Bakan Karaismailoglu, Karayollari Genel Müdürlügünün 73. Bölge Müdürleri Toplantisi'na katildi:Hülya Ömür Uylas- "8 bin 524 kilometrelik dogu-bati akslarinin yüzde 91'ini, 12 bin 146 kilometrelik 18 adet kuzey-güney aksinin yüzde 89'luk bölümünü tamamladik"- "Tüm yol aginda hareket eden trafigin yüzde 83'üne hizmet veren bölünmüs yollarda ortalama hizi 40 kilometreden 90 kilometrenin üzerine çikardik. Böylece yillik 7 milyar saati vatandaslarimiza kazandirdik"- "AFAD ile koordineli çalisarak b

Bakan Karaismailoglu, Karayollari Genel Müdürlügünün 73. Bölge Müdürleri Toplantisi'na katildi:Hülya Ömür Uylas- "8 bin 524 kilometrelik dogu-bati akslarinin yüzde 91'ini, 12 bin 146 kilometrelik 18 adet kuzey-güney aksinin yüzde 89'luk bölümünü tamamladik"- "Tüm yol aginda hareket eden trafigin yüzde 83'üne hizmet veren bölünmüs yollarda ortalama hizi 40 kilometreden 90 kilometrenin üzerine çikardik. Böylece yillik 7 milyar saati vatandaslarimiza kazandirdik"- "AFAD ile koordineli çalisarak b

ANKARA (AA) - Ulastirma ve Altyapi Bakani Adil Karaismailoglu, kara yolu yatirimlari sayesinde is gücü, akaryakit ve diger tasarruflarin ekonomiye yillik 22,5 milyar dolar fayda sagladigini belirterek, "8 bin 524 kilometrelik dogu-bati akslarinin yüzde 91'ini, 12 bin 146 kilometrelik 18 adet kuzey-güney aksinin yüzde 89'luk bölümünü tamamladik." dedi.

Bakan Karaismailoglu, Karayollari Genel Müdürlügünün (KGM) 73. Bölge Müdürleri Toplantisi'nda yaptigi konusmada, "asrin felaketi" olarak nitelendirilen Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan devletin ve Bakanligin tüm imkanlarini seferber ederek vatandaslarin yanina kostuklarini söyledi.

Bu zorlu süreçte, bir yandan arama-kurtarma ve enkaz kaldirma çalismalarina omuz verirken bir yandan da depremzedelerin yarasini sarmaya, derdine derman olmaya çalistiklarini vurgulayan Karaismailoglu, "Böylesine büyük bir depremden sonra kisa sürede vatandaslarimizi geçici barinma alanlarina alip, her günü bir öncekinden daha iyi kiliyoruz. AFAD ile koordineli çalisarak bugüne kadar hava, kara, deniz ve demir yolu olmak üzere 1,5 milyon vatandasimizi ücretsiz tahliye ettik. Her geçen gün daha da organize olarak ve güçlenerek çalismalarimizi titizlikle sürdürüyor ve açilan yaralari sariyoruz. Depremin sebep oldugu karanlik izleri hizla ortadan kaldiriyoruz. Üstümüze düsen ne varsa tamamlayana, afetzedelerimize rahat bir nefes aldirana kadar da yanlarinda olmaya devam edecegiz." diye konustu.

Karaismailoglu, her yil belirledikleri stratejik plana göre kilometrelerce yollar, köprüler ve viyadükler insa ettiklerine dikkati çekerek, söyle devam etti:

"Bir yandan depremden etkilenen illerimizi ihya edip, bölgesinin parlayan yildizi, Türkiye için dirençli ve sürdürülebilir kalkinmanin lokomotifi haline getirecegiz, diger yandan demir yolu, kara yolu, hava yolu, deniz yolu ve haberlesme yatirimlarimiza kaldigimiz yerden devam edecegiz. Biz milletimize bugüne kadar ne söz verdiysek tuttuk. Bundan sonra da hem depremin yaralarini sarmaya hem de ülkemizi küresel ticarette oyun kurucu konumuna yükseltecek stratejik hamlelerimize devam edecegiz. Kimsenin süphesi olmasin Cumhurbaskani'mizin liderligindeki Türkiye bugün hiç olmadigindan daha fazla güçlüdür."

- "Kara yolu yatirimlarinin ekonomimize faydasi yillik 22,5 milyar dolardir"

Hayata geçirilen her hedefle uluslararasi standartlara sahip yol agiyla kuzeyi güneye, doguyu batiya bagladiklarina isaret eden Karaismailoglu, bölünmüs yollarin uzunlugunu 6 bin 100 kilometreden 29 bin kilometreye, köprülerin uzunlugunu 745 kilometreye, tünellerin uzunlugunu da 50 kilometreden 711 kilometreye ulastirdiklarini dile getirdi.

