Sektör temsilcileri Kentsel Dönüsüm Finansman Paketi'ni degerlendirdiUgur Aslanhan- Kentsel Dönüsüm ve Sehircilik Vakfi Baskan Vekili Haldun Ersen: - "Destek paketi süreci hizlandiracak, hem malikler hem de müteahhitler bazinda dönüsüme olan inanci artiracaktir" - INDER Yönetim Kurulu Baskani Nazmi Durbakayim: - "Bu destek paketi devletin en ince ayrintiyi düsünerek kentsel dönüsüm çalismalarina odaklandigini gösteriyor. Ancak bunun ihtiyaç olan kentsel dönüsümün ufak bir parçasi oldugunun altin

Sektör temsilcileri Kentsel Dönüsüm Finansman Paketi'ni degerlendirdiUgur Aslanhan- Kentsel Dönüsüm ve Sehircilik Vakfi Baskan Vekili Haldun Ersen:
- "Destek paketi süreci hizlandiracak, hem malikler hem de müteahhitler bazinda dönüsüme olan inanci artiracaktir"
- INDER Yönetim Kurulu Baskani Nazmi Durbakayim:
- "Bu destek paketi devletin en ince ayrintiyi düsünerek kentsel dönüsüm çalismalarina odaklandigini gösteriyor. Ancak bunun ihtiyaç olan kentsel dönüsümün ufak bir parçasi oldugunun altin

ISTANBUL (AA) - UGUR ASLANHAN - Yeni açiklanan Kentsel Dönüsüm Finansman Paketi'nin dönüsümü hizlandiracagini belirten sektör temsilcileri, paketten tüm taraflar için önemli destekler sunuldugunu bildirdi.

Hazine ve Maliye Bakanligi ile Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanliginca hazirlanan Kentsel Dönüsüm Finansman Paketi kapsaminda, malikler ile yüklenici ve konut üreticilerine yönelik devlet destekli kredilerin detaylari belli oldu.

Kentsel dönüsümde kisi basina kredi limiti 1 milyon 250 bin liraya çikarilirken, finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlik kismi Hazine ve Maliye Bakanliginca karsilanacak.

Hazine destekli kefalet sistemi kapsaminda su ana kadar uygulanan tazmin orani bu paket özelinde yüzde 7'den 9'a çikarildi.

Uygun kosullarda saglanan finansman paketiyle 12 ay ödemesiz dönem imkani dahil toplam 48 ay vadeyle 250 milyon liraya kadar finansman imkani sunulacak. Bu dogrultuda 50 milyar lira kefalet limiti kullanima açilacak.

Paket kapsaminda 10 yil vadeyle sunulacak konut yapim kredilerinde ilk konut için hak sahibinin ödeyecegi faiz orani yüzde 0,79, devlet katkisi orani yüzde 0,70 olacak. 800 bin liraya kadar 7 yil vadeyle sunulacak is yeri yapim kredileriyle 350 bin liraya kadar edinme kredilerinde de hak sahibinin ödeyecegi faiz tutari yüzde 1,09, devletin katkisi da yüzde 0,40 olacak.

Paket çerçevesinde güçlendirme kredisi de kullanabilecek, 320 bin liraya kadar olan kredilerde hak sahiplerince ödenecek faiz orani yüzde 0,99, devlet katkisi orani da yüzde 0,40 olarak belirlendi.

Yüklenici ve konut üreticilerine saglanacak kefalet orani da KOBI'ler için yüzde 90, KOBI disi isletmeler için yüzde 85 olacak. KOBI'ler azami 100 milyon lira, digerleri ise 250 milyon liraya kadar kredi kullanabilecek.

Bugün açiklanan Kentsel Dönüsüm Finansman Paketi'nin dönüsümü hizlandiracagini belirten sektör temsilcileri, paketten tüm taraflar için önemli destekler sunuldugunu bildirdi.

- "Süreci hizlandirir, dönüsüme inanci artirir"

Kentsel Dönüsüm ve Sehircilik Vakfi (KENTSEV) Baskan Vekili Haldun Ersen, AA muhabirine yaptigi açiklamada, destek paketinin süreci hizlandiracagini, hem malikler hem de müteahhitler bazinda dönüsüme olan inanci artiracagini söyledi.

