Van'in Japon gelini Sibahara, Türk örf ve adetlerini ögrendiNecmettin Karaca- Van'dan 2018'de çalismak için Japonya'ya giden duvar ustasi Adnan Çimen ile orada tanistigi üniversite ögrencisi Ryoko Sibahara, Sibahara'nin egitimini tamamlamasinin ardindan döndükleri Ercis ilçesinde hayatlarini birlestirdi - Dügün için ilçeye gelen Sibahara'nin babasi, annesi, teyzesi ve kiz kardesi, geleneksel kiyafetleriyle halaya katildi, yöresel yemeklerin tadina bakip kentin tarihi ve dogal güzelliklerinin bul

Van'in Japon gelini Sibahara, Türk örf ve adetlerini ögrendiNecmettin Karaca- Van'dan 2018'de çalismak için Japonya'ya giden duvar ustasi Adnan Çimen ile orada tanistigi üniversite ögrencisi Ryoko Sibahara, Sibahara'nin egitimini tamamlamasinin ardindan döndükleri Ercis ilçesinde hayatlarini birlestirdi
- Dügün için ilçeye gelen Sibahara'nin babasi, annesi, teyzesi ve kiz kardesi, geleneksel kiyafetleriyle halaya katildi, yöresel yemeklerin tadina bakip kentin tarihi ve dogal güzelliklerinin bul

VAN (AA) - NECMETTIN KARACA - Van'dan çalismak için Japonya'ya giden 27 yasindaki duvar ustasi Adnan Çimen, orada tanisarak evlenme karari aldigi 22 yasindaki Ryoko Sibahara ile Ercis ilçesinde düzenlenen dügün töreniyle hayatini birlestirdi.

Insaat islerinde çalismak üzere 2018'de Japonya'ya giderek Osaka kentine yerlesen Çimen, burada çalistigi sirada tanistigi Sibahara ile arkadas oldu.

Bir süre sonra aralarindaki sevgiyi evlilikle taçlandirmak isteyen Çimen ve Sibahara çifti, ailelerinin de destegiyle Van'da dügün yapmaya karar verdi.

Sibahara'nin üniversite egitimi tamamlamasiyla Ercis ilçesine gelen çift, yörenin gelenek ve göreneklerine göre yapilan dügünle hayatlarini birlestirdi.

Dügün için Van'a gelen Sibahara'nin annesi, babasi, teyzesi ve kiz kardesi de geleneksel kiyafetleriyle halay çekti, yöresel yemeklerden yedi.

Misafirlerini en iyi sekilde agirlayan, kentin tarihi ve dogal güzelliklerini gezdiren Çimen ve ailesi, geline de Türk örf ve adetlerini gösterdi. Japon aile de samimi tavirlari ve sicak kanliliklariyla Ercislilerin gönlüne girdi.

- "Annem Ryoko diyemeyince Ruken ismini verdi"

Çimen, AA muhabirine, Yüzüncü Yil Üniversitesinde egitimini tamamladiktan sonra Japonya'ya gitmeye karar verdigini söyledi.

Yabanci dil ögrenme düsüncesiyle bu karari aldigini belirten Çimen, söyle konustu:

"Japonya'da insaat sektöründe çalismaya basladim. Arkadasimin restoraninda aksam yemek yerken Ryoko geldi ve o sekilde tanistik. Sonra iletisimimiz devam etti ve arkadas olduk. Esim biz tanistigimiz dönemde üniversite ögrencisiydi ve bu nedenle evlilik kararina sicak bakmadik. Üniversiteyi bitirdikten sonra evlenmeye karar verdik ve ailesine bu kararimizi açikladik. Evliligimize onay veren ailesine Van'a davet ettim ve kültürümüzü anlattim. Buradaki yakinlarimiz da çok sicak karsiladi, misafirperverligimizi en güzel sekilde gösterdi. Buna da çok sasirdilar."

Kendi gelenek ve göreneklerine uygun bir dügün yaptiklarini anlatan Çimen, "Yabanci olduklari bir alan ama begendiler. Çünkü bizim insanimiz çok yardimsever. Annemle konustugumda gelininin ismini sordu, Ryoko dedim. Telaffuz edemeyecegini anladiginda 'ona Ryoko degil Ruken diyecegim' dedi. Güldük, evdekiler de Ruken demeyi tercih etti. Esim ailemle iletisim kurabilmek için okudugu üniversitede Türkçe bölümünü tercih etti. Tanistiktan sonra ben de yardim ediyorum, kendisi de çabaliyor zaten. Türkçe konusuyor." ifadelerini kullandi.

- "Halay için çok pratik yaptim"

Ryoko Sibahara Çimen ise Van'da olmaktan mutluluk duydugunu dile getirerek, "Japonya'dan geldim. Ögrenciydim, simdi evlendim ve bir süre sonra ise baslayacagim. Türkiye'de yemekleri çok seviyorum ama daha özel bir sey var burada, o da kedileri. Ben kedileri çok seviyorum. Burada Van kedileri var. Onlari gördüm. Çok güzellerdi. Tüyleri beyaz, gözleri mavi ve sari. Dügünde halay çekebilmek için çok pratik yaptim. Hem Japonya'da hem de burada çocuklarla çalisirken çok eglendim. Burada esimin ailesini tanidim, geleneklerini ögrendim, yemeklerini çok sevdim." diye konustu.