Uygulamaya alinan projelerin sagladigi katkilara deginen Karaismailoglu, su degerlendirmede bulundu:

"Tüm yol aginda hareket eden trafigin yüzde 83'üne hizmet veren bölünmüs yollarda ortalama hizi 40 kilometreden 90 kilometrenin üzerine çikardik. Böylece yillik 7 milyar saati vatandaslarimiza kazandirdik. Yollarin isletme performansini artiran kesintisiz trafik akisiyla seyahat süresindeki kisalmalar sayesinde, yillik 5 milyon ton emisyon azaltimi sagladik. Kara yolu yatirimlarimiz sayesinde is gücü, akaryakit ve diger tasarruflarin ülke ekonomisine sagladigi fayda yillik 22,5 milyar dolardir. Yatirimlarimizla insanimizin hayatina dokunurken ülkemizin stratejik öneminin geregi olan güçlü yol altyapisiyla dogu-bati koridorlari üzerinden Asya'dan Avrupa'ya, kuzey-güney koridorlarimizla da Kafkas ülkeleri ve Rusya'dan Afrika'ya ulasiyor, ulastiriyoruz. 8 bin 524 kilometrelik dogu-bati akslarinin yüzde 91'ini, 12 bin 146 kilometrelik 18 adet kuzey-güney aksinin yüzde 89'luk bölümünü tamamladik." ifadelerini kullandi.

- Istanbul'un ulasim koridorlarina yeni alternatif olusturuluyor

Yap-Islet-Devret (YID) sistemiyle yapilan projelerin faydalarini anlatan Bakan Karaismailoglu, sunlari kaydetti:

"Tasimacilikta, harcanan zamani ve maliyetleri düsürdük, dis ticaretin etkinligini artirdik, ithalat ve ihracatimizdaki zaman maliyetini oldukça azalttik. Marmara ile Akdeniz Bölgesi'ni birbirine baglayacak Aydin-Denizli Otoyolu'ndaki yapim çalismalarimiz devam ediyor. Aydin-Denizli Otoyolu'nun devamina Denizli-Burdur ve Burdur-Antalya otoyollarini planliyoruz. Bu otoyollarin da tamamlanmasiyla 580 kilometrelik devlet yoluyla 6 ila 7 saat süren Izmir ile Antalya arasindaki seyahat 440 kilometreye ve 3 saatlik bir seyahat süresine inecek. Yapim çalismalarinin devam ettigi bir diger yatirimimiz Kuzey Marmara Otoyolu'nun Basaksehir-Bahçesehir-Hadimköy kesimi ve Sazlidere Köprüsü'nün tamamlanmasiyla Kuzey Marmara Otoyolu Hasdal Kavsagi ile birbirine entegre olarak, Istanbul'un dogu-bati aksindaki mevcut ulasim koridorlarina yüksek kapasiteli yeni bir alternatif güzergah olusturuyoruz."

Devletin sagladigi imkanlar dahilinde yeni projeleri hayata geçirirken ekonomik anlamda maliyeti karsilayacak yeni formüller de bulduklarini, bu zorunlulugun gerektirdigi ekonomik formüllerin basinda YID modelinin geldigini belirten Karaismailoglu, bu modelle hayata geçirilen Kuzey Marmara Otoyolu ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü örnek gösterdi. Bakan Karaismailoglu, "Bu projenin bedeli yaklasik 8 milyar dolar. 8 milyar dolarlik bir projeyi Bolu Dagi Tüneli gibi 17 sene içinde mi bitirmek Türkiye'nin isine gelir, yoksa bu projeyi finansal bir problem olmadan 3-4 yillik sürede tamamlamak mi Türkiye'nin isine gelir? Akliselim olan herkes elbette 3-4 yil diyecektir. Tabii ki 3-4 yilda bitirecegiz ki o süreçte üretim, milli gelir artirilacak. 8 milyar dolari ülke bütçesinden kisa zamanda veremeyecegimiz için bu 8 milyar dolari yatirimci Türkiye'ye getirecek, bu projeyi tamamlayacak, tamamladiktan sonra da isletme süresi içinde bunun finansal geri dönüsümü için önemli bir kismini kullanicidan alacaksiniz. Yine, Yavuz Sultan Köprüsü'nü ele alalim. Bugün Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden günlük ortalama 130 bin araç geçiyor. Avrasya Tüneli'nden günde 70 bin araç geçmektedir. Yapilmasaydilar bu 200 bin araç Fatih Sultan Mehmet ve 15 Temmuz Sehirler köprülerine yönelecekti, Istanbul trafigi tikanacakti, kilitlenecekti." degerlendirmesinde bulundu.

