CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantisina iliskin açiklama yapti:Merve Yildizalp- "'Faiz düsünce, inecek' dedikleri enflasyon, faiz indirimleri basladiginda yüzde 19'du, bugün açiklanan verilere göre agustos ayi itibariyla yillik enflasyon yüzde 59" - "Seçim öncesinden bu yana geçen 4 ayda vatandaslarin kredi ve kredi karti borcu toplami 351 milyar lira artisla 2 trilyon 324 milyar liraya ulasti. Bu, olaganüstü bir seviye"

CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantisina iliskin açiklama yapti:Merve Yildizalp- "'Faiz düsünce, inecek' dedikleri enflasyon, faiz indirimleri basladiginda yüzde 19'du, bugün açiklanan verilere göre agustos ayi itibariyla yillik enflasyon yüzde 59"
- "Seçim öncesinden bu yana geçen 4 ayda vatandaslarin kredi ve kredi karti borcu toplami 351 milyar lira artisla 2 trilyon 324 milyar liraya ulasti. Bu, olaganüstü bir seviye"

ANKARA (AA) - CHP Genel Baskan Yardimcisi ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, "'Faiz düsünce, inecek' dedikleri enflasyon, faiz indirimleri basladiginda yüzde 19'du, bugün açiklanan verilere göre agustos ayi itibariyla yillik enflasyon yüzde 59." dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Baskan Kemal Kiliçdaroglu baskanliginda parti genel merkezinde toplandi.

Toplanti devam ederken açiklamada bulunan Öztrak, Kerkük'teki olaylari kaygiyla takip ettiklerini belirtti.

Türkmenlerin Irak ve Kerkük'ün asli unsurlarindan biri oldugunun bir kere daha altini çizdiklerini ifade eden Öztrak, degisik etnik unsurlarin bir arada huzur içinde yasadigi Kerkük'te olaylarin bir an önce sona ermesi için taraflari sükunete davet ettiklerini söyledi.

Öztrak, Avrupa sampiyonu olan A Milli Kadin Voleybol Takimi'ni Cumhuriyet'in 100. yilinda kazandigi büyük zafer için kutladi.

CHP'nin resmen bundan tam bir asir önce 9 Eylül 1923'te kuruldugunu dile getiren Öztrak, CHP'nin 100. yilinin bu hafta sonu büyük coskuyla kutlanacagini kaydetti.

Hükümetin ekonomi politikasini elestiren Öztrak, geçen hafta 2023'ün ikinci üç ayina iliskin milli gelir verilerinin açiklandigini, yillik milli gelirin hükümetin taahhüdünün ancak yarisina ulasabildigini dile getirdi. Öztrak, kisi basina gelirde ise söz verilenin yarisina bile ulasilamadigini öne sürdü.

Açiklanan büyümenin ülkenin potansiyelinin altinda oldugunu, sanayi katma degerinin dört çeyrek üst üste geriledigini iddia eden Öztrak, sanayisi küçülen bir ekonominin verimliligini artiramayacagini, disariyla rekabet edemeyecegini kaydetti.

- "Ülkede sosyal riskler her geçen gün artiyor"

Hükümetin yeni ekonomi modeli uygulamasi sonucunda korkunç bir hayat pahaliligi yasandigini söyleyen Öztrak, sözlerini söyle sürdürdü:

"'Faiz düsünce, inecek' dedikleri enflasyon, faiz indirimleri basladiginda yüzde 19'du, bugün açiklanan verilere göre agustos ayi itibariyla yillik enflasyon yüzde 59. Ne demisti Erdogan? 'Herkes hesabini 2023'te yüzde 20'ler seviyesinde enflasyona göre yapsin' sözlerine kanan yurttaslarimiz perisan oldu. 'Yeni ekonomi kadromuzun birinci önceligi enflasyon' sözleri de üç ayda yalan oldu. Dahasi Merkez Bankasi Baskani'nin, yil sonu için önce yüzde 58 dedigi sonra yüzde 62'ye çikardigi enflasyon beklentisi de o açiklamanin mürekkebi kurumadan hayal oldu."

Türkiye'nin dünyada gida enflasyonunda en önlerde oldugunu, çiftçinin, besicinin durumunun her geçen gün kötüye gittigini savunan Öztrak, meyvenin, sebzenin, etin fiyatinin ikiye katlandigini, üreticinin perisan oldugunu söyledi. Öztrak, maliyetler son hizla artarken, fiyatlarin geçen senenin bile altina düstügünü kaydetti.

Bir çocugun okula baslama maliyetinin 5 bin lirayi buldugunu, Ankara'da okul servis ücretlerinin yüzde 70 arttigini dile getiren Öztrak, çocuklara sabah okula giderken bir kahvalti ettirmenin bile küçük bir servete mal oldugunu söyledi.

Öztrak, Türkiye'de üniversite mezunu issiz sayisinin 1 milyon civarinda oldugunu belirterek, "Seçim öncesinden bu yana geçen 4 ayda vatandaslarin kredi ve kredi karti borcu toplami 351 milyar lira artisla 2 trilyon 324 milyar liraya ulasti. Bu, olaganüstü bir seviye. Pahalilik artiyor, borçlar artiyor, Ama gelirler reel olarak azaliyor. Maas hiçbir seye yetmiyor. Vatandas tam bir kabus yasiyor. Ülkede sosyal riskler her geçen gün artiyor." ifadesini kullandi.

- "Milleti bölen, agir bir tabloyla karsi karsiyayiz"

Hükümetin depremzedelere konut yapma konusunda sözlerini yerine getirmedigini öne süren Öztrak, "Anayasa açik, sizin bu evleri sadece yapmaniz degil, vatandasa parasiz vermeniz gerekiyor. Yapamiyorsunuz, çikiyorsunuz 'Muhalefet nerede?' diyorsunuz. Yapamayacaksaniz, bir an evvel inin asagi, biz gelip yapalim. Size nasil yapilacagini gösterelim." seklinde konustu.

Yüz binlerce ögretmenin atanmadigini, özel okullarda insanlik disi ücretlerle çalistirildigini savunan Öztrak, atanabilen ögretmenin yoksulluk siniri altindaki maasiyla ay sonunu getirmeye çalistigini kaydetti.

Öztrak, "Ülkemiz yerel seçimlere adim adim ilerlerken yasam tarzlarinin siyasete malzeme edildigi, milleti bölen, agir bir tabloyla karsi karsiyayiz. Bunu hükümet bile isteye yapiyor. Hedefi var. Sarpa saran ekonomik gidisat, ekonomik soykirim zam, zulüm konusulmasin istiyor." dedi.