Pakistan Disisleri Bakani ülkesinin "kriz firtinasi" içerisinde oldugunu söylediMuhammet Nazim Tasci

Pakistan Disisleri Bakani ülkesinin "kriz firtinasi" içerisinde oldugunu söylediMuhammet Nazim Tasci

ISLAMABAD (AA) - Pakistan Disisleri Bakani Bilaval Butto Zerdari, ekonomik kriz, geçen sene yasanan sel felaketinin sonuçlari ve terör sorununa atifta bulunarak ülkesinin "kriz firtinasi" içerisinde oldugunu belirtti.

Bakan Zerdari, Associated Press'e verdigi röportajda, Uluslararasi Para Fonunun (IMF) Pakistan’a karsi adaletli olmadigini belirterek Islamabad’in Bati’nin Afganistan’dan çekilmesinin ardindan 100 bin yeni mülteci ve artan terör faaliyetleriyle ugrastigini ifade etti.

Zerdari, Pakistan’in son 23 IMF programinin bir parçasi oldugunu ve yapisal vergi reformunu gerçeklestiremedigini dile getirerek “(2022’de yasanan seller) Bu ölçüde bir iklim felaketinden muzdaripken vergi politikamizda ve vergilerin tahsilatinda ufak tefek kusurlar aramanin gerçekten zamani mi?” dedi.

Sellerde evleri ve arazileri suya teslim olan dar gelirlilere yardim etmek için hükümetin paraya ihtiyaci oldugunu vurgulayan Zerdari, IMF’nin ise görüsmeleri uzattigina isaret etti.

Bakan Zerdari, ekonomik kriz, geçen sene yasanan sel felaketinin sonuçlari ve terör sorununa atifta bulunarak ülkesinin "kriz firtinasi" içerisinde oldugunu söyledi.

- Ekonomik ve diplomatik cephede zorluklar

Zerdari, Kovid-19 salgininin etkileri, Taliban’in Afganistan’da kontrol saglamasi, enflasyon ve tedarik zincirlerindeki bozukluga ragmen ekonomik olarak Pakistan’in basini suyun üzerinde tuttugunu fakat geçen yil yasanan; 1739 kisinin hayatini kaybettigi sellerde 30 milyar dolarin üzerinde zarar olustugunu kaydetti.

Diplomatik cephede ise Pakistan’in komsulariyla bir dizi sorun yasadigina dikkati çeken Zerdari, Hindistan ile yasanan ikili sorunlara, Afganistan’da onlarca yillik çatisma ve trajediye, Iran’a karsi uygulanan yaptirimlar sebebiyle bu ülkeyle ticaretin aksamasina isaret etti.

- Çin ile iyi iliskilere vurgu

Zerdari, Pakistan’in Çin ile çok saglikli ekonomik iliskisi oldugunu dile getirerek bu durumun jeopolitik olaylarin sonuçlari yüzünden dikkatleri üzerine çektigini vurguladi.

Çin’in 1,3 milyar dolarlik kredi desteginden çok memnun olduklarini belirten Zerdari, Çin hükümetinin vadesi gelen borçlarin ertelenmesi veya ekonomik yardim saglayarak Pakistan’i destekledigini söyledi.

Zerdari, bu durumdan bir endise duymadigini dile getirerek “Nereden bulabilirsek yardima ve destege ihtiyacimiz var.” dedi.

- ABD ile saglikli gidisat

Enerji ihtiyacinin karsilanmasi amaciyla Rusya dahil, herkesle çalismayi istediklerini ifade eden Zerdari, ABD’nin tavan fiyat uygulamasi dahilinde Rusya’dan ithalat için yer olduguna inandigini söyledi.

Zerdari, normal sartlarda Iran’dan Pakistan’a dogal gaz boru hattinin tamamlanmasi gerektigini dile getirerek “Maalesef, jeopolitik zorluklar sebebiyle yakin gelecekte bunun olacagina ihtimal vermiyorum.” dedi.

ABD ile iliskilerle ilgili iklim, saglik, teknoloji ve ticaret alanindaki görüsmelere atif yapan Zerdari, Washington yönetimi ile saglikli bir gidisatta olduklarini ifade etti.

- Bati'ya Afganistan çagrisi

Zerdari, Pakistan’in Taliban üzerindeki etkisinin Kabil’in düsmesinden önce ve sonra daima abartildigini ifade ederek ülkesinin terörle mücadele ayrica kadinlarin egitim ve çalisma hakki gibi meseleleri görüsmek için Taliban ile iliski kurmanin önemine dikkati çekti.

Pakistan’in Taliban’in El-Kaide ve DEAS ile baglantili tüm terör örgütlerine karsi harekete geçmesini görmek istedigini vurgulayan Zerdari, bunun yani sira daimi ordusu, terörle mücadele gücü ve etkili sinir yönetim sistemi olmayan Taliban’in bu örgütlerle mücadele kapasitesine iliskin soru isaretleri oldugunu söyledi.

Zerdari, Bati’ya sahada ne olursa olsun Taliban ile iliski kurmayi sürdürmeleri tavsiyesinde bulunarak Merkez Bankasinin ve ekonominin isler hale gelmesi için Bati ülkelerinin insani yardimin yaninda ekonomik destek de saglamasi gerektigini kaydetti.