- "Önümüzdeki 30 yilin yatirimlarini bir bir planladik"

Karaismailoglu, 20 yil gibi kisa sürede 100 yillik altyapi ihtiyacini büyük ölçüde tamamladiklarini, dogu-bati ayirt etmeksizin, Türkiye'nin her kösesinde dev yatirimlar planladiklarini ve insa ettiklerini anlatti. Bir yilda hizmete açilan projelere dikkati çeken Karaismailoglu, bununla yetinmediklerini ve katilimci bir yaklasimla gelecek 30 yilin yatirimlarini birer birer planladiklarini söyledi. Karaismailoglu, 2053'e kadar hayata geçirilecek pek çok otoyol projesiyle toplam otoyol uzunlugunu 8 bin 325 kilometreye, bölünmüs yol agini 38 bin kilometrenin üzerine çikaracaklarini bildirdi. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in açikladigi "Türkiye Yüzyili" vizyonunu yatirimlarla hayata geçirdiklerini vurgulayan Karaismailoglu, gelecek günlerde de Trabzon-Erzurum aksinda dünyanin en uzun üçüncü çift tüplü kara yolu tüneli olan Zigana Tüneli'ni hizmete sunacaklarinin bilgisini verdi.

Karaismailoglu, Zigana Tüneli'nin asirlardir önemli bir ticaret yolu olarak Uzak Asya ve Iran üzerinden Trabzon'a ulasan güzergaha vurulan bir mühür olacagini belirterek, bu yapinin bölgenin uluslararasi transit ticaretine katki saglayacagini anlatti.

- "Yeni hamlemiz Kalkinma Yolu”

"Dünya ticaretinde söz sahibi olmamiz için büyük bir hamle olan Orta Koridor'un ürettigi ve üretecegi potansiyel ortadadir." diyen Karaismailoglu, milli ekonomiye her zaman alternatif kanallar saglamak için çalistiklarini kaydetti. Karaismailoglu, "Bu kapsamdaki yeni hamlemiz 'Kalkinma Yolu'dur. Irak’in Fav Limani’ndan Türkiye sinirina kadar insaati yapilacak demir yolu ve kara yolundan olusacak bu koridor sayesinde, Hint Okyanusu'ndan Avrupa ve Kafkasya'ya bir baglanti olusturacagiz. Bugüne dek Türkiye Yüzyili'nin altyapisini hazirladik. Bundan sonra da yeni ve dev projelerle, uluslararasi isbirliklerimizle, ülkemizi bölgeler üstü bir güç ve dünyanin en büyük ekonomileri arasina sokmak için durmayacagiz, yola hep birlikte devam edecegiz." ifadelerini kullandi.

- "7 milyon ton enkaz kaldirdik"

Karayollari Genel Müdürü Abdulkadir Uraloglu da Kahramanmaras merkezli depremlerin etkiledigi bölgelerde yürüttükleri çalismalara iliskin bilgi verdi.

Arama kurtarma çalismalarinin yogun olarak yürütüldügü dönemde 4 bin 865 kisi ve 3 bin 284 makine ve ekipmanla çalistiklarini belirten Uraloglu, bugüne kadar yaklasik 7 milyon ton enkaz kaldirdiklarini ve halen çalismalarin devam ettigini söyledi.

Uraloglu, deprem bölgesindeki yol agina deginerek, sunlari kaydetti:

"Toplam 9 bin 176 kilometrelik yol kesiminin sadece 184 kilometrelik bölümünde hasar meydana geldigi tespit edilmistir. Bu hasarlarin 17,3 kilometresi tünellerde, 5,1 kilometresi ise köprülerde gerçeklesmistir. Bölgedeki yol agimizin yüzde 98'i depremden herhangi bir zarar görmeden hizmet vermeye devam etmektedir. Hasar gören kesimlerde yapilan onarim çalismalarinin ardindan güzergahlarin tamaminda ulasim saglanmistir. Bölgedeki en önemli arter konumundaki Tarsus-Adana-Gaziantep Otoyolu’nun Bahçe ile Gaziantep arasindaki yol ve viyadüklerde olusan hasarlarin geçici onarimi yapilmis, yol 24 saat içinde hizmete açilmistir. Bu süre zarfinda da otoyolun hemen paralelindeki devlet yolu üzerinden trafigin akisi tesis edilmistir. Hasar gören kesimlerin kalici onariminin yapilmasi için çalismalarimiza da devam ediyoruz."