Bu desteklerin Anadolu'daki sehirler için yeterli oldugunu dile getiren Ersen, Istanbul, Izmir ve Ankara'da konut fiyatlarinin yüksek olmasindan dolayi biraz daha artirilmasi gerektigine isaret etti.

Ersen, "Istanbul'da ve diger büyüksehirlerde en büyük sorun arz talep dengesinin yeterli seviyede olmamasi. Özellikle kiralik konut arzinin çok düsük kalmasi ve fiyatlarin yüksek olmasi nedeniyle kentsel dönüsüm istenilen sekilde ilerleyemiyor. Bu konuyla ilgili acil tedbirlerin alinarak finansal desteklerle birlikte hayata geçirilmesi süreci daha da hizlandiracaktir." dedi.

- "Destek paketinde en ince ayrinti düsünülmüs"

Istanbul Insaatçilar Dernegi (INDER) Yönetim Kurulu Baskani Nazmi Durbakayim da yeni destek paketinin sehir merkezlerinde yer alan müstakil binalari yerinde yenilemek ve depreme hazirlikli olmak amaciyla çikarildigini düsündüklerini söyledi.

Durbakayim, "Bu paket hazirlanirken mevcut ekonomik kosullar göz önünde bulundurulmus, herhangi bir finansal belirsizlik durumunda veya malzeme maliyet artisi karsisinda yüklenici firmalarin finansal yapilarini güçlendirici önlemlere de yer verilmis. Dolayisiyla bu paket destegini alarak kentsel dönüsüm süreci baslatan konut sahiplerinin süreç ortasinda 'projenin durmasi' gibi bir akamete ugrama orani en düsük seviyeye iniyor. Bunun adimin devaminin gelecegine inaniyoruz." diye konustu.

Deprem kusaginda yer alan Türkiye'de 6,7 milyon riskli konut bulundugunu animsatan Durbakayim, uygulamaya alinan destek paketinin sadece ihtiyaç duyulan kentsel dönüsüm hamlesinin küçük bir adimi oldugunu bildirdi.

Durbakayim, "Diger bir ifadeyle, bu destek paketi devletin en ince ayrintiyi düsünerek kentsel dönüsüm çalismalarina odaklandigini gösteriyor. Ancak bunun ihtiyaç olan kentsel dönüsümün ufak bir parçasi oldugunun altini çizmek isterim. Ihtiyaç olunan kentsel dönüsüm, tüm ülkede güvenli ve çagdas konutlara erisimi saglayacak yol haritasinin belirlenmesi ve uygulanmasidir." degerlendirmesinde bulundu.

- "Ödeme süresi uzatilmali, kira yardimi artirilmali"

Türk Dünyasi Mimarlar ve Mühendisler Birligi Kentsel Dönüsüm Komisyonu Baskani Nihat Sen ise ödeme süresinin biraz daha uzatilmasi gerektigini belirterek böyle bir adim halinde sürecin daha da hizlanabilecegini söyledi.

Kentsel dönüsüm sürecinde kira yardiminin da azaltilmasi gerektigine isaret eden Sen, "Vatandas ile müteahhit arasinda kentsel dönüsüm projelerinde bazi sorunlar yasanabiliyor. Böyle zamanlarda belediyeler devreye girer ve arabulucu olurlarsa güvensizlik ortadan kalkar." diye konustu.

- "Bu paket bir firsat olarak degerlendirilmeli"

Sinpas GYO Yönetim Kurulu Baskan Vekili Ahmet Çelik de Istanbul'da beklenilen bir deprem gerçegi oldugunu belirterek, megakent özelinde kentsel dönüsümün daha da hizlanmasi gereken bu dönemde önemli bir destek paketinin açiklandigini söyledi.

