Büyükelçi Taha Carim sehadetinin 46. yilinda anildiBaris Seçkin- Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutas: - "Mesleginin zirvesine erismis çok degerli bir diplomatti. Dönemin Papasi Altinci Paul'ün ifadeleriyle, 'kesinlikle barisçi olan pek yüksek görevini hakkiyla yerine getiren ve bütün meslektaslarinin takdirini kazanmis bir diplomat' idi" -"Umut edelim ki kafi derecede aciya sahit olan milletimiz ve Disisleri Bakanligimiz, bugün ve gelecekte yalnizca geçmisin fedakarliklarinin hatirlanmas

Büyükelçi Taha Carim sehadetinin 46. yilinda anildiBaris Seçkin- Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutas:
- "Mesleginin zirvesine erismis çok degerli bir diplomatti. Dönemin Papasi Altinci Paul'ün ifadeleriyle, 'kesinlikle barisçi olan pek yüksek görevini hakkiyla yerine getiren ve bütün meslektaslarinin takdirini kazanmis bir diplomat' idi"
-"Umut edelim ki kafi derecede aciya sahit olan milletimiz ve Disisleri Bakanligimiz, bugün ve gelecekte yalnizca geçmisin fedakarliklarinin hatirlanmas

VATIKAN (AA) - Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi olarak görev yaptigi 1977 yilinda Ermeni terör örgütü JCAG tarafindan sehit edilen Büyükelçi Taha Carim için anma töreni düzenlendi.

Türkiye'nin Vatikan Büyükelçisi Ufuk Ulutas'in Büyükelçilik'te ev sahipligi yaptigi anma merasimine Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük, Azerbaycan'in Vatikan Büyükelçisi Ilgar Muhtarov, Azerbaycan'in Roma Büyükelçisi Rashad Aslanov, KKTC Roma Temsilcisi Mustafa Davulcu'nun aralarinda oldugu çok sayida diplomat ve ilgili katildi.

Anma töreni, sehit Büyükelçi Carim anisina bir dakikalik saygi durusu ve Istiklal Marsi'nin okunmasiyla basladi.

Büyükelçi Ulutas, törende yaptigi konusmada, bugünün, merhum Vatikan Büyükelçisi Taha Carim'in sehadetinin 46. yili oldugunu belirterek, "Büyükelçimizi ve onun sahsinda Ermeni terörüne kurban verdigimiz bütün diplomatlarimiz ile vatanimiz için canlarini feda etmis tüm sehitlerimizi rahmet ve minnetle aniyoruz." dedi.

Merhum Büyükelçi Carim'in 36 yil boyunca Türkiye'yi üst düzey görev bilinciyle Vatikan'in disinda Karakas, Karaçi, Ottawa, Beyrut, Tahran'da ve Iskenderiye'de farkli düzeylerde temsil ettigini anlatan Ulutas, sunlari kaydetti:

"Mesleginin zirvesine erismis çok degerli bir diplomatti. Dönemin Papasi Altinci Paul'ün ifadeleriyle, 'kesinlikle barisçi olan pek yüksek görevini hakkiyla yerine getiren ve bütün meslektaslarinin takdirini kazanmis bir diplomat’ idi. Vefati dolayisiyla açilan özel defteri imzalamak için Vatikan ve Italya hükümet yetkililerinin, kordiplomatik mensuplarinin ve Roma'nin önde gelenlerinin Büyükelçiligimize tabiri caizse akin etmis olmalari, sehit büyükelçimizin ne kadar sevilip sayildiginin bir göstergesi olmustur."

Büyükelçi Ulutas, bu hain terör eyleminin esasen milleti ve devleti hedef aldigini dile getirerek, merhum Büyükelçi Carim'in 2 yildan az bir zaman içinde Danis Tunaligil ve Ismail Erez’den sonra görev basinda sehit edilen üçüncü Türk büyükelçi oldugunu, sonrasinda da Disisleri Bakanliginin 90’i askin saldirida 41 mensubunu sehit verdigini kaydetti.

Ulutas, bugün Taha Carim'i anmakla o menfur saldiriyi, geçmisin büyük acilarini ve fedakarliklarini tekraren düsünme imkani bulduklarini belirterek, sunlari söyledi:

"Taha Carim'i anmak, bizlere siyasi, askeri, ekonomik ve kültürel bakimdan daha güçlü bir devlet ve toplumun insasi için üzerimize düsen sorumluluklari da hatirlatiyor. Varlik ve birligimizi tehdit eden bütün bedhahlarin tarihte ve hafizamizin kör odalarinda saklanip kalmalarini engelliyor. Süphe yok ki gerçek bir millet ve bütün kurumlariyla devlet, fedakarliklarla insa edilir ve fedakarliklarin hatirlanmasiyla korunur. Türk milleti, Türkiye Cumhuriyeti ve hassaten Türk Disisleri, tarihte esi görülmemis fedakarliklar göstermistir. Umut edelim ki kafi derecede aciya sahit olan milletimiz ve Disisleri Bakanligimiz, bugün ve gelecekte yalnizca geçmisin fedakarliklarinin hatirlanmasiyla mesgul olur ve benzer acilar tekrar etmez."

Bu menfur hadiselerin, basta terör olmak üzere her türlü siddet eyleminin dünyadan silinmesi gerektigi konusunda yeterli delil olduguna isaret eden Ulutas, "Sözde Ermeni soykirimi iddialarini siyaset malzemesi yapan devletlerin adaletle ve tarihle düsünebilmeleri için akil sahiplerine bir uyaridir. Bu vesileyle Karabag'i Ermeni isgalinden kurtarmak için can veren can Azerbaycan’in sanli sehitlerini de rahmetle aniyorum. Karabag’in azatligi, 20. asrin basinda Osmanli topraklarinda, sonra Hocali'da, Karadagli'da Ermeni mezalimine kurban verdigimiz sehitlerimizin acisini bir nebze olsun hafifletmektedir. Cumhuriyet'imizin 100'üncü, Hariciye Teskilatimizin tesekkülünün 500'üncü yil dönümünü idrak ettigimiz ve Türkiye Yüzyili'nin taç kapisindan girmekte oldugumuz bu tarihi dönemde merhum Büyükelçimiz Taha Carim'in ve bütün sehitlerimizin aziz hatiralari önünde saygiyla egiliyor, onlari rahmet ve minnetle bir kez daha yad ediyoruz." ifadelerini kullandi.

Büyükelçi Taha Carim, Ermeni terör örgütü JCAG tarafindan 9 Haziran 1977 ögle saatlerinde Giovanni Paisiello Caddesi'ndeki ikametine girisi sirasinda vurularak sehit edilmisti.