Bakan Varank, TEKNOFEST'in açilis seremonisinde konustu:Ugur Aslanhan- "Bu yil 41 ana 102 alt kategoride düzenledigimiz teknoloji yarismalarina 81 il ve 66 ülkeden 332 bin takim ve 1 milyondan fazla yarismaci basvurdu. 6 senede, dile kolay, tam 50 katlik artistan bahsediyoruz. Bu, insanimiza imkan verilirse neleri hayal edip, neleri basarabileceginin en net göstergesi"- "Bakin bir cumhurbaskani adayi (CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu) çikti, Atatürk Havalimani'ni, hem de TEKNOFEST'in baslad

Bakan Varank, TEKNOFEST'in açilis seremonisinde konustu:Ugur Aslanhan- "Bu yil 41 ana 102 alt kategoride düzenledigimiz teknoloji yarismalarina 81 il ve 66 ülkeden 332 bin takim ve 1 milyondan fazla yarismaci basvurdu. 6 senede, dile kolay, tam 50 katlik artistan bahsediyoruz. Bu, insanimiza imkan verilirse neleri hayal edip, neleri basarabileceginin en net göstergesi"- "Bakin bir cumhurbaskani adayi (CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu) çikti, Atatürk Havalimani'ni, hem de TEKNOFEST'in baslad

ISTANBUL (AA) - Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, bu yil 41 ana ve 102 alt kategoride düzenledikleri teknoloji yarismalarina 66 ülkeden 1 milyondan fazla yarismacinin basvurdugunu belirterek, "6 senede, dile kolay, tam 50 katlik artistan bahsediyoruz. Bu, insanimiza imkan verilirse neleri hayal edip, neleri basarabileceginin en net göstergesi." dedi.

Türkiye'de milli teknolojinin gelistirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kurulusun paydasligiyla, Türkiye Teknoloji Takimi Vakfi ile Sanayi ve Teknoloji Bakanligi yürütücülügünde düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde Istanbul Atatürk Havalimani'nda devam ediyor.

Etkinligin dün yapilmasi planlanan ancak yogun yagis sebebiyle ertelenen açilis seremonisi, TEKNOFEST Istanbul'un ikinci gününde gerçeklestirildi.

Açilista konusan Bakan Varank, ülkesine asik gençlerin 2018'de yaktigi atesin kisa sürede Azerbaycan'a kadar ulastigini kaydederek, bu atesi gelecek yillarda daha da uzaklara tasiyacaklarini, bugüne kadarki etkinlikleri 7'den 77'ye tüm vatandaslarin büyük bir gururla takip ettigini söyledi.

TEKNOFEST yarismalarini yurdun dört bir tarafinda gerçeklestirmeye özen gösterdiklerini dile getiren Varank, bu yil da Kocaeli, Bursa, Ankara, Istanbul ve Aksaray'da yarismalari gerçeklestirdiklerini, mücadelelerin heyecanini gençlerle birlikte yasamaktan büyük keyif aldiklarini, onlarin yaptigi projeleri yerinde izleyerek heyecanlarina ortak olduklarini anlatti.

Varank, TEKNOFEST yarismalarina katilimin her yil arttigini belirterek, "Bu yil 41 ana 102 alt kategoride düzenledigimiz teknoloji yarismalarina 81 il ve 66 ülkeden 332 bin takim ve 1 milyondan fazla yarismaci basvurdu. 6 senede, dile kolay, tam 50 katlik artistan bahsediyoruz. Bu, insanimiza imkan verilirse neleri hayal edip, neleri basarabileceginin en net göstergesi." diye konustu.

- "TEKNOFEST bu sene de rekorlarla yoluna devam ediyor"

Bakan Varank, gençlerin saglik teknolojilerinden egitim teknolojilerine, tarim teknolojilerinden biyoteknolojiye, dikey inisli roketten karma sürü robotlara kadar birçok alanda yaristigini ve önemli islere imza attigini söyledi.