Paketin destekleyici rakamlardan olustugunu ve insanlarin bunu bir firsat olarak degerlendirmesi gerektigini vurgulayan Çelik, "Özellikle 1999'dan önce yapilan yapilarda oturan vatandaslar hizlica bina kontrollerini gerçeklestirmeliler. Bize göre bu yapilarin hepsi bastan degerlendirilmeli, özellikle 1970 ve 1980'li yillarda o günkü sartlarda birçok eksiklikler vardi. Hazir beton ve nervür demir yoktu, mühendis sayimiz bile yeterli degildi. Elle dökülen çimentolarla insaatlar yapiliyordu." yorumunu yapti.

Çelik, bu dönemde özellikle ilçe belediyelerine görev düstügünü kaydederek, "Kendi bölgelerindeki konut stokunu en iyi kendileri biliyorlar. 2001 sonrasi yapilan yapilar yerine öncelikle 2000 öncesi yapilanlara hizlica bakilmali. Kisa süre içerisinde verilen imkanlar kullanilarak hizlica güçlendirme ya da dönüsüm süreçleri baslatilmali." açiklamasinda bulundu.

Açiklanan paketleri kullanarak vatandaslarin hizlica güvenli konutlara erismesi ve binalarin yenilenmesi gerektigini vurgulayan Çelik, desteklerin kentsel dönüsümü hizlandiracagini ve hizli bir sekilde yapilasmanin önünün açilacagini, zamanla ihtiyaçlara göre yeni paketlerin de açiklanabilecegini sözlerine ekledi.

- "Kamuya ait atil araziler konut imarina açilmali"

Helmann Yönetim Kurulu Baskani Selman Özgün ise ayrintili bir destek paketinin açiklandigini, limitlerin dönüsüm ve güçlendirme için yerinde oldugunu söyledi.

Konut edinme noktasinda limitlerin artirilabilecegine dikkat çeken Özgün, su ifadeleri kullandi:

"Konutta en büyük maliyet arsa. Özellikle kamuya ait atil arazilerde hizlica sosyal konut yapilabilmesi için açik eksiltme usulü ihalelerle özel sirketler sürece dahil edilmeli. Uydu kentler ve yüksek adetli sosyal konut projeleri hayata geçirilmeli. Bu sayede arz artacak ve bir süre sonra talebi karsilama noktasina gelecektir. Öte yandan kendi arsasi olup da üzerine ilk konutunu yapmak isteyenlere ya da arsa almak isteyenlere de destek verilmesi yerinde olacaktir."

- "Destekler daire karsiligi dönüsüm yapan sirketleri de kapsamali"

Bahas Holding Üst Yöneticisi (CEO) Abdüssamet Bahadir da destek paketinin dönüsüme çok büyük yarar saglayacagini, kredi imkanlarina ulasmakta zorluk yasanilan böyle bir dönemde KGF kredisinin üreticiye can suyu olacagini söyledi.

Bahadir, "Bu destekler insaatçilari ve daire karsiligi kentsel dönüsüm yapan sirketleri de kapsarsa daha fazla avantaj saglanir diye düsünüyorum. Kentsel dönüsüm faaliyetleri için müteahhitlerin mevcut limitleri yetersiz kaliyordu. Bu düzenleme sayesinde finansal olarak desteklenen müteahhit, daha rahat hareket eder ve dogal olarak kentsel dönüsüm de hizlanmis olur." açiklamasinda bulundu.

- "Tek çare bu tür bir çalismaydi ancak devami gelmeli"

Istanbul Emlak Brokerleri Kulübü Isletme Kooperatifi (IstebKOOP) Yönetim Kurulu Baskani Ulvi Özcan ise ihtiyaç duyulan bir adimin atildigini belirterek, "Gerekli bir hamleydi. Çünkü hem arsa paylari hem de maliyetler yüksekti, ayrica kredi musluklari kisitliydi. Tek çare bu tür bir çalismaydi." ifadelerini kullandi.

Bu hamle yeterli olmasa da dönüsüme önemli katki sunacagini aktaran Özcan, bu konuda bir bütünsellik olmasi gerektigini; planlamadan kredi oranlarina, konutun yatirimdan çok barinma ihtiyaci olduguna kadar bir çok konunun degerlendirildigi bir "konut politikasi" olmasi gerektigini vurguladi.