Çin ve Türkiye arasindaki "orta koridor" uluslararasi tasimaciligi yüzde 30 hizlandiracak Gökhan Zobar- Uluslararasi Nakliyeciler Dernegi Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Kadir Çirkin: - "Çin'den baslayip Türkiye'ye ulasan orta koridor, kara yolu tasimaciliginin en önemli koridoru konumundadir. Bu koridorun kullanimiyla yaklasik 2 bin kilometre tasarruf saglanacak. Tasima süreleri kuzey koridoruna kiyasla yüzde 30 hizli ilerleyecek"
EDIRNE (AA) - Uluslararasi Nakliyeciler Dernegi Icra Kurulu Baskan Yardimcisi Kadir Çirkin, Çin'den baslayip Türkiye'ye ulasan "orta koridor"un uluslararasi tasimacilik süresini yüzde 30 hizlandiracagini söyledi.
Çirkin, Trakya Üniversitesi (TÜ) ve Sofya Todor Kableshkov Tasimacilik Üniversitesi is birliginde Edirne'deki Balkan Kongre Merkezi'nde düzenlenen "1. Uluslararasi Lojistik Sempozyumu"nda, kara yolu tasimaciliginin uluslararasi tasimacilik açisindan büyük önem arz ettigini anlatti.
Türkiye'nin ihracatla kalkinma modelini uygulayan bir ülke oldugunu vurgulayan Çirkin, ihraç ürünlerinin yüzde 39'unun kara yoluyla tasindigini dile getirdi.
Kara yolu tasimaciliginin öneminin Kovid-19 salgini ve Rusya-Ukrayna savasinda görüldügünü aktaran Çirkin, Türkiye'nin tasimacilik anlaminda stratejik bir konuma sahip oldugunu vurguladi.
Türkiye'den geçen orta koridorun Avrupa ve Asya arasinda önemli bir güzergah olusturacagini ifade eden Çirkin, sunlari kaydetti:
"Rusya-Ukrayna savasi nedeniyle su an için kuzey koridoru ya da Iran koridoru yerine Türkiye'den geçen orta koridor en önemli rota konumundadir. Çin'den baslayip Türkiye'ye ulasan orta koridor, kara yolu tasimaciliginin en önemli koridoru konumundadir. Bu koridorun kullanimiyla yaklasik 2 bin kilometre tasarruf saglanacak. Tasima süreleri kuzey koridoruna kiyasla yüzde 30 hizli ilerleyecek."
Çirkin, Türk tasimaciliginin önde gelen sorunlarinin basinda sinir geçisleri oldugunu belirtti.
Türkiye'deki sinir kapilarindan günlük ortalama 2 bin tirin çikis yaptigina dikkati çeken Çirkin, komsu ülkelerin sinir kapilarinda yapacaklari çalismalarla bu sayinin artirilabilecegine isaret etti.