BoJ'un yeni baskani Ueda Kazuo: "Fiyat istikrari için elimden gelenin en iyisini yapacagim"Bahattin Gönültas- "Getiri egrisi kontrolünde büyük degisiklikler yapilip yapilmayacagina ekonomik, fiyat ve finansal trendlere bakilarak karar verilmelidir"

BoJ'un yeni baskani Ueda Kazuo: "Fiyat istikrari için elimden gelenin en iyisini yapacagim"Bahattin Gönültas- "Getiri egrisi kontrolünde büyük degisiklikler yapilip yapilmayacagina ekonomik, fiyat ve finansal trendlere bakilarak karar verilmelidir"

BERLIN (AA) - Japonya Merkez Bankasi'nin (BoJ) yeni Baskani Kazuo Ueda, yan etkilerine dikkat ederek yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulasmak ve fiyat istikrarinin saglanmasi için elimden geleni yapacagini söyledi.

Dün göreve baslayan Ueda, Japonya Basbakani Fumio Kisida ile görüstükten sonra banka baskan yardimcilari Shinichi Uchida ve Ryozo Himino'nun katilimiyla düzenledigi ilk basin toplantisinda, degerlendirmelerde bulundu.

Ueda, 5 yillik görev süresi içinde yan etkilere dikkat ederek yüzde 2'lik enflasyon hedefine ulasmak için çalisacagini belirterek, "Finansal sistem istikrarinin saglanmasi BoJ için büyük bir sorumluluktur. Fiyat ve finansal sistem istikrarini saglamak için elimden gelenin en iyisini yapacagim." diye konustu.

Uzun yillar boyunca para politikasi üzerinde çalistigini ifade eden Ueda, "Politika operasyonlari ile merkez bankaciliginda pratik bir sekilde yer aldim. Bu deneyimimi kullanarak fiyat istikrarinin saglanmasi için elimden gelenin en iyisini yapmak istiyorum." dedi.

Ueda, Japonya Basbakani Fumio Kisida ile "BoJ'un 2013'te dönemin hükümetiyle yapilan yüzde 2 enflasyon hedefinin basarilmasini öngören ortak açiklamada simdilik hemen revizyona gerek olmadigi konusunda" anlastiklarini aktararak, "Ekonomik sartlar keskin bir sekilde degisirse hükümetle (ortak açiklamada degisiklik yapmayi) tartismak için yer olabilir." ifadesini kullandi.

Söz konusu ortak açiklamada da belirtildigi üzere BoJ'un, mümkün olan en erken tarihte yüzde 2 enflasyona ulasmaya çalisacagini belirten Ueda, Japonya'nin ekonomik kosullardan bagimsiz olarak fiyat hedefine ulasmasinin sart olmadigini, olumsuz dis soklar yasandiginda bunun zorlasabilecegini, bu nedenle enflasyon hedefine belirli bir zaman diliminde ulasilabilecegini düsünmedigini kaydetti.

- Bankacilik krizinde gelismeleri yakindan izleyecegiz

Kazuo Ueda, ABD ve Avrupa'da bankacilikta yasanan çalkantilarin Japonya ekonomisine etkisine iliskin, "Su an için Japonya ekonomisi üzerinde büyük bir etkisi olacagini düsünmüyorum. Ancak gelismeleri yakindan izleyecegiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Getiri egrisi kontrolünün degistirilmesi

BoJ'un getiri egrisi kontrolünün (YCC) degistirilmesi konusuna deginen Ueda, mevcut ekonomik, fiyat ve finansal gelismelere bakildiginda, getiri egrisi kontrolünün simdilik korunmasinin uygun olacagini söyledi.

Ueda, "Getiri egrisi kontrolünde büyük degisiklikler yapilip yapilmayacagina ekonomik, fiyat ve finansal trendlere bakilarak karar verilmelidir. BoJ, bunu göz önünde bulundurarak getiri egrisi kontrolünün faydalari ve maliyetlerini de degerlendirmelidir." dedi.

- "Simdilik negatif faiz oranlarinin devam etmesi uygun"

BoJ Baskani Ueda, negatif faiz oranlarinin mevcut parasal tesvik için temel olusturdugunu vurgulayarak, enflasyonun henüz yüzde 2'ye ulasmadigi göz önüne alindiginda negatif faizlerin sürdürülmesinin uygun olacagini söyledi.

Ueda, küçük bir faiz artisinin finansal sistem için önemli bir sorun teskil etmeyecegini de vurguladi.

Piyasalarda büyük etkiye neden olabilecek para politikasinda ani normallesmeden kaçinmak istedigini ifade eden Ueda, "Her adimimizi sade bir dille açiklamayi amaçlayacagim." dedi.

- "Japonya'nin Ben Bernanke"si

Tokyo Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde doktora yapan 71 yasindaki Ueda, 5 yillik ikinci görev süresi 8 Nisan'da sona eren Haruhiko Kuroda'nin yerine 9 Nisan'da göreve basladi.

Eski ABD Hazine Bakani Larry Summers tarafindan "Japonya'nin Ben Bernanke"si olarak adlandirilan Ueda, 46 yasinda BoJ Yönetim Kurulu Üyesi olarak göreve basladi ve 7 yil boyunca bu görevi sürdürdü.

Ueda, BoJ'un ilk politika toplantisina 27-28 Nisan'da baskanlik edecek.

Analistler, Ueda'nin, eski BoJ Baskani Haruhiko Kuroda yönetiminde 11,7 trilyon dolarlik harcama yapilan devasa bir genisleme programini miras aldigini belirterek, Ueda'nin açiklamalarinin BoJ'un gevsek politikasinin devam edecegine isaret ettigini ifade etti.