BOTAS'in mal ve hizmet alimlari ile yapim islerine iliskin yönetmelik yayimlandiZeynep Beyza Kiliç

BOTAS'in mal ve hizmet alimlari ile yapim islerine iliskin yönetmelik yayimlandiZeynep Beyza Kiliç

ANKARA (AA) - Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (BOTAS) tarafindan yapilacak mal ve hizmet alimlari ile yapim islerinde uygulanacak usul ve esaslar belirlendi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanliginin, "BOTAS Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS Ihale ve Alim Yönetmeligi" Resmi Gazete'de yayimlanarak yürürlüge girdi.

Buna göre, BOTAS'in Kamu Ihale Kurumu tarafindan belirlenen mal ve hizmet alimlari ile petrol ve dogal gaz arama, sondaj, üretim, tasima, depolama ve gazlastirma faaliyetleri ile ilgili olarak yapilacak her türlü mal ve hizmet alimlarina iliskin hususlar belirlendi.

Ihale öncesi hazirlik islemleri, ihale ve alim usulleri, gümrük ve nakliye islemleri, elektronik ihale uygulamalari, ihale dokümani ve katilim sartlari, tekliflerin hazirlanmasi ve degerlendirilmesi ile sözlesmeye davet ve sözlesmenin imzalanmasi konularinda usuller kararlastirildi.

Yönetmelik kapsaminda mal ve hizmet alimlari ile yapim islerinin ihalelerinde, iliskili kanunda belirtilen temel ilkelerin yani sira kurumsal strateji, politika ve eylem planlari ile uyumlu olarak arz güvenligi ve is sürekliliginin saglanmasi, kamu hizmetlerinin aksamamasi, yerli ve milli imkanlarin kullanilmasi ve gelistirilmesi, ölçülülük, amaca uygunluk ilkeleri dikkate alinacak.

Ihale konusu mal ve hizmet alimlari ile yapim islerinin teknik özellikleri ve sartlari ile projesini de kapsayan teknik sartnameler hazirlanarak ihale dokümanina dahil edilecek. Teknik sartnamelerde belirlenecek teknik kriterlerin, verimliligi ve fonksiyonelligi saglamaya yönelik olmasi, rekabeti engelleyici hususlar içermemesi ve bütün istekliler için firsat esitligi saglamasi zorunlu olacak.

Ihale islemlerine baslamadan önce, ihale onay belgesinin ekine konulmak üzere, idarece her türlü fiyat arastirmasi yapilarak katma deger vergisi hariç olmak üzere yaklasik maliyet belirlenecek ve dayanaklariyla birlikte bir hesap cetvelinde gösterilerek hazirlayanlar tarafindan imzalanacak. Gerçek piyasa fiyatlarini yansitmayan, istenen özellikleri saglamayan ve yaklasik maliyetin hesaplanmasinda hatalara sebep olabilecek fiyatlar degerlendirmeye alinmayacak.???????
?