Çavusoglu, AB Delegasyonu Baskani ve AB üyesi ülkelerin Ankara'daki misyon sefleriyle bulustu:Mustafa Deveci- "Deprem, sadece komsulugumuzu, dostlugumuzu, müttefikligimizi degil insani baglarimizi da bir kez daha hatirlatti. Umuyorum ki bu ruh, önümüzdeki dönemde Türkiye-AB iliskilerinin tüm boyutlarina yansiyacaktir" - "Önümüzdeki dönemde toparlanma ve yeniden insa süreçlerinde de AB ile isbirligini sürdürecegiz"

Çavusoglu, AB Delegasyonu Baskani ve AB üyesi ülkelerin Ankara'daki misyon sefleriyle bulustu:Mustafa Deveci- "Deprem, sadece komsulugumuzu, dostlugumuzu, müttefikligimizi degil insani baglarimizi da bir kez daha hatirlatti. Umuyorum ki bu ruh, önümüzdeki dönemde Türkiye-AB iliskilerinin tüm boyutlarina yansiyacaktir"
- "Önümüzdeki dönemde toparlanma ve yeniden insa süreçlerinde de AB ile isbirligini sürdürecegiz"

ANKARA (AA) - Disisleri Bakani Mevlüt Çavusoglu, 6 Subat'taki Kahramanmaras merkezli depremlerin komsuluk, dostluk ve müttefikligin yani sira insani baglari da bir kez hatirlattigini belirterek "Umuyorum ki bu ruh, önümüzdeki dönemde Türkiye-Avrupa iliskilerinin tüm boyutlarina yansiyacaktir." dedi.

Çavusoglu, Avrupa Birligi (AB) Türkiye Delegasyonu Baskani Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut ve AB üyesi ülkelerin Ankara'daki misyon sefleriyle ögle yemeginde bir araya geldi.

Disisleri Bakanligi AB Baskanligi'ndaki görüsmede, Disisleri Bakan Yardimcisi ve AB Baskani Büyükelçi Mehmet Kemal Bozay da hazir bulundu.

Önceki benzer toplantilarini, bir önceki yilin muhasebesi ve yeni yila bakis temasiyla gerçeklestirdiklerini animsatan Çavusoglu, bugünkü toplantinin gündem maddesinin Kahramanmaras merkezli depremler oldugunu vurguladi.

Çavusoglu, deprem nedeniyle Türkiye'de 46 binden fazla kisinin hayatini kaybettigini dile getirerek afette yasamini yitirenlere Allah'tan rahmet, yaralilara acil sifa diledi.

- "Bu, 100 yillik bir süreçte, bir Avrupa ülkesinde meydana gelen en büyük dogal afet"

Cumhuriyet tarihinde en çok can kaybi ve yikima yol açan afetin yasandigini vurgulayan Çavusoglu, "Bu, 100 yillik bir süreçte, bir Avrupa ülkesinde meydana gelen en büyük dogal afet." dedi.

Çavusoglu, her zaman ve her vesileyle basta dogal afetler olmak üzere insanligi tehdit eden sorunlara karsi dayanisma ve ortak eylem çagrisi yaptiklarinin altini çizdi.

- "Nerede yardima muhtaç birisi varsa yaninda olduk"

Türkiye'nin afetlerde yaptigi insani yardimlara da dikkati çeken Çavusoglu, "Milli gelirine göre dünyanin en hayirsever ülkesi olarak nerede yardima muhtaç birisi varsa yaninda olduk. Zira biz, 'birlikten kuvvet dogar' deriz, buna inaniriz. Bu sözün, Avrupa’nin birçok ülkesinde de kullanildigini biliyorum." ifadelerini kullandi.

Çavusoglu, 6 Subat'taki depremlerin ardindan uluslararasi camianin Türkiye'ye yönelik yardimlarina isaret ederek "Simdi biz, yasadigimiz bu afet sürecinde güçlü bir uluslararasi dayanisma görüyoruz. Bu destek, bize moral ve güç veriyor." degerlendirmesinde bulundu.

- "En gelismisinden en az gelismisine bütün ülkeler, bütün insanlik yanimizda"

Geçen hafta, 3 gün arayla Hindistan'in baskenti Yeni Delhi’de "G20 Disisleri Bakanlari Toplantisi"na, Katar'in baskenti Doha’da "5. En Az Gelismis Ülkeler Konferansi"na katildigini hatirlatan Çavusoglu, "Sunu gördük; en gelismisinden en az gelismisine bütün ülkeler, bütün insanlik yanimizda. Bu elbette sadece depremin büyüklügüyle degil Türkiye’ye, Türk milletine duyulan teveccühle de baglantili. AB, AB üye ülkeleri, aday ülkeleri ve tüm kurumlariyla bu destekte büyük pay sahibi." diye konustu.

Çavusoglu, deprem nedeniyle Türkiye'nin dis temsilciklerindeki taziye defterlerinin en üst seviyelerde imzalandigini, AB kurumlari toplantilarinda saygi durusunda bulunuldugunu, bütün mevkidaslarindan geçmis olsun mesajlari aldigini aktardi.

- "Toparlanma ve yeniden insa süreçlerinde de AB ile isbirligini sürdürecegiz"

Birçok ülkeden bakanlar ve AB yetkililerinin deprem bölgesini ziyaret ettigini ve ilk andan itibaren AB acil yardimlari ve arama kurtarma ekiplerinin, Türkiye'ye yönlendirildigini belirten Çavusoglu, "Önümüzdeki dönemde toparlanma ve yeniden insa süreçlerinde de AB ile isbirligini sürdürecegiz. Nitekim, AB Komisyonu ve Dönem Baskani Isveç, Brüksel’de uluslararasi konferans düzenleyecek. Kendileriyle sürekli temastayiz." ifadesini kullandi.

Çavusoglu, AB'den gelen destegin sadece resmi düzeyle sinirli kalmadigina isaret ederek sunlari kaydetti:

"AB üye ve aday ülkeleri halklarindan da bizi mutlu eden, bize güç veren destek görüyoruz. Buna Avrupa’da yasayan vatandaslarimiz ve soydaslarimiz da elbette dahil. Bu insani bagi çok önemli buluyoruz. Bugün, Türkiye’de diger Avrupa ülkelerinden birçok insan yasiyor. Benzer sekilde AB ülkelerinde yasayan, depremden etkilenen bölge kökenli insanlarimiz var. Hollanda’da 10 akrabasini depremde kaybeden caz sanatçisi Karsu’nun (Dönmez) kalpten paylasimlari, biz dahil milyonlarca insani derinden etkiledi, yardima sevk etti."

Türkiye'nin, Avrupa'nin önemli bir ülkesi oldugunu ve AB üyesi pek çok ülkenin ya komsusu ya ticari ortagi ya da müttefiki konumunda bulundugunu vurgulayan Çavusoglu, "Deprem, sadece komsulugumuzu, dostlugumuzu, müttefikligimizi degil insani baglarimizi da bir kez daha hatirlatti. Umuyorum ki bu ruh, önümüzdeki dönemde Türkiye-AB iliskilerinin tüm boyutlarina yansiyacaktir. Bölgesel ve uluslararasi gelismeler, birlikteligimizin küresel planda ne kadar önemli oldugunu gösteriyor." diye konustu.