Kendilerinin de gençleri ödüllendirmeyi ve tesvik etmeyi ihmal etmediklerini dile getiren Varank, bu sene ön eleme asamasini geçen gençlere 30 milyon liranin üzerinde malzeme destegi sagladiklarini, ödül almaya hak kazanan takimlara da 13 milyon liranin üzerinde ödül takdim edeceklerini anlatti.

Varank, TEKNOFEST'e katki saglayan paydaslarin sayisinin her yil giderek arttigini kaydederek, "Ilk sene 32 olan paydas sayimiz bu yil 119'a ulasti. Iste bu TEKNOFEST'in kurum ve kuruluslar nezdinde ne kadar itibar gördügünün göstergesi. Rakamlardan da anlasilacagi üzere TEKNOFEST bu sene de rekorlarla yoluna devam ediyor." seklinde konustu.

Hem gençlerin, hem ziyaretçilerin, hem de sponsorlarin TEKNOFEST'e olan inancinin giderek arttigini vurgulayan Varank, "Gençlerimizin verdikleri emekleri görünce, onlarin heyecanini görünce gelecege daha büyük bir umutla bakiyoruz. En önemlisi de bu etkinlik sayesinde gençlerin potansiyelini kesfediyor, onlarin hayallerine yol arkadasi oluyoruz. Her zaman söyledigim seyi yine tekrarlamak istiyorum: En kiymetli yatirim, insana yapilan yatirimdir." açiklamasinda bulundu.

- "Gençler coskusuyla en güzel cevabi veriyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, "Hayal, umut ve gelecek nedir?" sorularinin cevabini bulmak, gençlerin hayallerini gerçeklestirmek için burada olduklarini belirterek, "Siz kendinizi dünyaya gösterin, geleceginize yön verin diye, hayallerinizi gerçeklestirebilmeniz için her türlü imkani sizlere sunabilmek için buradayiz." diye konustu.

Türkiye'nin yarininin ve geleceginin, Türkiye Yüzyili'ni insa edecek TEKNOFEST kusaginin burada oldugunu dile getiren Varank, sözlerini söyle sürdürdü:

"Dünya artik yeni bir döneme girdi. Gelecek dönem pek çok degisiklige gebe. Bu noktada bizim bir karar vermemiz gerek. Biz eskiden oldugu gibi dünyanin gelmis geçmis en adil cihan devletini mi hedefleyecegiz, yoksa onun bunun kuyruguna takilip saga sola savrulan küçük bir ülke mi olacagiz. Gerçi buradaki kalabalik, bu teknoloji sevdalilarin coskusu bize bunun cevabini veriyor. Sizler coskunuzla en güzel cevabi veriyorsunuz."

Varank, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan liderliginde ve Milli Teknoloji Hamlesi rehberliginde Türkiye'yi dünyanin ilk 10 ekonomisi arasina tasimak için ellerinden geleni yaptiklarini kaydederek, bundan 10 sene önce kendi aracini, uydusunu, uçagini ve savas gemisini yapma hayalini söylediklerinde gülenlerin oldugunu ancak bu hayallerden vazgeçmediklerini anlatti.

"Yerli ve milli otomobilimizi üretecegiz" dediklerini ve önlerine engel koyanlara inat Togg'un yollarin tozunu attigini ifade eden Varank, Bayraktar, ANKA, Akinci, Aksungur, Hürkus, Atak ve Gökbey ile Türk semalarini süslediklerini, TCG Anadolu'yu mavi vatanin bekçiligini yapmak üzere Türk ordusuna teslim ettiklerini, IMECE'yi gökyüzündeki gözleri olmasi için uzaya ugurladiklarini bildirdi.

Varank, "Bugün artik milyar dolar degerlemeye ulasan sirketlerimiz, girisimcilerimiz, canla basla çalisan OSB'lerimiz ve teknoparklarimiz var. Bugün üreten, küresel pazarda adindan söz ettiren bir Türkiye var." ifadelerini kullandi.

