"Yaren" leylek göl manzarali yuvasinin bulundugu Eskikaraagaç'a 12'nci yilinda da geldiElif Özlem Çelikler- Esi "Nazli" ile Karacabey'de Uluabat Gölü kiyisindaki mahalleye gelen Yaren, balikçi Adem Yilmaz'in kayigina konarak "geleneksel" pozunu verdi

"Yaren" leylek göl manzarali yuvasinin bulundugu Eskikaraagaç'a 12'nci yilinda da geldiElif Özlem Çelikler- Esi "Nazli" ile Karacabey'de Uluabat Gölü kiyisindaki mahalleye gelen Yaren, balikçi Adem Yilmaz'in kayigina konarak "geleneksel" pozunu verdi

BURSA (AA) - Bursa'nin Karacabey ilçesinde Uluabat Gölü'nün kiyisindaki kirsal Eskikaraagaç Mahallesi'nin simgesi "Yaren" leylek, 12'nci yilinda da gelerek kendisini bekleyenlerin gözlerini yollarda birakmadi.

Önceki yillarda mahalleye ulasip göl manzarali yuvasina kondugu tarihlerin üzerinden yaklasik 20 gün geçtigi için kendisini bekleyenleri endiselendiren Yaren ile esi "Nazli"nin gelisi, sevenlerini mutlu etti.

Balikçi Adem Yilmaz ile kurdugu "dostluk hikayesi" ile taninan Yaren leylek, göç mevsiminde Avrupa Leylek Köyleri Birligi üyesi Eskikaraagaç'a ulasarak Yilmaz'in kayigina kondu.

Kayiginda Yaren'le "geleneksel" pozunu veren Yilmaz, yaptigi açiklamada, "Ayin 6'sindan 15'ine kadar öldüm öldüm dirildim. Gelecek mi gelmeyecek mi hep merak ettim. Sükürler olsun geçen yil geldigi tarihten 11 gün sonra döndü. Tüm sevenlerimizi köyümüze bekliyoruz. Ben ve köylüm çok memnun olduk Yaren'in gelisine. Mutlulugumu tarif edemem, çok sevindim." ifadesini kullandi.

Doga ve yaban hayati fotografçisi Alper Tüydes de geçen yil Yaren geldiginde havanin karli oldugunu dile getirdi.

Kar ile karsilasmamak için geciktigini düsündüklerini aktaran Tüydes, "Yasi da var, ondan da korktuk artik gelememe ihtimali de var. Her sene bu ihtimalle ugurluyoruz onu. Neyse ki geldi. Bunca sikintili, üzücü gündem arasinda Yaren leylek umutla bekleyisin sembolü olmustu ve sonunda hikaye bu yil da gerçek oldu. Tüyü kadar ömrü olsun." degerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'yi Avrupa Leylek Köyleri Birliginde temsil eden tek yerlesim bölgesi olan Eskikaraagaç, her yil göç döneminde on binlerce leylegin geçtigi bir göç rotasi üzerinde bulunuyor. Mahalle ayni zamanda yerlesik leyleklere de ev sahipligi yapiyor.

12 yil önce Uluabat Gölü'nde balik tutarken kayigina konan ve daha sonra Yaren adi verilen leylekle dostlugu baslayan Adem Yilmaz'in tanik oldugu hikaye, Alper Tüydes'in fotograflarini paylasmasiyla uluslararasi bir üne kavustu.

Eskikaraagaç'ta ilkbaharda Yaren leylegin gelisiyle turizm hareketliligi de yasaniyor.

Karacabey Belediyesince kurulan kamera sayesinde "Yarenleylek.com" veya Youtube üzerinden kullanicilar Yaren'in yuvasini izleyebiliyor.