kötü insani krizlerden biriyle karsi karsiya olduklari belirtilmisti.