Brent petrolün varil fiyati 74,37 dolarEbru Sengül Cevrioglu

Brent petrolün varil fiyati 74,37 dolarEbru Sengül Cevrioglu

ANKARA (AA) - Brent petrolün varili uluslararasi piyasalarda 74,37 dolardan islem görüyor.

Dün 75,94 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyati, günü 74,91 dolar seviyesinde tamamladi. Brent petrolün varil fiyati bugün saat 09.20 itibariyla kapanisa göre yüzde 0,72 azalisla 74,37 dolar oldu. Ayni dakikalarda Bati Teksas türü (WTI) ham petrolün varili 70,30 dolardan alici buldu.

Fiyatlardaki düsüste, ABD ham petrol stoklarinda artis ile ABD ve Çin'de beklenenden zayif ekonomik verilerin talep endiselerini artirmasi etkili oldu.

Amerikan Petrol Enstitüsü, ülkenin ham petrol stoklarinda geçen hafta önceki haftaya göre 3 milyon 690 bin varil artis tahmin edildigini açikladi. Piyasa beklentisi, 1 milyon 300 bin varil düsüs olacagi yönündeydi.??

Stoklardaki artis öngörüsü ülkede talebin düsük seyrettigi algisi yaratarak fiyatlari baskiladi. ABD Enerji Enformasyon Idaresinin resmi stok verileri ise bugün açiklanacak.

Ülkede makroekonomik verilerin karisik sinyaller vermesi de risk algisinin yükselmesinde etkili oldu. ABD'de perakende satislar, nisanda aylik bazda yüzde 0,4 yükselisle piyasa beklentilerinin altinda kalirken, sanayi üretimi nisanda aylik bazda yüzde 0,5 artarak öngörüleri asti.

ABD'de hükümetin borç limiti krizine yönelik belirsizlikler de fiyatlari baskiladi. ABD Baskani Joe Biden, dün borç limitine iliskin Kongre liderleriyle bir araya gelirken, ABD Temsilciler Meclisi Baskani Kevin McCarthy, görüsmenin ardindan yaptigi açiklamada, hafta sonuna kadar anlasma saglanmasinin mümkün oldugunu, anlasmanin o kadar da zor olmadigini belirtti.

Dünyanin en büyük petrol ithalatçisi Çin'de nisan sanayi üretimi ve perakende satis büyümesinin tahminlerin altinda kalmasi, ekonominin ikinci çeyregin basinda ivme kaybettigini gösteriyor.

Öte yandan, arz tarafinda gözler G7 ülkelerinin liderlerinin 19-21 Mayis tarihlerinde yapacaklari toplantiya çevrildi. Toplantida, G7'nin Rusya'nin enerji üretimini sinirlamayi ve üçüncü ülkelerle ticarete yönelik yaptirimlari ele almasi bekleniyor.

Brent petrolde teknik olarak 74,72 ile 75,13 dolar araliginin direnç, 74,09 ile 73,87 dolar araliginin ise destek bölgesi olarak izlenebilecegi belirtiliyor.