Brent petrolün varil fiyati 83,86 dolarFirdevs Yüksel

Brent petrolün varil fiyati 83,86 dolarFirdevs Yüksel

ISTANBUL (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 83,86 dolardan islem görüyor.

Cuma gününü 79,89 dolar seviyesinde tamamlayan Brent petrolün varil fiyati, bugün saat 09.30 itibariyla kapanisa göre yüzde 4,97 artisla 83,86 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 79,30 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki yükseliste, Petrol Ihraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC disi bazi üretici ülkelerden olusan OPEC+ grubu üyesi ülkelerin üretim kesintisi kararinin ardindan artan arz endiseleri etkili oldu.

Dün Suudi Arabistan resmi haber ajansi SPA'da Enerji Bakanligi kaynaklarina dayandirilan haberde, Suudi Arabistan'in, OPEC+ ülkeleriyle koordinasyon halinde günlük petrol üretimini mayis ayindan yil sonuna kadar 500 bin varil azaltma karari aldigi belirtildi.

Gönüllü olarak yapilacak bu kesintinin, Kasim 2022'de alinan kesinti kararina ek oldugu kaydedildi.

Rusya Basbakan Yardimcisi Aleksandr Novak da dün yaptigi yazili açiklamada, ABD ve Avrupa'daki bankacilik krizi ve dünyada enerji alaninda atilan hatali adimlar nedeniyle petrol piyasasinda yüksek oynaklik ve öngörülemez süreçlerin yasandigini aktardi.

Rusya'nin önleyici bir adim olarak petrol üretiminde kisintiya gitme karari aldigini belirten Novak, "Petrol üretimimizi, subat üretim hacmimize kiyasla yil sonuna kadar günlük 500 bin varil düzeyinde azaltacagiz." ifadesini kullandi.

Irak 211 bin, Birlesik Arap Emirlikleri 144 bin, Kuveyt 128 bin, Kazakistan 78 bin, Cezayir 48 bin, Umman 40 bin, Gabon ise 8 bin varil kesintiye gidecegini açikladi.

Bu gelismelerle OPEC+ ülkeleri, mevcut günlük 2 milyon varillik üretim kesintisine ek olarak mayis itibariyla günlük yaklasik 1,6 milyon varil kesintiye gitmis olacak.

Piyasalarda bugün OPEC+ grubu Ortak Bakanlar Izleme Komitesi (JMMC) Toplantisi takip edilecek.

OPEC+ ülkeleri Ekim 2022'deki toplantida, 2023'ün sonuna kadar günlük petrol üretiminde 2 milyon varil kesintiye gitme karari almisti.

Brent petrolde teknik olarak 84,70 ile 85,82 dolar araliginin direnç, 83,58 ile 82,46 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.