Avustralya'da "kanguru itlafi" tartismalari büyüyorMurat Karadag

Avustralya'da "kanguru itlafi" tartismalari büyüyorMurat Karadag

ANKARA (AA) - Avustralya'nin milli sembollerinden kangurularin itlafi için devlet tarafindan belirlenen yillik kota, vahsi yasam uzmanlari tarafindan gerekli görülürken aktivistler, "acimasizca oldugu ve ticari çikarlar için yapildigi" gerekçesiyle itlafin durdurulmasini istiyor.

CNN'nin haberine göre, Avustralya'nin resmi armasi ve ulusal hava yolu sirketi Qantas'in logosunda kullanilan kangurunun, ülkede her yil milyonlarcasinin yasal olarak lisansli avcilar tarafindan öldürülmesine yönelik tartismalar, bu yil açiklanan 5 milyonluk "itlaf kotasi" nedeniyle tekrar alevlendi.

Hükümet yetkilileri ve vahsi yasam uzmanlari, bazi kanguru türlerinin sayica çok fazla oldugu ve kurakligin yasandigi ülkede, yerli canli türlerini korumak ve hayvanlarin açliktan ölmelerini engellemek için kangurularin düzenli olarak itlaf olmalari gerektigini savunuyor.

Son resmi rakamlara göre 36 milyonu askin nüfusa sahip olan kangurularin, eyaletler arasinda farkli oranlarda olmakla birlikte, itlaf kotasinin yüzde 20'leri buldugu söyleniyor.

Bu yil Avustralya genelinde 5 milyona yakin kangurunun itlafina izin verildigi açiklandi. Avustralya Iklim Degisikligi, Enerji, Çevre ve Su Kurumu verilerine göre, son yillarda itlaf sayilari, belirlenen kotanin çok altinda kaliyor.

Hükümet tarafindan belirlenen kotanin büyük kismi, lisansli avcilar tarafindan genellikle aksam saatlerinde gözlerine isik tutularak geçici körlüge yol açmak suretiyle avlaniyor.

Vurulan kangurular, et ve deri ticarinde degerlendirilmek üzere özel islem merkezlerine sevk edilmek için toplaniyor.

Kanguru nüfusunun itlaf yoluyla kontrol altina alinma politikasini savunan Avustralya Kanguru Endüstrisi Birligi (KIAA) Üst Yöneticisi Dennis King, "Onlar harika hayvanlar. Onlar ulusal bir simge. Ancak hükümetin bu nüfus düzenleme programlari, kangurularin refah ve sagligini daha iyi bir sekilde korumak için yürürlüktedir." dedi.

KIAA yöneticisi King, itlaf politikasinin durdurulmasinin, yillik 200 milyon Avustralya dolari (yaklasik 2 milyar 530 milyon TL) civarinda ticaret hacmine sahip olan kanguru endüstrisine zarar verecegini sözlerine ekledi.

- Nüfus yönetiminin nedeni ekolojik ve çevresel zorunluluklar

Avustralya Baskent Bölgesi (ACT) Çevre Bakani Rebecca Vassarotti de kanguru nüfusunun kontrolünün, diger canli türlerinin korunmasi için gerekli oldugunu söyleyerek, "Kangurularin nüfusunun yönetimini yapmamizin tek nedeni, ekolojik ve çevresel zorunluluklardir." ifadesini kullandi.

Vassarotti, "Agizsiz güvelerimiz var, kulaksiz ejderhalarimiz var ve bacaksiz kertenkelelerimiz var. Bu ekosistem için çok önemliler. Bu yüzden bu sistemlerin yönetimini üstlenmeli ve özellikle sürdürülebilir bir kanguru popülasyonunu korudugumuzdan emin olmaliyiz." dedi.

- Aktivistlere göre itlaflar "acimasizca"

Öte yandan, kangurularin et ve deri ticareti için öldürüldügünü savunan aktivistler, itlaflarin "acimasizca" bir davranis oldugunu ve bazi kanguru türlerinin varligini tehlikeye attigini ileri sürüyor.

Hükümetin "itlaf kotasi" politikasina karsi kampanya yürüten ve bir dönem Avustralya Meclisinde temsil edilen Hayvan Adalet Partisi üyelerinden Mark Pearson, kanguru nüfusunun kendi dogal haline birakilarak düzenlenebilecegini ve hükümetin benimsedigi yöntemin "çok çirkin ve acimasiz" oldugunu söyledi.

Pearson, anneleri öldürülen birçok yavru kangurunun da ya açliktan öldügünü ya da yirticilar tarafindan savunmasizca öldürüldügünü savundu.

Dünyaca ünlü iki spor ayakkabisi üreticisinin, kanguru derisini kullanmama kararinin kendi çalismalari sayesinde alindigini ileri süren aktivistler, kanguru derisinin ticaretinin yasaklanmasi için Amerika, Avrupa ve Asya ülkelerini içeren lobi çalismalari yürüttüklerini belirtiyor.

Avustralya hükümeti ise kanguru deri ticaretinin yasaklanmasini gündeme alan bazi ABD eyalet meclislerine elçiler gönderirken halihazirda Avrupa-Avustralya serbest ticaret anlasmasinin bir parçasi olan kanguru ürünlerinin kapsamini genisletmek için bazi Asya ülkeleriyle de görüsmeyi sürdürdügünü duyurdu.