BM hirsizliklar nedeniyle Etiyopya'ya insani yardimini durdurduGülsüm Incekaya

BM hirsizliklar nedeniyle Etiyopya'ya insani yardimini durdurduGülsüm Incekaya

ISTANBUL (AA) - Birlesmis Milletler Dünya Gida Programi (WFP), Etiyopya'ya gönderilen gida malzemelerinin çalinmasi üzerine yardimlari askiya aldigini duyurdu.

WFP, Etiyopya'nin çatismalardan en çok etkilenen Tigray bölgesine gönderilen yardimlarin önemli bir kisminin baska yerlere yönlendirildigini tespit ettiklerini ve yardimlari durdurduklarini açikladi.

ABD Uluslararasi Kalkinma Ajansi (USAID), çarsamba günü milyonlarca insanin yardima muhtaç oldugu Tigray'a gönderilen BM yardimlarinin çalinip pazarlarda satildigina dair bir rapor yayimlamisti.

USAID'in yayinladigi rapora dair bilgi paylasmayan WFP, isbirligi yaptiklari ortaklariyla bu tür yasa disi faaliyetlerin izlendigi ve kontrollerin saglandigini aktardi.

WFP, gida malzemelerinin güvenli sekilde Tigray'a ulasmasi saglanana kadar yardimlarin yapilmayacagini bildirdi.

- "Yardimlari askiya alma karari insanlara daha çok zarar verecek"

Tigray eyaletinin geçici yönetiminin baskani Getachew Reda, insani yardim kuruluslarinin yardimlari askiya alma kararini yeniden gözden geçirmeleri çagrisi yapti.

Reda, “Yardimlarin askiya alinmasi karari, ciddi zorluklarla karsi karsiya olan insanlarimiza daha çok zarar verecek.” dedi.

- 2020-2022 döneminde çatismalarda insani dram yasanmisti

Ülkenin kuzeyinde 2020-2022 döneminde isyancilarla süren çatismalarda, Tigray ve çevresinde yüz binlerce kisi göç etmek zorunda kalmis ve bölgede büyük bir insani dram yasanmisti.

Kasim 2022'de varilan baris anlasmasi sonunda TPLF silah birakmis ve ardindan hükümet, TPLF'yi "terör örgütü" listesinden çikarmisti.

Eyalette son olarak TPLF'nin öncülügünde geçici yönetim kurulmustu. Hükümet ile Tigray güçlerinin anlasma saglamasi üzerine bölgeye insani yardimlarin ulasmasi saglanmisti.