- "Bu beyefendi TEKNOFEST'i, sizi görmüyor ve sizi asla duymuyor"

Bakan Varank, geldikleri noktayi hala yeterli görmediklerini belirterek, su açiklamalarda bulundu:

"Türkiye olarak yerimizde sayamayiz. Bu manada milli teknoloji hamlesini devam ettirebilmek için hayal kuran, umut eden, kendine inanan daha fazla genci TEKNOFEST kusagina katmamiz lazim. Sizler kendinizi ne kadar gelistirirseniz, ne kadar çaba gösterirseniz, bu ülke o kadar ileri gider. Sizlerin hayal gücü ve çalisma azmi, Türkiye'nin gelecegindeki en önemli role sahip olacak. Sizlerin yenilikçi fikirleri, üretkenligi ve arastirmalari, ülkemizin teknolojik alanda öncü ülkeler arasinda yer almasini saglayacak."

Varank, bir cumhurbaskani adayinin (CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu) çiktigini ve Atatürk Havalimani'ni, hem de TEKNOFEST'in basladigi günde, Amerikali sirketlere peskes çekecegini ilan ettigini kaydederek, "Burayi Amerikali sirketlerin uzay ve havacilik merkezi yapacaklarmis. Bakiniz burada dünyanin en büyük uzay havacilik festivali yapiliyor. Hem de Ingilizler, Almanlar, Fransizlar degil Türk gençleri yarisiyor. Ama belli ki, bu beyefendi TEKNOFEST'i, sizi görmüyor ve sizi asla duymuyor." diye konustu.

Bakan Varank, gençlerden bir ricasi oldugunu belirtti ve "Bu güzelligi göremeyenlere biz buradan bir selam yollayalim' diyorum ne dersiniz? Biz buradan Türkiye'nin en büyük selfielerinden birisini çekip yayinlayalim mi? Tüm Türkiye'ye TEKNOFEST coskusunu gösterelim mi? O zaman basliyoruz. Evet hazir miyiz?" diyerek özçekim yapti.

Özçekim yaparken "TEKNOFEST gençligi burada mi?" diye soran Varank, alanda bulunanlardan "Evet" cevabini aldi.

Varank, "Yerli ve milli kabiliyetlerimizin baska ülkelere peskes çekilmesini asla müsaade etmeyecegiz." diye konustu.

- "Türkiye Yüzyili'nda Türkiye'yi sahlandirmaya hazir misiniz?"

Sanayi ve Teknoloji Bakani Varank, konusmasini sonlandirmadan önce alanda bulunanlardan ve özellikle gençlerden bir söz almak istedigini belirterek, su açiklamalarda bulundu:

"Bakiniz, 'Baykar'a dokunacagiz' diyenlere karsi her zaman Selçuk Bayraktar'in yaninda durmaya var misiniz? Yaninda sürekli duracagina söz veriyor musunuz? Söz mü? Iste burada gelecegin teknoloji liderleri ve mucitleri olmaya var misiniz? Kendinize güvenmeye, hayallerinizin pesinden kosmaya ve Türkiye'nin teknolojideki ilerlemesine katkida bulunmaya devam edecek misiniz?

Gençler unutmayin, sizler Türkiye'nin gelecegi için en büyük umut kaynagisiniz. Simdi daha fazla çalisma ve daha fazla üretme zamani geldi. Ileriyi görmeye ve ülkemizi daha da yükseklere tasimaya hazir misiniz? Türkiye Yüzyili'nda Türkiye'yi sahlandirmaya hazir misiniz? Öyleyse hep birlikte kararli bir sekilde bu yolda yürümeye devam edelim."

Açilis konusmalarinin ardindan Milli Savunma Bakan Yardimcisi Muhsin Dere, Cumhurbaskanligi Savunma Sanayii Baskani Ismail Demir, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi ve TEKNOFEST Icra Kurulu Baskani Mehmet Fatih Kacir, Baykar Yönetim Kurulu Baskani Selçuk Bayraktar, Saglik Bakan Yardimcisi Suayip Birinci, Istanbul Valisi Ali Yerlikaya ve KKTC Milli Egitim Bakani Nazim Çavusoglu'nun yani sira Libya, Malta, Burkina Faso, Birlesik Arap Emirlikleri ve Nijerya'dan üst düzey katilimcilarin butona basmasiyla TEKNOFEST'in resmi açilisi gerçeklestirildi.