Yeni Zelanda Basbakani Hipkins, selefinin "Christchurch Çagrisi" girisimini sürdürebilecegini ima ettiMehmet Alaca

Yeni Zelanda Basbakani Hipkins, selefinin "Christchurch Çagrisi" girisimini sürdürebilecegini ima ettiMehmet Alaca

ANKARA (AA) - Yeni Zelanda Basbakani Chris Hipkins, selefi Jacinda Ardern'in gelecek ay siyasetten ayrildiktan sonra, Christchurch'deki terör saldirilarindan iki ay sonra birçok ülke ve sirketle internette terör ve nefrete karsi mücadele etmek için imzalanan "Christchurch Çagrisi" adli girisime devam edebilecegini ima etti.

Radio New Zealand'in (RNZ) haberine göre, Hipkins, Christchurch kentinde, 15 Mart 2019'da cuma namazi sirasinda 10 dakika arayla iki camiye düzenlenen, 51 kisinin yasamini yitirdigi terör saldirilarinin yil dönümünde açiklamalarda bulundu.

Ardern'in siyasetten çekiliyor olabilecegini ancak bunun "Christchurch Çagrisi"ndaki isinin bittigi anlamina gelmedigini söyleyen Hipkins, "Jacinda Ardern'in bu isin parçasi olmaya devam etme potansiyeli mevcut." dedi.

Hipkins, "Christchurch Çagrisi"nin hükümet için bir öncelik olmaya devam ettigini kaydetti.

- Yeni Zelanda saldirisi ve Christchurch Çagrisi

Yeni Zelanda'nin Christchurch kentinde, 15 Mart 2019'da cuma namazi sirasinda 10 dakika arayla iki camiye düzenlenen terör saldirilarinda 51 kisi yasamini yitirmis, 49 kisi yaralanmisti. Terör saldirilari Facebook, YouTube ve Twitter gibi sosyal platformlarda paylasilmisti.

Facebook, saldirilardan sonraki ilk 24 saatte dünya çapinda 1,5 milyon videoyu platformdan kaldirdigini, 1,2 milyonun ise yüklendigi sirada bloke edildigini açiklamisti.

Teröristin yaptigi 17 dakikalik canli yayin sirasinda 200 kisinin videoyu görüntüledigi ancak bu sürede kendilerine hiçbir sikayet gelmedigini belirten Facebook yönetimi, sosyal agin yapay zekasinin da terör saldirisinin canli yayinini yakalayamadigini açiklamisti.

Saldirinin ardindan eski Basbakan Ardern, internette terör ve nefrete karsi mücadele etmek amaciyla "Christchurch Çagrisi" girisimini kurmak için Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron ile isbirligi yapmisti.

Internet devlerinin bu konuda eyleme geçeceklerini aktaran Ardern, "Christchurch Çagrisi ülkemde yasanan saldiriya karsi uluslararasi bir tepkidir." ifadesini kullanmisti.

100'den fazla hükümet ve teknoloji sirketi, teröre yardimci olan içerigin yayilmasini yavaslatan veya durduran protokolleri benimseme sözü vererek girisime katilmisti.

ABD yönetimi, "Christchurch Çagrisi" girisimini, "konusma özgürlügüne engel olacagi" gerekçesiyle imzalamayacagini duyurmustu.