Basin Ilan Kurumunun görev alanindaki 362 gazete için uyum süresi 31 Mart'ta bitecek Zeynep Rakipoglu- Gazeteler, 1 Nisan'dan itibaren Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi'ne tabi olacak

Basin Ilan Kurumunun görev alanindaki 362 gazete için uyum süresi 31 Mart'ta bitecek Zeynep Rakipoglu- Gazeteler, 1 Nisan'dan itibaren Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi'ne tabi olacak

ISTANBUL (AA) - Basin Ilan Kurumunun (BIK) görev alanina 2020 yilinda dahil olan 362 gazete için uyum süresi 31 Mart'ta sona erecek.

BIK'ten yapilan açiklamaya göre, Adiyaman, Agri, Aksaray, Amasya, Ardahan, Artvin, Bartin, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Burdur, Çankiri, Düzce, Erzincan, Giresun, Gümüshane, Hakkari, Igdir, Isparta, Karabük, Karaman, Kars, Kirikkale, Kirklareli, Kirsehir, Kilis, Kütahya, Mus, Nevsehir, Nigde, Osmaniye, Rize, Siirt, Sinop, Sirnak, Tunceli, Usak, Yalova ve Yozgat illerinde valilik görev alaninda bulunan toplam 362 gazete, BIK Genel Kurulu'nun 25-27 Subat 2020 tarihli karari ve Resmi Ilan ve Reklamlar ile Bunlari Yayinlayacak Süreli Yayinlar Yönetmeligi'nin 47. maddesinin ikinci fikrasi uyarinca bu illerde BIK Sube Müdürlügü açilinca kurumun görev alanina dahil edildi.

Söz konusu gazetelere, mevzuatta belirtilen vasif ve ödevlere iliskin gerekli düzenlemeleri yapabilmeleri için kurum subesi açilis tarihlerinden itibaren uyum süresi verildi. Gazetelerin, bu süre içerisinde Resmi Ilan ve Reklamlar ile Bunlari Yayinlayacak Süreli Yayinlar Yönetmeligi'nin birinci ve üçüncü kisimlarinda belirtilen vasiflari tasimalari ve yükletilen ödevleri yerine getirmeleri gerekiyordu.

Resmi ilan yayini ile alakali olarak valiliklerin görev alanindayken 2020 yilinda BIK'in görev alanina dahil olan 40 ildeki 362 gazete için taninan uyum süresi 31 Mart Cuma günü bitecek.

Gazeteler, 13 Ocak'taki BIK Genel Kurulu'nda kabul edilen ve 1 Subat'ta Resmi Gazete'de yayimlanan, büyük bölümü 1 Nisan tarihinden itibaren yürürlükte olacak Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi'ne tabi olacak.

- Belirlenen asgari sartlarin 1 Nisan itibariyla yerine getirilmesi gerekiyor

Resmi ilan ve reklamlarin gazete, dergi ve internet haber sitelerinde yayimini düzenleyen yönetmelikte, süreli yayinlarin vasiflari ve ödevleri yeniden düzenlendi.

Resmi ilanlarin kamuoyuna duyurulmasi noktasinda önemli bir dönüsümü kapsayan yönetmelikte, Kurumun sorumluluk alani genisletildi, internet haber sitelerinin resmi ilan yayimlayabilmesi için yerine getirmeleri gereken sartlar belirlendi.

Yönetmelikte, aralarinda 31 Mart'ta uyum süresi sona erecek olan 40 ildeki gazetelerin de mevcut resmi ilan yayimi mekanizmasindaki yerleri korunurken hak kaybi yasamamalari için hassasiyet gösterildi.

Isparta ve Kütahya illeri disindaki 38 ilde resmi ilan yayimlama hakkina sahip olan ve Resmi Ilan ve Reklam Yönetmeligi uyarinca 5. kategoride bulunan gazetelerin 4 fikir isçisi, 1,12 metrekare yüzölçümü, asgari bayi satis orani yüzde 30 olmak üzere günlük 300 fiili satis adedi sartlarini; 4. kategoride yer alan Isparta ve Kütahya illerinde yayimlanan gazetelerin ise 5 fikir isçisi, 1,12 metrekare yüzölçümü, asgari bayi satis orani yüzde 40 olmak üzere günlük 400 fiili satis adedi sartlari ile yönetmelikteki diger yükümlülükleri, 1 Nisan itibariyla yerine getirmeleri gerekecek.